Ingrediente:
Pentru aluat:
550g faina
75g unt
2 oua
1 plic drojde uscata Dr. Qeker
200g de lapte caldut
2 esente de rom Dr. Qetker
4 linguri zahar tos (cantarite au fost 85g)
½ lingurita sare
Pentru uns foaia de altuat:
50g unt topit
Pentru umplutura:
2 Ciocolati Milka cu lapte
Zahar brut
Pentru uns si presarat deasupra:
1 galbenus
50ml lapte
Zahar brut
Mod de preparare:
Aluatul l-am preparat in masina de facut paine. Am pus ingredientele in cuva,, in ordinea urmatoare: laptele caldut, ouale, esentele de rom, untul taiat cubulete, zaharul tos, pliculetul de drojdie uscata, faina si sarea. Am lasat la framantat si dospit in total 1ora 30 minute.
Daca nu aveti masina de paine (va recomand din toata inima sa achizitionati una, va usureaza foarte mult munca, framanta si dospeste aluaturile foarte bine, si mai are si alte functii care ajuta mult) puteti framanta aluatul cu mana. Puneti ingredientele intr-un castron mai mare in urmatoarea ordine, faina, drojdia, zaharul tos, untul taiat cubulete, laptele, ouale, esentele de rom si sarea, framantati bine aluatul timp de 20 minute, dupa care il lasati la dospit acoperit cu un prosopel curat, intr-un loc caldut
Intre timp, putem pune la topit, untul pentru uns foaia de aluat
Si taiem ciocolata cu un cutit in bucatele mici
Dupa 1 ora si jumatate de framantat si dospit, turnam aluaul din cuva masinii de paine pe o suprafata bine infainata
Intindem luatul intr-o patura de 40/40cm si grosime de 1cm
Ungem foaia de aluat cu untul topit in prealabil in cuptorul cu microunde, iar apoi presaram pe toata suprafata foii zahar brut
Presaram si ciocolata taiata marunt, uniform, pe toata suprafata
Dupa care incepem a rulam foaia strans, pana se formeaza un rulou
Dupa ce am format ruloul, il taiem in rondele egale cu grosimea de 2cm, mie mi-au iesit 21 de rodele.
Tapetam o tava rotund (daca aveti o tava cu pereti detasabili este si mai bine, pentru ca ve-ti scoate coronita mai usor din ea) cu hartie de copt (tava mea a avut un diametru de 27cm). Asezam in marginea tavii rondelele, una cate una, petrecandu-le putin, pana obtinem un cerc (coronita) si lasam la dospit acoperita cu o folie alimentara, la loc caldut, pentru 1 ora.
Dupa 1 ora, coronita este dospita foarte frumos
Amestecam un galbenus cu cei 50ml lapte
Ungem coronita cu ajutorul unei pensule cu amestecul facut din galbenus si lapte
Presaram pe intreaga suprafata a coronitei zahar brut si o bagam in cuptorul ppreincalzit, la foc mai intai mic, apoi mediu, pentru 30-35 minute, pana sse rumeneste frumos. Dupa ce s-a copt o scoatem din cuptor si o lasam la racit pe un fund de lem, acoperita cu un prosopel curat, pentru minim 30 minute. Este de o bunatate rara.
In timpul coacerii, coronita mea cu ciocolata a crescut atat de mult incat s-a unit in mijloc 🙂 dar vreau sa spun ca nu regret deloc pentru ca arata atat de bine si este atat de buna!! Data viitoare cand o mai fac in loc de drojdie voi pune praf de copt, atunci isi va pastra forma initiala (aceea de cand o pui in tava).