Ingrediente:
9 litrii apa
12 flori mari de soc
1 lamaie pentru taiat felii
4 lamai pentru stors
1kg zahar tos
Mod de preparare:
Luam florile de soc si le spalam foarte bine, pentru a nu mai ramane pe ele nici urma de praf sau musculita.
Spalam lamaile.
Taiem o lamaie rondele.
Stoarcem restul de 4 lamai.
Intr-un borcan mare de 10 litrii, punem 9 litrii apa rece si adaugam zaharul tos. Amestecam pana ce zaharul se dizolva cat mai mult.
Adaugam in bocan feliutele de lamaie, sucul stors de la cele 4 lamai, cojile stoarse de lamaie si florile de soc.
Amestecam cu o lingura cu coada lunga pana in fundul borcanului.
Acoperim borcanul cu o farfurioara si il lasam la fermentat 3-4 zile (gustati, si cand considerati ca este fermentata puteti sa o puneti in sticle). Puteti pune borcanul la soare, astfel ii grabiti putin fermentatia. In fiecare zi ameatecam din cand in cand in borcan.
Dupa 3-4 zile, scoatem florile de soc si lamaia din borcan, strecuram socata folosind o strecuratoare curata in care punem si o bucata de tifon. Socata gata strecurata o punem in sticle pe care le pastram in frigider. Socata este bautura mea preferata, este excelenta in fiecare zi dar mai ales in zilele toride de vara, turnata intr-un pahar cu gheata si cu o felie de lamaie.