Ingrediente:
Pentru aluat:
600g faina
1 plic drojdie uscata
250g unt
250g branza feta
2 galbenusuri
200ml smantana
10g sare
50ml lapte
Pentru uns:
50ml lapte
1 galbenus
Pentru presarat deasupra:
Susan
mac
Mod de preparare:
Incepem prin a pregati compozitia pentru uns pogacelele, inainte de a a le pune in cuptor. Punem intr-un castronel un galbenus crud, adaugam 50 ml lapte si amestecam, pana la omogenizare.
La masina de paine, puneti ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine, laptele, smantana, galbenusurile, untul taiat cubulete, branza feta taiata cubulete, 1 pliculet drojdie uscata, faina si sarea. Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si lasam masina de paine sa-si faca treaba. La masina mea de paine, ciclul a durat 1 ora si 30 minute.
Daca framantati aluatul cu mana, atunci, puneti intr-un castron incapator faina, faceti cu mana in mijlocul fainii o gropita, adaugati pliculetul de drojdie uscata, laptele, smantana, galbenusurile, untul taiat cubulete, branza feta taiata cubulete, sarea si incepeti sa framantati, cam 25 – 30 minute (ca sa obtineti un rezultat foarte bun trebuie sa framantati aluatul foarte bine), pana obtineti un aluat care sa nu se lipeasca de mana. Lasam aluatul in castronul in care l-am framantat, il acoperim cu un prosopel curat si il punem la dospit intr-un loc caldut. Il lasam la dospit timp de 1 ora.
Dupa 1 ora aluatul a dospit frumos.
Infainam suprafata de lucru si intindem o foaie cu grosimea de 1 cm.
Folosindu-ne de diferite forme taiem pogacelele.
In mod normal pogacelele au o forma rotunda insa eu le-am dat diferite forme pentru ca mi s-au parut mult mai interesante asa.
Tapetam cateva tavi cu hartie de copt (iasa destul de multe pogacele), punem pogacelele in tavi si le lasam la crescut 1 ora, la loc caldut.
Dupa 1 ora, ungem pogacelele cu compozitia de lapte si galbenus.
Presaram deasupra pogacelelor susan sau mac si le introducem in cuptorul preincalzit pentru 25 – 30 minute, pana se coc.
Dupa ce s-au copt le scoatem din cuptor si sunt gata de servit. Sunt absolut delicioase, au un gust minunat. Se pastreaza foarte bine timp de cateva zile, daca le pastrati intr-o pungulita de plastic.