Ingrediente:
Jambon afumat
Apa
Mod de preparare:
Desi nu este o reteta in toata puterea cuvantului (spun asta pentru ca nu necesita o pregatire complexa si complicata), acest jambon fiert, este una dintre bunatatile pe care le avem pe masa in fiecare an, la micul dejun in ziua de Paste, alaturi de alte bunatati cum ar fi drobul de miel, ouale rosii, casul proaspat, ceapa si usturoiul verde, ridichi, rosii, castraveti.
Cum spuneam si mai inainte, jambonul este foarte simplu de pregatit.
Se ia bucata de jambon si se spala bine sub jet de apa..
Punem jambonul intr-o oala si turnam peste el apa rece cat sa-l acopere bine, eu nu am adaugat in apa nici un condiment, are un gust extraordinar care nu merita schimbat prin adaugarea altor mirodenii.
Punem oala cu jambonul pe foc si lasam sa fiarba timp de 2 – 3 ore, la foc mic, cu capac. Timpul de fierbere depinde de marimea bucatii de jambon si de cat de tanar sau batran este porcul. Daca apa de pe jambon scade foarte mult in timpul fierberii, puteti sa mai complectati.
Din pacate eu, am avut jambon din comert, nu este rau deloc, insa un gust mult mai bun il are jambonul de casa, pana acum ceva ani buni, cand traiau bunicii mei, jambonul fiert de Paste il aveam de la tara, Este drept ca cel de tara este mult mai sarat (inainte de a-l fierbe, il puteti pune in apa, la desarat, pentru cateva ore), insa gustul este mult, mult mai bun.
Inainte de a lua jambonul de pe foc, pentru a testa daca este fiert, puteti sa taiati un coltisor din jambon si sa gustati.
Daca este fiert, il scoateti intr-o strecuratoare sa se scurga putin, dupa care il serviti. Este extraordinar atat cald cat si rece.