Ingrediente:
Pentru aluat:
710g faina
60ml apa calduta
230ml lapte caldut
2 pliculete drojdie uscata
75g zahar tos
2 oua
2 pliculete zahar vanilinat
½ lingurita rasa de sare
80g unt topit
Pentru umplutura:
110g zahar brun
1 lingurita scortisoara
125g unt
Pentru glazura:
210g zahar pudra
40ml lapte
25g unt topit
2 pliculete zahar vanilinat
Mod de preparare:
Umplutura o pregatim intr-un bol in care punem zaharul brun, adaugam scortisoara si amestecam pana se inglobeaza bine.
Pentru pregatirea glazurii punem untul intr-un bol, adaugam laptele si introducem bolul in cuptorul cu microunde, pana ce untul se topeste.
Adaugam pliculetul cu zahar vanilinat in bolul cu lapte si unt topit, si amestecam pana se dizolva.
Intr-un robotel de bucatarie punem zaharul pudra, adaugam si compozitia pregatita mai inainte (unt, lapte vanilie) si mixam pana obtinem glazura. Va recomand sa pregatiti aceasta glazura in timp ce Cinnamon Rolls-urile sunt in cuptor, astfel glazura va fi suficient de fluida in momentul in care o adaugati deasupra fiecarui rulou, altfel, daca sta, incepe sa se intareasca, insa o puteti mixa din nou si isi revine.
Incepem sa pregatim aluatul.. eu am pus la framantat si dospit in masina de facut paine, pentru ca este mult mai simplu. Am pus in cuva ingredientele pentru aluat in urmatoarea ordine: apa calduta, laptele caldut, ouale, untul topit in prealabil, pliculetele de zahar vanilinat, zaharul tos, drojdia uscata, faina si sarea. Am lasat aluatul la framantat si dospit aproximativ 1 ora si jumatate.
Daca nu aveti masina de facut paine, puteti foarte bine sa framantati aluatul si cu mana. Puneti faina intr-un castron, faceti o gaura in mijlocul ei si adaugati, drojdia, zaharul tos, zaharul vanilinat, ouale, untul topit in prealabil, apa calduta, laptele caldut si un praf de sare, dupa care framantati bine timp de 20-30 de minute, apoi lasati aluatul la dospit timp de 1 ora, acoperit cu un servet curat, la loc caldut..
Asa arata aluatul dupa ce l-am lasat o ora la crescut.
Rasturnam aluatul dospit pe suprafata de lucru pudrata cu putina faina.
Din acest aluat, intindem o foaie de 40cm/60cm si grosimea de jumatate de centimetru.
Ungem foaia de aluat cu intreaga cantitate de unt, respectiv 125 g.
Deasupra foii de aluat presaram zaharul brun amestecan cu scortisoara, apoi rulam foaia de aluat pe lungime pana obtinem un rulou.
Pentru a taia rondele (de 3 – 4 cm grosime) din ruloul obtinut, ne folosim de un fir de ata (eu am folosit fir de macramé pentru ca este mai tare). Introducem firul de ata pe sub rulou, incrucisam capetele firului si strangem… ca in pozelele de mai jos.
Tapetam o tava cu hartie de copt si punem in ea rondelele obtinute, culcate si distantate unele de altele pentru a avea loc sa creasca.
Cu o pensula, ungem rondelele cu lapte atat de jur imprejur, cat si deasupra.
Apoi le lasam la dospit, acoperite eventual cu o folie alimentara, la loc caldut, pentru 30 minute.
Dupa 30 minute de dospit, introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem la foc mediu pentru 15-20 minute.
Dupa ce rulourile s-au rumenit frumos, le scoatem din cuptor iar deasupra lor adaugam cate o lingura din glazura de zahar pudra.
Le puteti servi atat calde cat si reci, sunt extraordinare. Pentru a le pastra cat mai proaspete, puneti-le dupa ce s-au racit intr-o punga de plastic.
Cand sunt reci, daca doriti sa aiba aceeasi savoare ca si atunci cand le scoateti din cuptor le puteti pune pentru cateva secunde in cuptorul cu microunde, vor redeveni moi calde si super aromate ca la inceput.