Un muffin este o pâine mică, sub formă de tort. Muffins-urile au bazele rotunde, vârfuri rotunjite și, de obicei, sunt dulci. Acestea sunt, de obicei consumate la micul dejun, dar pot fi consumate la orice altă masă.
Ingrediente:
400g faina
200g zahar tos
4 oua
150ml lapte
130g unt
1 plic praf de copt
3 linguri cacao
2 esente de rom Dr. Qetker
2 pliculete de vanilie Dr. Qetker
Glazura de ciocolata pentru ornat
Mod de preparare:
Punem faina intr-un bol, adaugam pliculetul de praf de copt si amestecam pana la o incorporare completa.
Intr-un bol punem untul, si il punem la topit in cuptorul cu microunde, il lasam pentru cateva secunde, pana vedem ca incepe sa se topeasca. Dupa topire il lasam sa ajunga la temperature camerei inainte de a-l incorpora in compozitie.
Punem ouale intr-un castron, adaugam zaharul si mixam 5 minute pana isi tripleaza volumul.
In compozitia rezultata adaugam untul topit si racit in prealabil, laptele si mixam din nou pana la omogenizare.
Peste aceasta compozitie adaugam faina in ploaie si amestecam usor cu spatula de jos in sus pana se inglobeaza totul.
Compozitia rezultata o impartim in 2 parti egale si o punem 2 castroane separate.
Intr-un castron – cu o parte din compozitie – adaugam 2 pliculete de zahar vanilinat si amestecam pana la incorporare.
In cea de a doua parte a compozitiei, adaugam esenta de rom si cacaoa si amestecam, pana la omogenizare.
Dupa ce am obtinut ambele compozitii, tapetam cu hartiute o tava speciala pentru 12 muffins.
Punem in fiecare hartiuta prima data din compozitia simpla cu vanilie (cea alba), suntem atenti sa repartizam compozitia astfel incat sa ajunga egal in toate cele 12 hartiute de muffins.
Peste compozitia alba punem compozitia cu cacao, astfel incat sa ajunga egal pentru toate cele 12 muffins-uri.
Introducem tava in cuptorul preincalzit si lasam la copt pentru 20-25 minute, la foc mic, apoi mediu. Se poate face testul cu scobitoarea, inainte de a scoate tava din cuptor pentru a fi siguri ca sunt coapte muffins-urile.
Dupa ce s-au copt, scoatem muffins-urile pe un gratar si le lasam la racit, putem sa le ornam cu glazura de ciocolata, de orice culoare, zahar pudra sau orice altceva dorim.