Ingrediente:
Pentru aluat:
500g faina
150ml lapte caldut
100ml apa calduta
75g unt topit
1 pliculet drojdie
100g zahar tos
1 pliculet zahar vanilinat
Un praf de sare
Pentru umplutura:
1kg mere
1 pliculet vzahar vailinat
Zahar tos
Pentru uns:
1 galbenus
50ml lapte
Susan pentru presarat deasupra
Mod de preparare:
Spalam merele si le curatam de coaja.
Dam merele pe razatoarea mere, pana la cotor.
Punem merele razalite intr-o cratita si le calim impreuna cu zaharul tos si 2 pliculete de zahar vanilinat.
Dupa ce s-au calit indeajuns, se iau de pe foc si se lasa la racit.
Aluatul l-am preparat in masina de facut paine. Am pus ingredientele in cuva, in ordinea urmatoare: laptele caldut, apa calduta, untul topit in cuptorul cu microunde si racit, pliculetul de zahar vanilinat, zaharul tos, pliculetele de drojdie uscata, faina si sarea. Am lasat la framantat in masina de paine 30 minute, si apoi 1 ora la dospit.
Daca nu aveti masina de paine (va recomand din toata inima sa achizitionati una, va usureaza foarte mult munca, framanta si dospeste aluaturile foarte bine, si mai are si alte functii care ajuta mult) puteti framanta aluatul cu mana. Puneti ingredientele intr-un castron mai mare in urmatoarea ordine, faina, drojdia, zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat, laptele caldut, apa caltuta, untul topit in cuptorul cu microunde si racit si sarea, framantati bine aluatul timp de 20 minute, dupa care il lasati la dospit acoperit cu un prosopel curat, intr-un loc caldut, timp de 1 ora sau pana creste suficient.
Dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe suprafata de lucru bine infainata, il impartim in 2 parti egale, luam fiscare parte de aluat, formam o bila si incepem sa intindem aluatul cu sucitorul intr-o foaie rotunda cu grosimea de aproximativ 0,5-1 cm. Impartim foaia de aluat in 16 triunghiuri, eu am folosit o forma pentru a taia foaia de aluat, daca nu aveti folositi cutitul sau rotita de taiat aluatul. In total din cele 2 bile de aluat vom abtine 32 de cornulete. Puteti face si mai putine cornulete, dar vor iesi mai mari, nu este nici o problema, eu asa am preferat sa fie mai micute, insa este ok si daca le preferati mai marisoare.
Luam fiecare triunghi de aluat, punem la baza triunghiului o lingurita din umplutura de mar, pliem colturile de la baza triunghiului peste mar (ca in imagine), putem sa le lipim putin, sa nu iasa umplutura, apoi incepem sa rulam pana la varf.
Punem cornuletele obtinute intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam cornuletele la dospit o ora.
Intre timp, pana ce cornuletele dospesc, pregatim galbenusul cu lapte cu care vom unge cornuletele. Punem intr-un bol un galbenus crud si laptele si amestecam, pana la omogenizare.
Dupa ce cornuletele au dospit, ungem cornuletele cu ou si lapte, presaram susanul si le punem la copt, in cuptorul preincalzit pentru 20-25 minute la foc mediu.
Dupa ce sunt coapte scoatem cornuletele din cuptor si le servim. Sunt o bunatate atat simple cat si langa o cana cu lapte.