Eliopitele sau plăcinta cu măsline

Dacă îți place această rețetă, distribui-o și prietenilor tăi!

Eliopitele sunt tradițional din Cipru, umplute cu un amestec de măsline, ceapă, ierburi și, uneori, roșii sau alte ingrediente. Numele „eliopites” provine din cuvintele grecești „ελιές” (eliés), care înseamnă „măsline” și „πίτες” (pites), care înseamnă „plăcinte”.

Eliopitele sau plăcinta cu măsline
Ingrediente:

Pentru aluat:
– 500 g făină
– 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
– 1 linguriță zahăr
– 1 linguriță sare
– 250 ml apă caldă
– 50 ml ulei de măsline

Pentru umplutură:
– 200 g măsline negre, fără sâmburi, tocate mărunt
– 1 ceapă mică, tocată fin
– 1- 2 linguri ulei de măsline
– 1 lingură pastă de roșii (opțional)
– 1 linguriță oregano uscat
– 1 linguriță mentă uscată
– Coaja rasă de la o lămâie (opțional)
– Piper proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Într-un bol mic, dizolvă drojdia și zahărul în puțină apă caldă și lasă-le deoparte pentru 5-10 minute, până când devine spumoasă.

Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea. Adaugă drojdia activată, apa caldă și uleiul de măsline. Frământă aluatul până devine elastic și neted (aproximativ 5-7 minute). Dacă aluatul este prea lipicios, mai adaugă puțină făină.

Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald timp de 1 oră sau până își dublează volumul. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și călește ceapa până devine aurie.

Adaugă măslinele tocate, oregano, menta, pasta de roșii (dacă folosești), coaja de lămâie (opțional) și piper. Gătește pentru câteva minute, apoi lasă umplutura să se răcească.

Încălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă cu hârtie de copt. Împarte aluatul în bucăți egale (aproximativ 8-10). Rulează fiecare bucată într-un cerc mic.

Pune o lingură de umplutură pe fiecare cerc de aluat, apoi pliază aluatul peste umplutură, sigilând marginile bine.

Așază plăcintele în tavă, unge-le cu puțin ulei de măsline și coace-le în cuptorul preîncălzit timp de 20-25 de minute, sau până când devin aurii și crocante.

Servește Eliopitele calde sau la temperatura camerei. Sunt perfecte alături de o salată sau ca aperitiv.
Eliopites

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete, referitor la eliopita, placinta masline