Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

  1. Rețete Gourmandine
  2. Supe, ciorbe, borsuri
  3. Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat
Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

Ingrediente:
1kg fasole boabe pestrita
1,200kg ciolan afumat
1 cutie de rosii in bulion
5 cepe mari
6 catei usturoi mari
3 morcovi
150g telina
3 frunze dafin
Sare, piper, vegeta, boia dulce de ardei
Ulei

Mod de preparare:
Fasolea se pune, cu o seara inainte, in apa rece, cat sa o acopere bine.

Intr-o oala de 4 litri punem ciolanul, punem apa – cat sa acopere bine ciolanul, sare si vegeta si lasam la fiert aproximativ 1 ora ½ – 2 ore. Poate diferi timpul de fierbere de la caz la caz, oricum putem sa-l incercam cu furculita sau ne mai putem da seama ca este fiert cand incepe sa se desfaca usor de pe os sau poate fi chiar gustat inainte de a-l stinge.

Luam o oala de 6l o umplem cu 4l apa rece, punem fasolea, punem sare, piper si vegeta dupa gust, adaugam frunzele de dafin si o lasam la fiert pentru 2 ore.

Dupa 40 minute de fierbere, schimbam apa la fasole. Punem fasolea intr-un strecurator, pastram si frunzele de dafin, o trecem pe sub un jet fiernbinte de apa si o punem din nou la fiert intr-o oala cu 4 litrii de apa fierbinte.

Intre timp, spalam morcovii si telina, ii taiem cubulete si ii punem peste fasole la fiert.

Taiem ceapa marunt si o punem la calit intr-o tigaie cu ulei. Cand ceapa devine sticlosa, adaugam boiaua dulce de ardei, o mai lasam 2 minute la calit si apoi o punem la scurs intr-un strecurator pentru a elimina surplusul de ulei, dupa care o adaugam in oal cu fasole.

Cateii de usturoi ii tocam marunt ii punem deasemenea intr-o tigaie cu ulei pentru a se cali putin apoi adaugam peste rosiile in bulion si amestecam lasand sa fiarba impreuna 3-5 minute. Adaugam compozitia rezultata in oala cu fasole si lasam totul la fiert.

Intre timp verificam ciolanul daca s-a fiert. In timpul fierberii peste ciolan mai trebuie adaugata apa pentru ca scade la fierbere. Cand ciolanul s-a fiert il scoatem pe o farfurie il taiem feliute sau cum ne place si il adaugam in oala peste fasole mai lasam totul la fiert inca 5 minute si apoi putem lua ciorba de pe foc.

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat o putem servi fierbinte langa o ceapa sau un ardei iute.
Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat
Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat
Reteta completa, in imagini, o puteti descarca de aici: Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat (Format PDF)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu