Ingrediente:
2kg si 600g fasole verde
3 cepe (350g)
3 ardei grasi (350g)
125ml apa
300ml ulei
500ml bullion
1 lingurita acid salicilic
Sare dupa gust
Mod de preparare:
Spalam bine fasolea si o curatam.
Rupem fiecare pastaie de fasole in bucatele de aproximativ 3 – 4 cm.
Spalam ardeii, le indepartam cotorul si samburii si ii taiem in fasiute subtirele si lungi de 3 – 4 cm.
Curatam ceapa si o taiem julien.
Punem uleiul intr-o cratita incapatoare si adaugam ceapa, pe care o lasam la calit 2 minute.
Dupa 2 minute, adaugam peste ceapa ardeiul taiat fasiute, amestecam si lasam la calit alte 2 minute.
Dupa 2 minute, adaugam toata fasolea (atentie, trebuie sa folositi o cratita mare pentru ca la inceput , pana se inmoaie, fasolea este voluminoasa).
Amestecam bine toate legumele, adaugam o lingurita de sare, amestecam din nou, acoperim cratita cu un capac si lasam pe foc, la flacara mica 5 minute.
Dupa 5 minute, adaugam 125 ml apa, amestecam, acoperim cu capacul si lasam legumele sa fiarba pana se inmoaie, 45-50 minute (timpul de fierbere depinde si de cat de frageda este fasolea).
Pe toata perioada fierberii, trebuie sa amestecam in cratita din cand in cand.
Inainte cu 15 minute de a fi gata fasolea, mai codimentam cu sare dupa gust, daca consideram ca este necesar.
Tot cu 15 minute inainte de a fi gata fasolea, adaugam si bulionul si amestecam pana se omogenizeaza, atentie insa, se amesteca usor, pentru ca fasolea fiind aproape fiarta, s-ar putea sa o zdrobiti.
La sfarsit, adaugam 1 lingurita de acid salicilic, amestecam, stingem focul, si preparatul este gata de pus in borcane.
Borcanele, pe care le spalam foarte bine inainte, le vom pune pe un tocator. Sub fiecare borcan, vom pune o lama de cutit, pentru a nu se sparge borcanele.
Dupa ce borcanele sunt pregatite, incepem sa turnam cate un polonic de fasole, lternativ in fiecare borcan, pana le umplem pe toate. Mie mi-au iesit 5 borcane de 700g.
Inchidem fiecare borcan cu un capac, pe care in prealabil il spalam bine si il uscam. Punem borcanele intr-un loc ferit, le acoperim cu o paturica si le lasam asa pana a doua zi, cand le putem depozita in camara.
Aceste conserve de fasole, se servesc ca garnitura, asa cum sunt, gata preparate, sau le putem adauga in diferite sosuri, sau ciorbe.