Plăcintă dobrogeană cu brânză sărată

Dacă îți place această rețetă, distribui-o și prietenilor tăi!

Plăcintă dobrogeană cu brânză sărată
Ingrediente (pentru o tavă mare)

Pentru aluat:
– 500 g făină albă
– 1 linguriță sare
– 250 ml apă călduță
– 2 linguri ulei
– 1 lingură oțet (ajută la frăgezire)

Pentru umplutură:
– 500 g brânză sărată (telemea, brânză de burduf sau amestec de vaci + telemea)
– 3 ouă
– 3-4 linguri de smântână groasă (opțional, pentru mai multă cremozitate)

Pentru uns:
– 1 ou bătut
– 2 linguri de smântână
– puțin lapte (opțional)

Mod de preparare

Într-un bol, amestecă făina cu sarea. Adaugă apa călduță, uleiul și oțetul. Frământă bine până obții un aluat elastic și nelipicios.

Împarte aluatul în 4-6 bile egale și lasă-le la odihnit 20-30 minute, acoperite.

Pregătește umplutura pentru plăcintă. Rade brânza sau sfărâm-o cu furculița. Amestec-o cu ouăle și (opțional) smântâna. Umplutura trebuie să fie bine legată și ușor tartinabilă.

Întinderea foilor: Ia câte o bilă de aluat și întinde-o subțire, cât să acopere tava (sau chiar puțin mai mare). Poți folosi ulei pe masă și mâini pentru a întinde foaia mai ușor, în stil tradițional.

Așază o foaie în tavă, unge ușor cu ulei, pune a doua foaie și adaugă umplutura.

Continuă cu încă două foi deasupra umpluturii (eventual unse între ele). La final, unge suprafața cu amestecul de ou și smântână.

Coace-o în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 35-45 de minute, până când plăcinta este rumenă și frumos crescută.

Când se servește, se lasă la răcit puțin înainte de a fi tăiată.Se poate mânca caldă sau rece, excelentă cu iaurt sau o cană de lapte bătut!
 Plăcintă dobrogeană cu brânză sărată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete, referitor la dobrogeana, placinta sarata