Ingrediente (pentru 2-3 porții):
Pentru piureul de cartofi:
– 800 g cartofi
– 50 g unt
– 100 ml lapte (sau după gust)
– Sare, după gust
– Opțional: puțin piper alb, un praf de nucșoară
Pentru pieptul de pui la cuptor:
– 2 bucăți piept de pui (fără os și fără piele)
– 2 linguri ulei de măsline
– 1 linguriță boia dulce
– 1/2 linguriță usturoi granulat sau 2 căței de usturoi zdrobiți
– Sare și piper, după gust
– Opțional: rozmarin, cimbru sau alte ierburi aromatice
– Zeama de la o jumătate de lămâie (opțional)
Mod de preparare:
Pregătirea pieptului de pui:
Preîncălzește cuptorul la 200°C. și spală și tamponează bine pieptul de pui cu șervețele de hârtie.
Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline, boiaua, usturoiul, sarea, piperul și condimentele dorite.
Unge pieptul de pui cu amestecul de condimente pe ambele părți. Așază-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Poți adăuga și câteva felii de lămâie sau crenguțe de rozmarin pentru aromă.
Coace-l timp de 25-30 de minute, până când este bine făcut și rumenit ușor la suprafață. Îl poți acoperi cu folie pentru primele 15 minute, apoi o îndepărtezi pentru a se rumeni.
Pregătirea piureului de cartofi:
Curăță cartofii, taie-i cuburi și fierbe-i în apă cu sare timp de ~20 de minute, până când devin moi. Scurge-i bine și pune-i într-un bol mare.
Adaugă untul și începe să pasezi cartofii. Încorporează treptat laptele cald până ajungi la consistența dorită. Potrivește de sare, adaugă piper alb sau nucșoară, dacă îți place.
Servește pieptul de pui feliat, alături de o porție generoasă de piure. Poți adăuga și brocoli sau murături pentru un plus de prospețime.