Ingrediente:
8 gulii de marime medie
Pentru umplutura:
400g piept de pui (se poate folosi orice fel de carne)
150g orez
1 ceapa mare
Sare, piper dupa gust
Ulei pentru calit
Pentru supa in care fierb guliile:
Apa cat sa acopere guliile
1 lingura vegeta (cei care nu folosesc asa ceva, inlocuiti cu sare)
Pentru sos:
5 linguri ulei
5 linguri faina
¾ Supa in care au fiert guliile
Marar proaspat tocat marunt
4 linguri smantana
Mod de preparare:
Se iau guliile, se indeparteaza frunzele, se curate de coaja si se spala.
Incepem sa le scobim miezul cu o lingurita, astfel incat sa nu spargem peretii. Miezul guliei nu il aruncam, puem face o ciorbia cu el.
Luam o cratita, punem 450ml apa adaugam sare si o lasam pe foc. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam orezul, pe care l-am ales si l-am spalat in prealabil. Lasam sa fiarba 25-30 minute. Daca apa scade mult in timpul fierberii mai putem adauga cate putin. Dupa ce orezul a fiert, il scoatem intr-un strecurator il dam sub un jet de apa rece si il lasam la scurs.
Curatam ceapa si o taiem marunt.
Intr-o cratita punem ulei la incins si adaugam ceapa. Lasam ceapa la calit pana devine sticloasa.
Cand ceapa este indeajuns de calita, adaugam orezul fiert sis curs in prealabil si amestecam totul pana la omogenizare.
Pieptul de pui il dezosam, daca nu e dezosat deja, il spalam si il tocam.
Punem pieptul de pui gata tocat intr-un castron, adaugam ceapa si orezul, condimentam cu piper sis are si amestecam oul pana la omogenizare.
Cand totul este pregatit, umplem guliile cu umlutura de carne, ajutandu-ne de o lingurita.
Intr-o cratita punem apa cat sa acopere guliile, adaugam vegeta (daca sunteti impotriva vegetei, folositi doar sare), punem guliile umplute in cratita si lasam la fiert circa 45 minute (daca apa scade foarte mult in timpul fierberii putem sa mai completam).
Intr-o alta cratita incepem sa pregatim sosul.punem 5 linuri cu ulei, lasam sa se incinga, adaugam 5 linguri de faina, lasam putin faina la rumenit, apoi stingem cu supa in care au fiert guliile (eu am folosit la sos cam 3 sferturi din supa in care au fiert guliile, restul de supa o lasam in cratita cu guliile ). Amestecam incontinuu, pana se ingroasa sosul, dupa care adaugam mararul proaspat taiat marunt si omogenizam.
Sosul astfel obtinut il turnam in cratita peste guliile si supa ramasa si se amesteca pana la omogenizare, usor sa nu spargem guliile.
Intr-un castronel punem un polonic de sos si adaugam smantana, dupa care amestecam pana la omogenizare.
Turnam amestecul rezultat in cratita peste gulii, amestecam si lasam la fiert totul, inca 5 minute, dupa care mancarica este gata de servit.
1 comentariu. Leave new
Mirosul și gustul copilăriei. Poftă bună !