Ingrediente:
2 vinete
Ulei
Sare
Rosii
Felii de paine pentru prajit
Branza Gorgonzola
Iaurt
Pentru sos:
50ml vin
Sucul de la 1/2 lime (sau lamaie)
3 catei de usturoi
3 fire de patrunjel verde
4 lingurite de iaurt
Sare dupa gust
Mod de preparare:
Spalam patrunjelul si il taiem foarte marunt.
Curatam usturoiul si il dam pe razatoarea mica.
Intr-un bolulet stoarcem lime-ul, adaugam patrunjelul maruntit, vinul, usturoiul dat pe razatoarea mica, sarea si amestecam.
Amestecul obtinut il mixam cu blenderul vertical, pana obtinem un fel de sos fin.
Adaugam in sosul obtinut, iaurtul si amestecam pana la omogenizare.
Rosiile le spalam si le taiem feliute potrivit mai grosute.
Incingem o tigaie gril, o ungem cu foarte putin ulei si punem feliutele de rosii la frajit, pe ambele parti, dupa care le scoatem pe o farfurioara.
Vinetele, le spalam, le indepartam coditele (ATENTIE, nu le curatam de coaja) si le taiem rondele.
Luam un castron, si incepem sa cladim vinetele in straturi iar intre fiecare strat presaram sare. Lasam vinetele 30 minute la odihnit pana lasa apa.
Dupa 30 minute, punem vinetele sub jetul de apa si le spalam bine.
Le stoarcem in pumn, fara a le avaria, fara a le rupe si le punem intr-o strecuratoare la scurs.
Cand sunt sufficient de scurse, presaram deasupra lor o pelicula fina de ulei.
Incingem o tigaie gril si punem vinetele la prajit pe ambele parti, pana se rumenesc frumos, dupa cere le scoatem intr-o strecuratoare in care punem initial servetele de hartie, pentru a extrage mai bine surplusul de ulei.
Prajim feliile de paine si le dam forma dorita, eu le-am taiat cu o forma rotunda, daca le serviti in familie si nu este neaparata nevoie sa faceti impresie, e mai bine sa lasati intregi feliile de paine prajita, pentru a nu risipii bucatile care cad din diversele taieturi.
Cand avem totul pregatit, incepem sa asamblam bruschetele.
Luam cate o rondea de paine prajita, o ungem cu sosul pregatit mai inainte, punem peste o felie de rosie prajita pe gril, apoi o felie de vanata si din nou o felie de rosie. Deasupra presaram cateva bucatele de branza Gorgonzola si acoperim usor cu o lingurita de iaurt. La final, in varf se poate orna cu o frunzulita de marar sau patrunjel. Se servesc atat reci, cat si proaspete, cand painea este proaspat prajita si are acea mireasma imbietoare. Sunt absolut deliciase.