Ingrediente:
4 vinete mari
1kg cotlet de porc (carne tocata)
2 cepe mari
200 ml vin alb sec
6 rosii medii
Sare si piper dupa gust
Ulei pentru prajit
Pentru sosul bechamel:
6 linguri rase faina
3 lingur rase margarina
250ml lapte
1 ou
1 lingura rasa zahar tos
1 lingurita sare
Cascaval ras pentru presarat deasupra
Mod de preparare:
Punem intr-o cratita apa si o punem pe foc sa dea in clocot, cand a dat in clocot introducem rosiile in apa clocotita si le lasam pana incepe sa crape pielita pe ele.
Apoi, scoatem rosiile pe o farfurie si le decojim de pielita.
Taiem rosiile cubulete.
Tocam cotletul de porc.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt.
Intr-o tigaie punem ulei si adaugam ceapa pentru a se cali.
Cand ceapa devine sticloasa, adaugam carnea toccata si o lasam la prajit impreuna cu ceapa pentru 15 minute.
Dupa 15 minute, adaugam vinul si rosiile decojite si taiate cubulete.
Condimentam cu sare si piper si lasam totul pe foc, la fiert pana scade.
Spalam vinetele, le indepartam coditele si le taiem in lung in felii de 0,5cm grosime.
Le punem intr-un castron, in straturi si le dam un praf de sare peste fiecare strat. Le lasam in sare 30 minute, pana se inmoaie putin.
Dupa jumatate de ora, spalam feliile de vinete sub un jet de apa si le punem la scurs intr-un strecurator.
Dupa ce s-au scur vinetele, luam o tigaie punem putin ulei la incins si prajim fiecare felie de vanata pe o parte sip e cealalta. Dupa ce le scoatem din tigaie lle punem intr-un strecurator pentru a se scurge surplusul de ulei.
Dupa ce avem toate ingredientele pregatite, incepem sa montam musacaua.
Luam un vas termorezistent, fara sa-l ungem, asezam un prim strat felii de vinete, adaugam un strat de carne si condimentam cu piper(atentie, cantitatea de carne o impartim in trei parti egale, pentru ca vom avea nevoie de trei straturi de carne).
Peste stratul de carne, adezam din nou, un strat de felii de vinete, apoi carne si piperam.
Urmreza un alt strat de vinete, carne si piper.
Deasupra, urmeaza un ultim strat de vinete.
Dupa ce am asamblat musacaua, pregatim sosul béchamel pe care il vom turna deasupra.
Intr-o cratita punem 3 lingur rase de margarina, dup ace margarina se topeste, adaugam 6 linguri rase faina, amestecam si lasam faina sa se rumeneasca putin.
Adaugam apoi 250ml lapte si lasam sosul sa fiarba pana incepe sa se ingroase putin.
Adaugam si 1 lingura rasa zahar tos si 1 lingurita sare.
Daca s-au format cocoloase, puteti utiliza mixerul vertical, astfel ve-ti obtine un sos foarte fin.
Batem un ou intreg intr-un castron si il adaugam in sosul béchamel, lasat putin la racit in prealabil.
Dupa ce am terminat de facut sosul, il adaugam peste musaka, pe intrega suprafata.
Dam cascavalul pe razatoarea mica si il presaram deasupra musakalei pe toata suprafata.
Dam musakaua la cuptor pentru 20-30 minute, pana musakaua se rumeneste la suprafata.