Pentru cei care adora retetele cu iz exotic si sunt fani ai combinatiilor de carne de orice fel cu fructe sau sosuri dulci, propun aceasta reteta de pui in sos de portocala. Are un gust extraordinar.
Ingrediente:
Pentru puiul in sos de portocale:
1 pui (1.300g a cantarit puiul meu)
Portocale proaspete pentru a obtine 750ml suc natural
1 ceapa mare
6 catei de usturoi
Sare, piper si chilly dupa gust
1 lingura cimbru
1 foaie dafin
30g zahar brun
Ulei pentru prajit
Pentru garnitura de orez cu legume:
300g orez
Apa pentru fiert orezul
420g legume (morcovi tineri si mazare la borcan)
100g unt
Sare si chilly dupa gust
Mod de preparare:
Spalam portocalele si le stoarcem pentru a obtine 750ml suc proaspat
Curatam cateii de usturoi si ii dam pe razatoarea mica.
Spalam puiul, il curatam si il transam in bucatele, dupa care il punem la scurs.
Intr-o tigaie punem ulei la incins si adaugam carnita de pui, pe care o lasam l;a prajit, pana se rumeneste usor pe ambele parti.
Dupa ce s-a rumenit, scoatem carnita intr-o strecuratoare.
Curatam ceapa si o taiem marunt.
Punem ceapa la calit in uleiul ramas de la prajitul carnitei.
Cand ceapa devine sticloasa si usor rumenie, adaugam peste ceapa, carnita de pui prajita in prealabil.
Turnam peste pui sucul de portocale, daca mai este nevoie de lichid pentru a acoperii puiul, complectam cu apa.
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Adaugam cimbrul si frunza de dafin.
Adaugam mai apoi si zaharul brun si condimentam cu chilly dupa gust.
Dupa ce am adaugat peste carnita de pui toate celelalte ingrediente necesare, punem mancarica la fiert, acoperita cu un capac si lasam sa fiarba pana scade lichidul la jumatate.
Spre final, cu 5 minute inainte de a fi gata mancarica, adaugam usturoiul dat pe razatoare si amestecam.
Mai lasam sa dea cateva clocote pentru 5 minute si mancarica este gata de servit.
Langa puiul in sos de portocale, este extraordinara o garniture de orez cu legume trase in unt.
Eu am avut un borcanel de mazare verde in combinatie cu morcovi (o bunatate), am pus mazarea si morcovii intr-o strecuratoare si le-am trecut pe sub un jet de apa, apoi le-am lasat la scurs.
Alegem si spalam orezul.
Intr-o oala punem 1l apa, jumatate lingurita sare si orezul spalat. Lasam la fiert 20-25 minute.
Dupa ce a fiert, il scoatem intr-o strecuratoare si-l dam sub un jet de apa rece.
Intr-o cratita punem untul si il lasam la topit.
Adaugam mazarea si morcovii scursi si amestecam. Lasam la calit vreo 2-3 minute.
Adaugam in cratita si orezul scurs si amestecam.
Condimentam cu sare si chilly, dupa gust.
Mai lasam pe foc 3-4 minute dupa care garniture noastra este gata de servit alaturi de deliciosul pui in sos de portocale. Are un gust delicious si foarte exotic.