Ingrediente:
400g faina
90g unt
90g zahar tos
2 oua (de preferat ar fi sa fie oua de casa pentru a da culoare)
Un praf de sare
30g unt pentru uns foaia
Pentru maia:
200g faina
30g zahar tos
200ml lapte
1 pliculet si ½ drojdie uscata
Pentru umplutura 1:
120g nuca macinata
4 linguri lapte
5 linguri cu varf zahar tos
2 esente de rom Dr. Qeker
1 lingura cu varf de cacao
Pentru umplutura 2:
120g stafide
50g zahar brun
Pentru uns:
1 galbenus crud
80ml lapte
Mod de preparare:
Stafidele le punem intr-un castron, adaugm peste ele apa cat sa le acopere si le lasam sa se inmoaie cel putin 30 – 45 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator.
Intr-un castron punem nuca pe care o macinam in prealabil, adaugam zaharul tos si amestecam pana la omogenizare.
Adaugam peste nuca cu zahar laptele, esentele de rom, olingura cu varf de cacao si amestecam pana la omogenizare.
Pentru a pregati maiaua, punem intr-un bol 200g faina si adaugam peste drojdia uscata. Amestecam si lasam la odihnit acest amestec pentru 15 minute.
Dupa 15 minute, adaugam peste faina amestecata cu drojdie, zaharul tos si laptele, amestecam bine si lsam la dospit maiaua pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce maiaua a crescut indeajuns, in cuva aparatului de facut paine punem ouale, zaharul tos, untul topit in prealabil (atentie il lasam la racit pana devine doar caldut), adaugam maiaua, faina si un praf de sare, dupa care lasam aluatul in masina la dospit si framantata timp de 1 ora 30 minute.
Daca faceti aluatul fara a folosi masina de paine, puneti faina intr-un castron, adaugati zaharul tos, sarea, untul topit si racit, ouale si maiaua si framantati cu mana aluatul timp de 30 minute dupa care il lasati la dospit 1 ora, acoperit cu prosoape intr-un loc caldut.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, infainam usor uprafata de lucru, turnam aluatul si il impartim in 2 parti egale.
Luam o jumatate din aluat si incepem sa pregatim primul cozonac. Intindem aluatul intr-o patura dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 1cm. Ungem cu o pensula intrega suprafata a foii de aluat cu unt, topit in prealabil.
Presaram pe suprafata foii de aluat nuca amestecata cu zahar.
Incepem sa rulam foaia pe lung pana obtinem un rulou.
Taiem dintr-un capat al ruloului o bucata cam de 5cm.
Taiem ruloul pe lung, pe mijloc, avand grija ca taietura sa inceapa la 5 cm de capatul netaiat al ruloului. Taiem pana la capat in cealalta parte a ruloului.
Rasucim capatul netaiat al ruloului pe sub cele 2 fasii de aluat (aplecam capatul spre exteriorul fasiilor si il aducem in interiorul lor). Apoi, impletim cele 2 fasii pornind de la capatul rasucit. Cand ajungem cu impletitura la celalalt capat, unim fasiile, strangandu-le putin cu degetele si adaugam deasupra capatul de rulou taiat.
Punem cozonacelul astfel format intr-o tava pentru cozonac tapetata in prealabil cu hartie de copt si lasam la dospit acoperit cu o folie alimentara, pana isi dubleaza volumul.
Trecem la formarea celui de al doilea cozonac. Eu pe al doilea l-am umplut cu stafide.
Luam cealalta jumatate de aluat, intindem aluatul intr-o patura dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 1cm. Ungem cu o pensula intrega suprafata a foii de aluat cu unt, topit in prealabil.
Presaram pe suprafata foii de aluat stafidele.
Peste stafide presaram zaharul brun.
Incepem sa rulam foaia pe lung pana obtinem un rulou.
Taiem dintr-n capat al ruloului o bucata cam de 5cm.
Taiem ruloul pe lung, pe mijloc, avand grija ca taietura sa inceapa la 5 cm de capatul netaiat al ruloului. Taiem pana la capat in cealalta parte a ruloului.
Rasucim capatul netaiat al ruloului pe sub cele 2 fasii de aluat (aplecam capatul spre exteriorul fasiilor si il aducem in interiorul lor). Apoi, impletim cele 2 fasii pornind de la capatul rasucit. Cand ajungem cu impletitura la celalalt capat, unim fasiile, strangandu-le putin cu degetele si adaugam deasupra capatul de rulou taiat.
Punem cozonacelul astfel format intr-o tava pentru cozonac tapetata in prealabil cu hartie de copt si lasam la dospit acoperit cu o folie alimentara, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, untr-un castron punem un galbenus si lapte si amestecam, pana la omogenizare.
Dupa ce cozonaceii au dospit frumos, ii ungem cu galbenusul cu lapte si ii introducem in cuptorul preincalzit, pentru 30 – 35 minute, pana incep sa se rumeneasca frumos. Focul il lasam pentru inceput la mai mic, dupa 10 minute crestem flacara.
Dupa ce cozonaceii s-au copt ii scoatem din cuptor si ii lasam la odihnit acoperiti cu un prosopel, pana se racesc. Sunt foarte pufosi. Pastrati intr-o punguta de celofan raman moi si a treia si a 4 zi.