Ingrediente:
– Zeamă de varză (după gust)
– 500–600 g măruntaie de pasăre (pipote, inimi, ficăței)
– 1 țelină medie
– 2 morcovi
– 2 ardei grași
– 2 cepe medii
– 3 cartofi
– Leuștean
– Pătrunjel verde
– Ardei iute (opțional)
– Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Spală bine măruntaiele de pasăre. Dacă e nevoie, curăță-le de pielițe sau vase de sânge. Pune-le la fiert în apă rece cu o linguriță rasă de sare și spumează ori de câte ori se formează spumă.
Fierbe zeama de varză împreună cu leușteanul într-un vas separat, pentru a-i potoli aciditatea și a-i intensifica aroma.
Curăță, spală și taie mărunt țelina, morcovii, ardeii grași, ceapa și cartofii.
Verifică dacă măruntaie (sau potroacele) sunt bine pătrunse (în special pipotele, care fierb mai greu). Scoate-le pe un platou, lasă-le puțin la răcit și taie-le în bucăți mai mici, dacă sunt prea mari.
La călirea legumelor, într-o cratiță încăpătoare, călește ușor în puțin ulei ceapa, ardeii, morcovii, țelina și cartofii, până încep să se înmoaie.
Adaugă în cratiță zeama în care au fiert măruntaiele, apoi și măruntaiele tăiate. Lasă totul să fiarbă la foc mic până se înmoaie complet legumele.
Când legumele sunt bine fierte, adaugă zeama de varză fiartă împreună cu leușteanul. Presară pătrunjel verde tocat și asezonează cu piper proaspăt măcinat. Potrivește de sare, dacă mai este nevoie.
Servește ciorba de măruntaie de pasăre – fierbinte, cu ardei iute alături, pentru un plus de savoare.