Ingrediente:
Pentru marinata:
1 ceapa
1 morcov
150g telina
Sare, dupa gust
250ml vin alb
Pentru tocanita:
1kg carne mistret
1 ardei gras
2 cepe medii
1 lingura vegeta
1 lingurita boia dulce de ardei
Sare, dupa gust
2 frunze de dafin
Ulei pentru prajt
Pentru cartofii nature:
1kg si ½ cartofi
1 praz
3 linguri cu varf de margarina Rama
Sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
Pentru pregatirea marinatei in care tinem carnea de pe o zi pe alta, incepem prin a spala carnea de mistret.
Curatam si taiem ceapa solzisori mai mari, morcovul rondele, telina bucatele intr-un castron si adaugam peste 250ml vin alb si aproximativ 1l apa. Adaugam si carnea peste zarzavaturi si ceapa si amestecam totul – daca apa nu este suficienta cat sa copere carnea, completam cu apa. Lasam carnea in aceasta marinata de pe o zip e alta in frigider.
A doua zi, scoatem carnea, zarzavaturile si ceapa din marinata, le punem intr-un strecurator, le dam sub jet de apa si le spalam bine. Alegem zarzavaturile si ceapa de carne le punem pe fiecare in strecuratoare separate si le lasam la scurs.
Acum, trecem la prepararea tocanitei. Curatam si taiem cepele marunt.
Spalam si taiem cubulete marunte ardeiul.
Intr-o cratita punem ulei si adaugam ceapa pe care o lasam la calit. Cand ceapa devine sticloasa adaugam si ardeiul.
Cand ardeiul este destul de calit, adaugam zarzavaturile si ceapa si lasam totul pe foc 5 minute. Dupa cele 5 minute adaugam boiaua dulce de ardei si mai lasam 1 minut.
Adaugam imediat carnea de mistret pe care o taiem cubulete in prealabil. Condimentam cu vegeta – sare daca mai este cazul, dupa gust, adaugam 2 frunze de dafin si lasam pe foc cam o ora si jumatate, pana carnea devine moale si bine facuta.
Alaturi de tocanita servim o garniture de cartofi nature. Curatam carofi de coaja, ii spalam si ii taiem cubulete.
Punem cartofii intr-o cratita, adaugam pste ei apa cat sa-i acopere bine si saram. Ii lasam la fiert cam 30 minute dupa care ii scoatem intr-un strecurator si ii lasam putin la scurs.
Intre timp, spalam prazul, il taiem rondele si il punem la calit intr-o cratita in trei linguri de margarina, adaugam sare si piper dupa gust. Punem peste praz cartofii fierti si scursi si mai lasam pe foc 3-4 minute pana se patrund putin ingredientele.