Pentru sarmale:
1 varză murată mare
500 g carne de porc (pulpa sau amestec de pulpa și slănină)
200 g orez
1 ceapă mare
2 morcovi
1 ardei gras
2 linguri de bulion de roșii
1 lingură de ulei
Sare și piper, după gust
1 legătură de mărar și pătrunjel tocat
Pentru ciorbă:
Zeama de la sarmale
1 morcov
1 rădăcină de păstârnac
1 ceapă
1 ardei gras
1 cartof
2 roșii
Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Pregătirea ingredientelor:
Tocati fin ceapa, morcovii, ardeiul gras și mărarul. Clătiți varza murată și separați frunzele, una câte una.
Prepararea umpluturii:
Tocați carnea de porc și amestecați-o cu orezul, ceapa tocată, morcovii, ardeiul gras, bulionul de roșii, uleiul, mărarul și pătrunjelul tocat. Condimentați cu sare și piper, după gust și amestecați bine toate ingredientele.
Înfășurarea sarmalelor: Așezați frunzele de varză pe o suprafață plană și puneți un pic de umplutură în centrul fiecăreia. Înfășurați frunzele pentru a forma sarmalele și așezați-le într-un vas mai adânc.
Prepararea ciorbei: Adăugați la sarmale zeama rezultată în urma fiertului. Adăugați morcovii, păstârnacul, ceapa, ardeiul gras, cartofii și roșiile, toate tăiate cubulețe. Condimentați cu sare și piper, după gust.
Puneți vasul cu sarmale pe foc și lăsați-le să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore.
Amestecați ciorba din când în când și adăugați apă caldă, dacă este necesar.
Sarmalele moldovenești sunt gata atunci când frunzele de varză sunt fragede și umplutura este bine fiartă.
Serviți sarmalele alături de smântână și ardei iute, după gust.