.

Sarmalute in foi de varza

Sarmalute in foi de varza

Sarmalute in foi de varza

Ingrediente:

Pentru sarmale:
3 verze de cca 750g fiecare
1kg carne toccata de porc
125g orez
3 cepe
3 rosii
1 pliculet sare de lamiae
Sare, piper boia dulce de ardei dupa gust
O legatura de marar uscat
3 foi de dafin
Ulei

Pentru mamaliguta:
250g malai
Sare
1l 1/2 apa

Mod de preparare:
Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit in ulei. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga o lingurita de boia dulce de ardei si se amesteca. Cand ceapa este indeajuns de calita se adauga orezul si se mai lasa pe foc aproximativ inca 2 minute.

Carnea de porc macinata se pune intr-un castron, se adauga sare si piper, dupa gust si se amesteca. Peste aceasta compozitie se adauga ceapa si orezul calite si racite, in prealabil, amestecand compozitia, pana la omogenizare.

Intr-o oala, introducem 2l apa, saram dupa gust si o punem pe foc pana da in clocot. In aceasta zeama oparim frunzele crude de varza. Le introducem una cate una in apa si le lasam, pana devin suficient de moi pentru a rula sarmaua.

Pentru umplerea sarmalelor, putem folosi sau frunze de varza intregi, sau in cazul in care sunt prea mari le taiem in doua. Intindem frunza pe tocator, punem o lingura de umplutura pe frunza si apoi impachetam sarmaua. Sarmaua nu trebuie neaparat sa fie impachetata la ambele capete, nu se imprastie umplutura daca o impachetam doar la un capat.

In doua foi de varza punem mararul uscat si il rulam.

Foile de varza ramase le taiem fideluta, marunt.

Rosiile le dam pe razatoare.

Intr-o ola suficient de mare pentru cantitatea de sarmale pe care o pregatim – in acest caz a fost nevoie de o oala de 5 L – punem pe fund la oala ulei apoi punem varza tocata marunt, peste adaugam mararul rulat in foile de varza, frunzele de dafin si rosiile razalite. Peste toate acestea incepem sa punem sarmalele.

Deasupra sarmalelor presaram un strat de varza taiata fideluta.
Pregatim zeama in care se fierb sarmalele din 2 l apa, 2 linguri de sare si o lingurita de sare de lamaie. Turnam aceasta zeama peste sarmale, in oala si le punem la fiert la foc potrivit aproximativ 2 ore.

Sarmalutele le putem servi alaturi de smantana si mamaliguta.
Mamaliguta o preparam astfel. Punem intr-o oala 1l ½ apa, sare dupa gust si cand apa incepe sa fiarba adaugam malaiul in ploaie. Amestecam incontinu cu telul sau cu o lingura de lemn, sa nu se prinda. O lasam la fiert cca 20 minute.. Spre sfarsitul procesului de fierbere, daca in unele cazuri dorim sa obtinem o mamaliguta foarte fina si cremoasa, introducem blenderul in oala cu mamaliguta – in timp ce mamaliguta inca fierbe – si mixam pana observam ca devine cremoasa.

Sarmalute in foi de varza

Sarmalute in foi de varza

Sarmalute in foi de varza

Sarmalute in foi de varza

Reteta completa, in imagini, o puteti descarca de aici: Sarmalute in foi de varza (Format PDF)

S-ar putea să-ţi placă şi alte reţete:

Dragi vizitatori,
Dacă, la vizitarea unor reţete, fotografiile nu apar, în cazul când folosiţi Firefox, eliminaţi cache-ul şi cookie-urile din browser.
"Clear the Cache":
- Tools > Options > Advanced > Network > Offline Storage (Cache)> "Clear Now"
"Remove Cookies":
- Tools > Options > Privacy > Cookies: "Show Cookies" (Remove individual cookies)

Comments

  1. victoria Romania Mozilla Firefox Windows says:

    nu cred ca sarmalele astupate numai la un capat nu se desfac la fiert!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • mya Belgium Internet Explorer Windows says:

      Ba da, este adevarat, nu se desfac, am doar 28 de ani, dar si eu le fac la fel, bunica m-a invatat, nici soacra-mea nu m-a crezut, pana nu a vazut cu ochii ei, gospodina are secretul ei! o gospodina ar trebui sa aiba mai multa incredere in ea, si din imposibil sa faca totul posibil, la mine, in schimb, compozitia e diferita! < :-P

      • gabriela Italy Google Chrome Windows says:

        asa este. ai dreptate. dar, uneori, e cam creu sa faci din imposibil posibil… de multe ori, nu prea am curajul sa gatesc k mi-e rusine sau k nu-mi iese bine, dar toti din familia mea ma felicita si mereu imi spun k sunt o bucatareasa buna… as dori sa am mai multa incredere in mine, dar nu stiu cum sa fac..

