Pentru aluat:
400g faina
2 oua intregi
2 pliculete zahar vanilinat
Coaja rasa de la o lamaie
2 fiole esenta de rom
110ml lapte
1 pliculet drojdie uscata
75 g zahar tos
Un praf de sare
Pentru crema de unt:
130g unt
150g zahar tos
60-70g nuca pentru umplut
250g zahar tos pentru caramelizat (daca nu doriti ca, cozonacul sa fie prea crocant in exterior, caramelizati o cantitate mai mica de zahar aproximativ 150g)
Mod de preparare:
Pentru ca au fost si persoane care nu au agreat aceasta reteta din cauza faptului ca, cozonacul este prea crocant in exterior(aceasta proprietate fiind data de zaharul caramelizat care dupa ce se intareste se transforma in krantz), tin sa precizez de la bun inceput ca acest cozonac nu este ca si cel clasic pufos si moale in totalitate, este pufos in interior si crocant in exterior.
Astea fiind spuse sa incepem reteta…
Tapetam o tava cu hartie de copt, imprastiem samburii de nuca pe fundul tavii si ii dam la cuptor penru 4-5 minut, la foc iute, sa se prajeasca putin (atentie sa nu se arda). Aceasta operatiune de prajire a samburilor de nuca nu este obligatorie, eu i-am prajit pentru ca parca au un gust mai bun, dar la fel de bine merg si samburii de nuca cruzi.
Dupa ce am prajit samburii, i-am pus intr-un robot mai mititel si i-am tocat foarte putin, nu trebuie sa fie maruntiti de tot.
Pentru prepararea “cremei de unt”, punem untul intr-un castron, adaugam cele 150g zahar tos si mixam pana se incorporeaza complet si obtinem o pasta.
Luam o cratita cu diametrul de 24cm, turnam in ea cantitatea de zahar pentru caramelizat, respective 250g, punem pe foc si lasam sa se caramelizeze zaharul, amestecand cu o lingura de lemn (atentie sa nu ardeti caramelul).
Dupa ce zaharul s-a carmelizat, tapetam uniform si peretii cratitei cu caramel, apoi punem cratita deoparte si incepem sa pregatim aluatul.
Eu am pus aluatul la framantat in masina de facut paine, pentru ca este mult mai simplu. Am pus in cuva ingredientele pentru aluat in urmatoarea ordine: laptele incalzit putin (nu fierbinte), pliculetele de zahar vanilinat, zaharul tos, fiolele de esenta de rom, coaja rasa de la o lamaie, 2 oua intregi, pliculetul de drojdie uscata, faina cernuta in prealabil si un praf de sare. Am lasat aluatul DOAR la framantat pentru 30 minute, pana s-a oprit masina din framantat, apoi NU am lasat sa dospeasca ci am inceput sa formez cozonacul.
Daca nu aveti masina de facut paine, puteti foarte bine sa framantati cozonacul si cu mana. Cerneti faina intr-un castron, faceti o gaura in mijlocul ei si adaugati ouale, 2 fiole esenta de rom, coaja rasa de la o lamaie, 2 pliculete de zahar vanilinat
Intr-un alt castron, se toarna laptele caldut, 75g zahar tos, pliculetul de drojdie uscata si se amesteca pana se dizolva zaharul si drojdia. Fara a se lasa la dospit, se adauga putin cate putin acest amestec de lapte, zahar si drojdie, peste faina amestecata cu celelalte ingrediente in prealabil. Se framanta aluatul intre 10 – 15 minute dupa care, FARA A SE LASA LA DOSPIT, incepem sa formam cozonacul.
Am pus aluatul pe o planseta, nu am infainat planseta, am aruncat doar asa, un praf.
Intindem din aluat o foaie dreptunghiulara de aproximativ 25/36cm, groasa de 1cm.
Ungem uniform foaia de aluat cu “crema de unt si zahar” preparata mai inainte.
Deasupra cremei, presaram nuca din belsug, astfel incat sa acopere intreaga suprafata a foii de aluat uniform, apoi se preseaza usor cu palma astfel incat nuca sa se lipeasca de stratul de crema.
Apoi o taiem in 6 rondele (eu mi-am calculat sa-mi iasa 6 rondele de 6 cm fiecare).
Asezam rondelele in picioare, in cratita tapetata cu zahar caramelizat. Atentie, asezati rondelele uniform, sa spunem “in forma de floare”, lasati spatii intre ele, pentru ca vor fi lasate la dospit si vor creste, iar spatiiile se vor umple.
Am mai remarcat ca la crescut, rondelele au tendinta sa se desfaca,asezati-le in cratita astfel incat capatul din exterior al fiecarei rondele sa fie spre peretele cratitei, astfel nu va mai avea tendinta sa se desfaca.
Dupa ce am asezat rondelele in cratita, acoperiti cratita cu o folie alimentara pentu a crea un mediu ermetic si lasam cozonacul la crescut 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent.
Dupa o ora, cozonacul arata nemaipomenit, a crescut foarte frumos.
Indepartam folia alimentara de pe cratita si fara a unge cozonacul cu absolut nimic, il introducem in cuptorul preincalzit. Lasam la copt intre 35-40 minute, la 180grade Celsius, eu neavand cuptor cu gradatie, l-am lasat la copt, la foc mic spre mediu.
Dupa 40 minute, cozonacul meu arata SUPERB, mai ca nu imi mai venea sa-l rastorn din cratita.
Cozonacul se rastoarna din cratita, pe un platou, cat este fierbinte, foarte repede, pentru ca daca zaharul caramelizat apuca sa se raceasca, se va intari si asta va face imposibila desprinderea cozonacului.
Este un cozonac absolut extraordinar, pe langa ca este foarte pufos in interior, crocant in exterior, este si tare aratos. Va recomand sa-l incercati cat mai repede, nu o sa regretati 🙂
Reteta preluata de la Gabriela