Ingrediente:
Pentru aluat:
600g faina
130g zahar tos
1 plic drojdie uscata dr. Qetker
2 oua
3 linguri ulei
200ml lapte caldut
½ lingurita sare
Coaja rasa de la o portocala
30g unt topit pentru uns foaia de aluat
Pentru uns cochiliile:
1 galbenus
50ml lapte
Zahar brut pentru presarat deasupra
Mod de preparare:
Eu am preparat aluatul in masina de facut paine. Am pus ingredientele in cuva, in ordinea urmatoare: laptele caldut, pliculetul de drojdie, zaharul tos, ouale, coaja rasa de portocala, uleiul, faina si sarea. Am lasat la framantat si dospit in total 1ora 30 minute.
Daca nu aveti masina de paine (va recomand din toata inima sa achizitionati una, va usureaza foarte mult munca, framanta si dospeste aluaturile foarte bine, si mai are si alte functii care ajuta mult) puteti framanta aluatul cu mana. Puneti ingredientele intr-un castron mai mare in urmatoarea ordine, faina, drojdia, zaharul tos, laptele, ouale, uleiul, coaja rasa de lamiae si sarea, framantati 20 minute aluatul, dupa care il lasati la dospit acoperit cu un prosopel curat, intr-un loc caldut.
Aici este aluatul care a dospit foarte frumos.
Dupa dospire, turnam aluatul din cuva, pe suprafata de lucru pe care o pudram cu faina. Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 0,5cm.
Ungem foaia de aluat cu untul, pe care il topim in prealabil in cuptorul cu microunde (il lasam putin la racit dupa topire).
Dupa ce am uns foaia de aluat, incepem sa o rulam pe lung..
Dupa ce obtinem ruloul, il taiem in 12 rondele egale.
Luam fiecare rondea in parte si incepem sa formam din ea un snur.
Dupa ce obtinem snurul din aluat, incepem sa-l rulam ca pe o cochilie de melc.
Tapetam o tava cu hartie de copt si punem cochiliile in tava (eu am pus cate 6 buc intr-o tava, pentru a avea loc sa creasca si a nu se unii una cu alta). Le lasam la crescut 1 ora.
Dupa 1 ora, ungem cochiliile cu amestecul de galbenus si lapte.
Presaram deasupra zahar brut si le dam la cuptor, la foc mic si mai apoi mediu, pentru 25-30 minute, pana se coc si devin aurii.
Dupa ce s-au copt le scoatem pe un grilaj sau pe un tocator si le acoperim cu un prosop pentru a ramne moi. Se servesc atat calde cat si reci, langa o cana cu cafea sau un pahar cu lapte sau simple. Raman foarte bune si a doua zi.