Ingrediente:
800g fasole boabe
2 ceape mari
5 catei de usturoi
200g telina
2 morcovi medii
1 pastranac mediu
2 foi de dafin
1 lingura sare
Ingrediente pentru ceapa calita ce o adaugam deasupra:
2 ceape medii
1 lingurita boia dulce de ardei
Sare dupa gust
Ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Fasolea o alegem, o spalam si o punem in apa, la inmuiat, cu o seara inainte de a pregati reteta.
A doua zi scoatem fasolea din apa in care a stat la moi si o punem intr-un strecurator.
Curatam ceapa si o taiem marunt.
Curatam zarzavaturile ( morcovul, pastranacul, telina), le clatim si le taiem cubulete marunte.
Cand avem aceste ingredinte pregatite, punem intr-o oala, pe foc, 4l de apa, 1 lingura sare si adaugam fasolea.
Peste fasole adaugam si zarzavaturile.
Adaugam apoi ceapa taiata cubulete si 2 frunze de dafin si lasam totul la fiert pentru cca 1 ora si jumatate pana se fierbe fasolea.
Cand fasolea este fiarta, o scoatem intr-un strecurator impreuna cu zarzavaturile si o lasam la scurs. Frunzele de dafin le indepartam.
Intre timp, pana se scurge fasolea, curatam cateii de usturoi si ii dam pe razatoarea mica.
Dupa ce fasolea este indeajuns de scursa, o punem intro cratita, intr-o prima faza, incepem sa o pasam cu ustensila pentru pasat cartofii pireu.
Apoi, pisam fasolea cu blenderul vertical (nu este neaparat nevoie sa o pasati si cu blenderul, doar daca doriti sa obtineti o pasta mai fina).
Condimentam cu sare dupa gust, adaugam usturoiul pisat si amestecam, pana la omogenizare.
Curatam 2 cepe si le tocam marunt,
Intr-o tigaie cu ulei punem ceapa la calit.
Cand incepe sa devina aurie, adaugati lingurita de boia dulce de ardei, amestecati, mai lasati 1 minut si stingeti.
Fasolea frecata, o punem in boluri, iar peste fasole punem ceapa calita cu boia. Se serveste atat calda cat si rece. Langa fasolea frecata merge foarte bine o ceapa rosie.