Ingrediente:
Pentru 8 portii:
4 gutui mari si frumoase.
100g stafide
100ml rom (daca pregatiti desertul si pentru copii si nu doriti sa fie alcolizat deloc, inlocuiti romul cu apa)
Esenta de rom
100g samburi de nuca
60g unt
50g zahar brun
Miere
225ml apa
Pentru sos:
3 galbenusuri
100g zahar tos
1 pliculet zahar vanilinat
100ml frisca lichida Hulala
Mod de preparare:
Samburii de nuca, ii punem intr-o pungulita de plastic, legam punga la gura si cu un sucitor pisam prin apasare samburii de nuca.
Tapetam o tava cu hartie de copt si punem samburii de nuca rasfirati in tava, dupa care ii punem in cuptorul preincalzit pentru 5-10 minute, la prajit (atentie san u se arda). Dupa ce s-au rumenit usor, scoatem tava din cuptor.
Intr-un bol, punem stafidele, esenta de rom, rom cat sa acopere stafidele si le lasam la inmuiat 20-30minute (daca pregatiti desertul si pentru copii si nu doriti sa fie alcolizat deloc, inlocuiti romul cu apa).
Nucile pisate si prajite le punem intr-un bol, adaugam stafidele doar cu ½ din romul in care au stat, adaugam 2 linguri bune de miere si amestecam pana se omogenizeaza totul.
Stergem gutuiele de puf si le spalam bine.
Luam cate o gutuie, o taiem in doua, exact pe mijloc.
Indreptam cu un cutitul ambele, jumatati de gutuie, in partea cu care sta in tava, pentru a avea stabilitate.
Tot cu un cutitas, scobim partea din interior a gutuii, pentru a scoate samburii si invelisul lor.
Dupa ce am pregatit gutuile, luam un vas de jena sau o tava, punem jumatatile de gutui in tava, cu sobitura in sus si in fiecare scobitura punem cate un cubulet de unt, urmeaza apoi 2 linguri din umlputura de nuci cu stafide, adaugam si o lingura buna sau doua de miere iar deasupra cate o lingurita de zahar brun. Iar in vas, printre gutuile umplute adaugam 250ml apa.
Dupa ce am asezat gutuile in vas si le-am umplut, acoperim vasul cu o folie de aluminiu si il introducem in cuptorul preincalzit, la foc mic pentru 1 ora si jumatate. Dupa 1 ora si jumatate, scoatem folia de aluminiu si mai lasam gutuile 30 de minute in cuptor.
Dupa 2 ore, gutuile sunt coapte si gata de servit, iar casa este plina de o mireasma de gutuie coapta ca in povesti.
Alaturi de gutui eu am servit un sos foarte simplu, am pus 3 galbenusuri intr-un castron, am adaugat 100g zahar tos si am mixat pana la omogenizare.
Am adaugat un pliculet de zahar vanilinat, am pus castronul pe foc, pe baie de aburi, cu fundul intr-o oala cu apa care fierbea, am amestecat incontinu cu o spatula 2-3 minute, apoi am adaugat 100ml frisca lichida Hulala. Am mai lasat pe foc vreo 5 -10 minute, amestecand incontinu, sosul ramane lichid nu se ingroasa mult.
La servire, punem intr-o farfurioara 2-3 linguri de sos si cate o gutuie peste sos, mmmmm… divin gustul, o bunatate, incercati acum cat se gasesc gutui din belsug, este un desert simplu si foarte delicios.