Ingrediente:
Pentru aluat:
250g faina
120ml apa calduta
Un praf de sare
Pentru sirop:
2 litrii apa
Un praf sare
300g zahar
3 linguri miere
Coaja rasa de la o lamiae
2 fiole esenta de rom
2 pliculete zahar vanilinat
200g samburi de nuca
Mod de preparare:
Avem nevoie de samburi de nuci, pe care ii punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pe care ii dam la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 10 minute.
Dupa ce samburii de nuca s-au rumenit foarte usor, ii scoatem din cuptor si ii sfarama (nu foarte tare) cu un sucitor.
Dam coaja de la o lamaie pe razatoarea mica.
Intr-un castron punem faina, adaugam un praf de sare, apa si amestecam totul pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste deloc de mana.
Suprafata pe care formam mucenicii, nu trebuie sa fie infainata (aluatul mie mi-a iesit foarte bine, nu a fost lipicios deloc, ca atare l-am putut lucra cu foarte mare usurinta.). Luam bucatele foarte mici de aluat, pe fiecare in parte, le rulam intre suprafata de lucru si podul palmelor pana obtinem un rulou de aproximativ 7cm si subtire. Din ruloul obtinut, formam un cerc, apoi il incolacim in forma de 8.
Toti mucenicii obtinuti ii punem la uscat pe o coala de hartie, pana a doua zi.
A doua zi, dupa ce s-au uscat putem sa-i preparam.
Intr-o cratita punem 2 litrii apa, adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat, un praf de sare si aducem la fierbere.
Cand incepe apa sa fiarba, adaugam in cratita si mucenicii si ii lasam sa fiarba pana se inmoaie (eu i-am fiert aproximativ o ora). In timpul fierberii amestecati din cand in cand in cratita sa nu se lipeasca mucenicii unii de altii.
Cand sunt suficienti de fierti, adaugam mierea, coaja rasa dxe la o lamiae, esentele de rom si nuca si amestecam. Daca va place scortisoara, puteti sa adaugati si scortisoara, eu nu am pus ca nu prea ma omor dupa ea. Mucenicii gatiti astfel, se pot servi atat calzi cat si reci.