Ingrediente:
500g faina
250ml lapte caldut
50g unt
Un praf de sare
1 pliculet de drojdie uscata
200g branza gorgonzola
1 lingura oregano uscat
1 lingurita zahar tos
1 ou
100g sunculita
Ulei pentru prajit
Pentru uns si presarat:
50ml lapte
1 galbenus
Susan
Mod de preparare:
Taiem gorgonzola in cubulete.
Sunculita o taiem bucatele marunte.
Intr-o tigaie punem ulei, adaugam sunculita si o lasam la prajit, pana ia o tenta aurie.
Dupa ce s-a prajit, scoatem sunculita pe o farfuriara, daca este prea mult ulei in tigaie, o punem mai intai la scurs intr-o strecuratoare.
Pregatim si compozitia pentru uns briosele. Punem intr-un castronel un galbenus crud, adaugam 50ml lapte si amestecam pana la omogenizare.
Aluatul pentru briose eu l-am preparat in masina de facut paine. Am pus in cuva ingrediente in urmatoarea ordine: laptele caldut, pliculetul de drojdie uscata, oregano, zaharul, oul, untul taiat cubulete, branza gorgonzola, sunculita, faina si un praf de sare. Am lasat aluatul la framantat si dospit in masina de facut paine 1 ora 30 minute.
Daca nu aveti masina de facut paine, framantati aluatul cu mana. Puneti faina intr-un castron, faceti cu mana o gropita in mijloc, adaugati laptele caldut, pliculetul de drojdie uscata, oregano, zaharul tos, oul, untul taiat cubulete, branza gorgonzola, sunculita, faina si un praf de sare si incepeti sa framantati 20 – 30 minute aluatul pana abtineti un aluat elastic, care nu se lipeste de mana. Acoperiti aluatul obtinut cu un prosopel curat si puneti-l la dospit pentru 1 ora, la loc caldut.
Dupa o ora, aluatul a crescut frumos.
Infainam usor suprafata de lucru si turnam aluatul pe ea.
Intindem aluatul intr-o foaie.
Rulam foaia.
Taiem ruloul obtinut in 16 rondele.
Ungem o tava (cu forme, de briose) cu ulei si o tapetam cu faina.
In fiecare forma punem cate o rondea de aluat, intindem usor aluatul in forma, dupa care lasam briosele la crescut 1 ora, la loc caldut.
Dupa o ora, ungem briosele cu compozitia rezultata din galbenus si lapte, dupa care introducem tava in cuptorul preincalzit si laasam la copt 25-30 minute, la foc mic spre mediu.
Dupa ce briosele au prins o culoare rumenie, scoatem tava din cuptor si scoatem briosele din forme. Se servesc atat calde, cat si reci. Se pastreaza excelent intr-o punguta.