Gutui coapte, umplute cu sos de vanilie

Dacă îți place această rețetă, distribui-o și prietenilor tăi!

  1. Rețete Gourmandine
  2. Dulciuri diverse
  3. Gutui coapte, umplute cu sos de vanilie

Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Ingrediente:
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Pentru 8 portii:
4 gutui mari si frumoase.
100g stafide
100ml rom (daca pregatiti desertul si pentru copii si nu doriti sa fie alcolizat deloc, inlocuiti romul cu apa)
Esenta de rom
100g samburi de nuca
60g unt
50g zahar brun
Miere
225ml apa

Pentru sos:
3 galbenusuri
100g zahar tos
1 pliculet zahar vanilinat
100ml frisca lichida Hulala

Mod de preparare:
Samburii de nuca, ii punem intr-o pungulita de plastic, legam punga la gura si cu un sucitor pisam prin apasare samburii de nuca.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Tapetam o tava cu hartie de copt si punem samburii de nuca rasfirati in tava, dupa care ii punem in cuptorul preincalzit pentru 5-10 minute, la prajit (atentie san u se arda). Dupa ce s-au rumenit usor, scoatem tava din cuptor.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Intr-un bol, punem stafidele, esenta de rom, rom cat sa acopere stafidele si le lasam la inmuiat 20-30minute (daca pregatiti desertul si pentru copii si nu doriti sa fie alcolizat deloc, inlocuiti romul cu apa).
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Nucile pisate si prajite le punem intr-un bol, adaugam stafidele doar cu ½ din romul in care au stat, adaugam 2 linguri bune de miere si amestecam pana se omogenizeaza totul.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Stergem gutuiele de puf si le spalam bine.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Luam cate o gutuie, o taiem in doua, exact pe mijloc.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Indreptam cu un cutitul ambele, jumatati de gutuie, in partea cu care sta in tava, pentru a avea stabilitate.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Tot cu un cutitas, scobim partea din interior a gutuii, pentru a scoate samburii si invelisul lor.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Dupa ce am pregatit gutuile, luam un vas de jena sau o tava, punem jumatatile de gutui in tava, cu sobitura in sus si in fiecare scobitura punem cate un cubulet de unt, urmeaza apoi 2 linguri din umlputura de nuci cu stafide, adaugam si o lingura buna sau doua de miere iar deasupra cate o lingurita de zahar brun. Iar in vas, printre gutuile umplute adaugam 250ml apa.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Dupa ce am asezat gutuile in vas si le-am umplut, acoperim vasul cu o folie de aluminiu si il introducem in cuptorul preincalzit, la foc mic pentru 1 ora si jumatate. Dupa 1 ora si jumatate, scoatem folia de aluminiu si mai lasam gutuile 30 de minute in cuptor.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Dupa 2 ore, gutuile sunt coapte si gata de servit, iar casa este plina de o mireasma de gutuie coapta ca in povesti.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Alaturi de gutui eu am servit un sos foarte simplu, am pus 3 galbenusuri intr-un castron, am adaugat 100g zahar tos si am mixat pana la omogenizare.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Am adaugat un pliculet de zahar vanilinat, am pus castronul pe foc, pe baie de aburi, cu fundul intr-o oala cu apa care fierbea, am amestecat incontinu cu o spatula 2-3 minute, apoi am adaugat 100ml frisca lichida Hulala. Am mai lasat pe foc vreo 5 -10 minute, amestecand incontinu, sosul ramane lichid nu se ingroasa mult.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
La servire, punem intr-o farfurioara 2-3 linguri de sos si cate o gutuie peste sos, mmmmm… divin gustul, o bunatate, incercati acum cat se gasesc gutui din belsug, este un desert simplu si foarte delicios.
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie
Gutui coapte si umplute cu sos de vanilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Mai multe rețete, referitor la