Cozonac de Paște, cu stafide, papaya și ananas uscat

Dacă îți place această rețetă, distribui-o și prietenilor tăi!

 Cozonac de Paște, cu stafide, papaya și ananas uscat
Ingrediente:

900 g. făină albă
250 g. zahăr
200 g. unt
150 ml. lapte călduț
10 g. drojdie uscată
5 ouă
1 linguriță esență de vanilie
coajă de la lămâie (tăiată cubulețe mici)
coajă de la ½ portocală (tăiată cubulețe mici)
100 g. stafide aurii
50 g. papaya uscată
50 g. ananas uscat

Mod de preparare:

Turnăm lapte călduț într-o farfurie mică și adâncă, apoi presărăm drojdie uscată și o lăsăm să se umfle, să crească.

Mixăm bine zahărul, vanilia și ouăle într-un bol circa 3-4 minute (până ce mixtura devine spumoasă), după care se adaugă untul și mixează când până acesta se va încorpora cu celelalte ingrediente. Presară în compoziție 1/3 din cantitatea de făină, mixează bine după care toarnă laptele călduț cu drojdia umflată, mai mixează și adaugă restul de făină, coaja de lămâie și portocală, fructele uscate și începe să amesteci cu mâinile.

Când aluatul a început să se prindă, pudrează masa de lucru cu puțină făină și răstoarnă aluatul, mai pudrează-l deasupra și începe să frămânți. Dacă mâinile se lipesc de aluat, pudrează-le cu făină și continuă să frâmânți (circa 10-15 minute). Întoarce aluatul în bol acoperă-l cu folie alimentară și cu un prosop, după care pune-l la un loc călduț pentru circa 1 oră și 30 de minute sau până își dublează volumul.

După ce aluatul și-a dublat volumul, răstoarnă-l pe masa de lucru și mai frământă-l circa 15-20 minute. Întoarce aluatul din nou în bol acoperă-l cu folie alimentară și cu un prosop și pune-l la un loc călduț pentru încă 1 oră și 30 de minute sau până își dublează volumul.

După o oră 1 și 30 minute unge cu puțin unt două forme de hârtie de dimensiuni medii pentru cozonac. Scoate aluatul, taie-l în două părți egale și formează două bile (încearcă să nu apeși prea tare aluatual, pentru a nu ieși bulele de aer din el). Punem ambele bile de aluat în formele de hârtie unse mai devreme cu unt. Acoperă-le cu un prosop și lasă-le într-un loc călduț să crească, până când vor umple forma.

Încingem cuptorul la 180 g C. Când aluatual s-a ridicat în așa fel că a umplut formele, dă-le la cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute (în caz că se rumenește prea repede, acoperă cozonacul cu o folie de aluminiu).

Scoatem cozonacii din cuptor, îi ungem cu unt și îi lăsăm la răcit. Ulterior, îi poți decora cu orice dorești. Poftă bună!
 Cozonac de Paște, cu stafide, papaya și ananas uscat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mai multe rețete, referitor la cozonac pasti
View My Stats