Ingrediente:
Pentru maia:
150g faina
1 plic drojdie uscata Dr. Qetker
1 lingurita zahar
Un praf de sare
50ml apa
50ml lapte
25ml ulei de masline
Pentru aluat:
350g faina
300ml lapte
½ lingurita sare
25g ulei de masline
Oregano uscat
Pentru ornat deasupra:
Rosii cherry
Masline negre
Sare de mare mare
Ulei
Mod de preparare:
Mai intai, pregatim maiaua. Intr-un castron, punem apa, sare, laptele, uleiul, zaharul, drojdia si faina, toate in cantitatile precizate la ingrediente pentru maia. Amestecam toate ingredientele pana rezulta o coca pe care o punem la dospit intr-un bol acoperit cu folie de celofan. O lasam sa dospeasca 30 minute.
Intr-un castron punem faina ramasa si adaugam in ea oregano uscat – eu am pus din abundenta, fiecare poate pune dupa bunul plac.
Aluatul la aceasta reteta l-am framantat si dospit in masina de facut paine, cu exceptia faptului ca maiaua am preparat-o si dospit-o separat, dupa care am adaugat-o in aparat peste celelalte ingrediente.
Punem in cuva aparatului ingredientele in urmatoarea ordine: lapte, ulei, sare, maiaua dospita, si faina. Lasam totul la framantat si dospit timp de 1 ora si 20 minute.
Spalam rosioarele, le indepartam coditele si le taiem in doua.
Maslinele, in cazul in care sunt prea sarate, le putem pune la desarat in putina apa, pentru 30 minute, dupa care le scoatem si le lasam la scurs intr-un strecurator.
Dupa ce aluatul a dospit, ungem o tava cu ulei, intindem aluatul in tava, adaugam rosiile, maslinele si presaram deasupra oregano uscat.
Deasupra focacciei turnam ulei destul de mult, sa baltesca chiar, si apoi facem cu degetele, prin apasare, gauri in aluat – atentie nu pana jos, in fundul tavii – ca in imagnea de mai jos. Apoi presaram sare mare de mare.
Dupa 25-35 minute, scoatem focaccia din cuptor. O putem servi atat ca aperitiv cald, cat si rece.