      • Daniel Spain Google Chrome Windows says:

        buna, eu fac sarmale de la 12 ani, m-a invatat mama, ca un fiu mai mare din familie, ce aveam grija de fratii mei mai mici, cand mama si tata mergeau la lucru, eu pregateam mincarea pt toti. si am facut sarmale si-mi iasa si-n ziua de azi foarte bune, si cred ca si barbati stiu sa pregateasca f multe feluri de mincaruri. va multumesc.

  2. iulia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Draga Victoria, dupa cum vezi in poza, ale mele sunt in perfecta stare si impaturite numai la un capat, asa obisnuiesc eu sa le fac – am invatat chestia asta cu impaturitul la un singur capat de la o bucatareasa ce pregateste mancare la nunti la tara la bunicii mei. Insa, tu, nu trebuie sa iei exemplul meu daca nu esti absolut sigura ca vor iesi in regula la fiert.

    • loredana Italy Google Chrome Windows says:

      acuma prepar sarmalele, dar am o problema cu varza… cand o desfac sa o pun la inmuiat .. mi se rupe .. nush ce sa fac.. si varza murata nu am.. :) nu sunt in romania….pana la varza totul bine.. va rog sa ma ajutati :D si felicitari ptr blog :-bd

      • Hannah United States Internet Explorer Windows says:

        Pune o oala mare cu apa la fiert. Cand clocoteste pune intreaga capatana de varza si las-o cateva minute. Scoate-o, si desfa frunzele cat sunt fierbinti. Fa asa cate capatani vrei. Cu un cutit taie nervurile. Varza acra tocata gesesti la oricare supermarket in borcan in sectia rece Sauercraut se chiama. Faci sarmalele cu foile dulci si pui intre ele varza tocata acra si adaugi si zeama de varza din borcane. Daca nu e destul de acra adaugi bulion de rosii sau rosii taiate felii. (mie nu-mi place bulionul). Bine inteles nu uita afumatura de porc intre straturi. Dupa ce s-au fiert bine, dupa aia pune-le la cuptor. Eu nu pun toata oala in cuptor. Scot sarmale cu varza si afumatura in tavi de ceramica, atata cat servesc la o masa si le pun in cuptor o ora inainte. Sunt fierbinti si fac o custa frumoasa de-asupra. Succes si pofta buna. Nici eu nu sunt in Romania. Unde esti dumneata? Eu sunt in Texas, USA

  3. veronica Romania Internet Explorer Windows says:

    Yummy !!!
    Imi place ideea cu mararul invelit in foi de varza, asa nu se mai imprastie pe sarmale. O s-o aplic cu siguranta.
    Felicitari pt. blog

  4. iulia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Multumesc draga Veronica pentru aprecieri. Te mai astept in vizita. Te pup!!

  5. manu Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Pana acum am facut sarmalute doar cu varza murata. Ma gandeam ca nu ies cum trebuie cu varza proaspata, ca foaia de varza proaspata nu se muleaza cum trebuie. Acum vad ca m-am inselat si cat de curand voi incerca si eu reteta.

  6. iulia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Manu, ma bucur ca te-ai hotarat sa incerci si sarmalute in foi de varza cruda, dupa ce oparesti foaia de varza, ea devine moale si usor de pliat. Te pupp!! :wink:

  7. Ramona Romania Internet Explorer Windows says:

    Am incercat aceasta reteta si mi-au iesit niste sarmalute delicioase!!Si ai avut dreptate,le-am impachetat doar la un capat si a fost ok.Am doar 18 ani si uneori imi e cam frica sa incerc unele retete dar cu ajutorul tau si felul in care explici detaliat fiecare reteta imi fac curaj iar rezultatul este unul peste asteptarile mele :-D.Intru in fiecare zi pe blogul tau si astept cu sufletul la gura o noua reteta! Tine-o tot asa si spor la cat mai multe retete!!!pupici!

