Ingrediente:
Pentru aluat:
500g faina
140ml apa calduta
2 plicule drojdie uscata
100g margarina sau unt
100g zahar tos
Un praf de sare
2 oua
Pentru umplutura:
10 linguri nuca macinata
30ml lapte
150-200g zahar
Aceste cantitati pentru umplutura pot varia, dupa cum va place, cu mai multa nuca sau mai putina, mai dulce sau nu. Deasemenea, putem inlocui nuca cu alte umpluturi: gemuri, nutella sau altceva.
Pentru uns:
1 ou
50ml lapte
Zahar pudra pentru pudrat.
Mod de preparare:
Aluatul eu l-am pus la framantat si dospit in masina de paine. Am pus ingredientele in cuva in urmatoarea ordine: laptele caldut, galbenusurile, zaharul tos, margarina, drojdia, faina si sare si am lasat aluatul la framantat si dospit 1ora jumatate.
Aluatul puteti sa-l framantati la fel de bine si cu mana. Daca faceti aluatul cu mana procedati in felul urmator:
Intr-un castron punem 150g faina (din cantitatea de faina necesara), 1 pliculet de drojdie uscata si 90 ml apa (din cantitatea de apa necesara). Framantam din aceste ingrediente o maia pe care o punem la dospit pentru 20 minute intr-un loc caldut.
Dupa ce maiaua a dospit, intr-un castron mai mare adaugam restul de ingrediente necesare pentru aluat, punem maiaua in mijloc si incepem sa framantam bine aluatul. Lasati apoi aluatul la dospit pentru o ora.
Intre timp, intr-un castron punem nuca macinata, zaharul tos si amestecam pana la omogenizare.
Dupa ce aluatul a dospit frumos, turnam aluatul pe suprafata de lucru bine infainata si intindem o foaie dreptunghiulara de 0,5 cm grosime.
Presaram deasupra foii de aluat, nuca marinata si amestecata cu zahar si lapte si impartim foaia in 12 patratele/dreptungiuri.
Luam fiecare dreptunghi/patratel in parte si il rulam.
Incepem sa-l intindem pana ce atinge o lungime de aroximativ 60 cm.
Dupa care il taiem in doua, astfel incat sa obtinem 2 rulouri de aproximativ 30 cm. Luam fiecare rulou in parte si incepem sa-l incolacim, astfel incat – la sfarsit – sa rezulte o spirala ca o cochilie de melc.
Dupa ceam rulat, punem briosa spiralata rezultata intr-o tava speciala de brioche, pe care am tapetat-o in prealabil cu hartiute speciale. Lasam briochele la dospit timp de o ora.
Intre timp, intr-un castron, spargem un ou, adaugam 50 ml lapte si amestecam foarte bine pana la omogenizare.
Dupa o ora, ungem briochele cu amestecul din ou si lapte si le punem in cuptorul preincalzit, pentru 15-20 minute, pana se rumenesc frumos.
Dupa ce le scoatem din cuptor le lasam pe un gratar la racorit si apoi le pudram cu zahar pudra.