Ingrediente:
1kg ficatei de pui
Ulei pentru prajit
Pentru sos:
2 cepe mari
1 ardei mare
Ulei pentru calit
3 catei de usturoi
Patrunjel verde
1 lingura vegeta
300ml apa
Pentru rantas:
2 linguri faina
3 linguri apa
5 linguri smantana
Pentru garnitura de orez cu legume:
250g orez
Un praf de sare
600ml apa pentru fiert orezul
1 ceapa mare
1 morcov mediu
300g ciupercute
1 lingura vegeta
Piper dupa gust
Mod de preparare:
Curatam si spalam ficateii, dupa care ii punem la scurs.
Punem ulei la incins intr-o tigaie, adaugam ficateii si ii lasam la prajit si pe o parte si pe alta.
Dupa ce s-au rumenit frumos, ii punem intr-un strecurator si ii lasam la scurs pentru a mai elimina din surplusul de ulei. Punem un capacel peste ei sa nu se intareasca, pana ii adaugam in sos.
Dupa ce am terminat de fript ficateii, pregatim sosul. Ceapa o curatam, o spalam si o taiem marunt.
Ardeiul il spalam, ii indepartam cotorul, il curatam de seminte si il taiem cubulete mici.
Curatam trei catei de usturoi si ii dam pe razatoara mica.
In uleiul in care s-au prajit ficateii (daca ficateii nu au lasat apa folositi acel ulei, daca nu schimbati uleiul), punem ceapa la calit.
Cand ceapa a devenit sticloasa, adaugam ardeiul, lasam cinci minute la calit, supa care adaugam 300ml apa, condimentam cu vegeta si lasam toul la fiert pana legumele sunt indeajuns de bine fierte.
Intre timp, intr-un castron pregatim un rantas, punem 2 linguri de faina, 3 linguri de apa, 5 linguri de smantana si amestecam pana la omogenizare.
Adaugam acest rantas peste sosul de legume din tigaie, amestecam pana la omogenizare si mai lasam sa fiarba 3-4 minute.
In sosul obtinut, adaugam ficateii prajiti, adaugam si usturoiul dat pe razatoare, amestecam si mai dam un clocot mancarii.
Dupa ce a dat un clocot, tragem tigaia de pe foc si adaugam patrunjelul verde tocat marunt, iar mancarica este gata.
Luam o cratita, punem 600ml apa adaugam sare si o lasam pe foc. Cand apa da incepe sa fiarba, adaugam orezul, pe care l-am ales si l-am spalat in prealabil. Lasam sa fiarba 25-30 minute. Daca apa scade mult in timpul fierberii mai putem adauga cate putin. Dupa ce orezul a fiert, il scoatem intr-un strecurator il dam sub un jet de apa rece si il lasam la scurs.
Curatam ceapa si o taiem marunt.
Curatam si spalam morcovul dupa care il dam pe razatoarea mare.
Ciupercutele le spalam si le taiem feliute mici.
Dupa ce avem pregatite legumele si zarzavatul, intr-o tigaie punem ulei la incins adaugam ceapa si o lasam sa se caleasca.
Cand ceapa devine sticloasa, adaugam morcovul ras, amestecam si il lasam la calit impreuna cu ceapa 10 minute.
Dupa 10 minute, adaugam in tigaie peste morcov si ceapa, ciupercutele, amestecam, condimentam cu vegeta, adaugam 250ml apa, si lasam toul la fiert pana scade apa iar legumele sunt destul de moi cca 10-15 minute.
Dupa ce legumele sunt gata, adaugam peste ele in tigaie orezul fiert, amestecam, condimentam cu piper dupa gust si mai lasam totul pe foc 2-3 minute.