  8. iulia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Ramona, multumesc mult pentru aprecieri!! Felicitari pentru reusita retetei!! Te mai astept in vizita!! Un week-end frumos iti doresc!! Pup!!

  9. valerica Romania Internet Explorer Windows says:

    sarmalutele tale sunt super si eu fac la fel dar nu folosesc boia
    pun sos de rosii :-P :lol: :wink:

  10. iulia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Multumesc Valerica!! Te pup si o saptamana frumoasa iti doresc!! :wink:

  11. Diana United Kingdom Google Chrome Windows says:

    yamii, ce bine arata sarmalutele tale

  12. iulia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Multumesc mult, Diana!! Iti doresc un Paste fericit alaturi de cei dragi!!

  13. dany Greece Internet Explorer Windows says:

    sunt barbat si acum am facut reteta ta..sper sa iasa…daca nu te pap pe tine…sunt singur si departe de casa de asta am preparat singur :wink:

  14. iulia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Dany, in mod normal ar trebui sa iasa ceva bun, sper si am incredere ca ai facut treaba buna. Astept vesti despre rezultatul retetei. Sper sa fie pe gustul tau.
    Un Paste fericit iti doresc!! :wink:

  15. nicoleta Romania Mozilla Firefox Windows says:

    draga iulia esti minunata. eu am tot 29 ani la fel ca si tine si 2 baietei minunati. trebuie sa iti spun ca am facut 2 cozonaci minunati dupa reteta ta. o intrebare pentru sarmale, pot pune bors in loc de sare de lamaie? iti multumesc.

  16. iulia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Draga mea Nicoleta, imi pare rau ca raspund mereu cu intarziere, din pacate timpul nu imi permite sa fiu cu comentariile la zi :( .
    Felicitari pentru cozonaci, ma bucur mult ca ti-au reusit!
    Referitor la bors, da poti pune bors, in loc de sare de lamaie. Te puppp si o saptamana frumoasa iti doresc!

  17. nicoleta Romania Mozilla Firefox Windows says:

    iti multumec inca o data. am facut reteta de sarmale intre timp cu sare de lamaie. au iesit delicioase. mi-a fost putin greu cu varza. s-a rupt putin cand am desfacut-o.in legatura cu raspunsurile nici o problema. inteleg ca esti foarte ocupata.te puup si eu.

  18. iulia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Felicitari, Nico!! Ma bucur ca ti-au iesit sarmalutele!! Pupici si o Duminica frumoasa iti doresc!! :wink:

  19. cris Romania Mozilla Firefox Windows says:

    E330 (acidul citric sau sarea de lămâie – cel mai periculos adaos cancerigen recunoscut…)

    Nu inteleg de ce adaugati acest conservant in sarmale , ce sens are, ies oricum gustoase .
    In rest reteta mi se pare ok.
    Eu pun patrunjel in loc de marar.

    Numai bine si incercati sa gatiti fara chimicale.

  20. R Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Ma apuc de reteta ta, sa vedem ce iese :).

  21. Silvia France Internet Explorer Windows says:

    Un sfat f f bun!Carnea de sarmalute se framanta bine cu putin ulei si apa IES PUFOASE!!!NU neglijati!Vreau si alte retete pe mail!

  22. elena Romania Internet Explorer Windows says:

    AM FACUT APROAPE BTOATE RETELE DE APERITIVE DE ZIUA MEA SI AU IESIT SUPER DELICIOSE MS PT TOT SI ASTEPT NOI RETETE TE POOP :-P

  23. anablonda Romania Mozilla Firefox Windows says:

    super reteta felicitari pt blog e cool si sarbatori fericite :)

  24. dana Romania Google Chrome Windows says:

    Excelenta ideea sa postati si fotografii cu etapele de preparare, mai els pentru tinerele gospodine !! Eu mai adaug printre sarmale si 2-3 catei de usturoi si ceva costita afumata ! N-aveti idee ce gust deosebit capata sarmalutele !! Deasupra acopar totul cu 2-3 foi de varza intregi, pe care le inlatur cand scot cratita din cuptor !Pofta buna !

  25. Cosmin Romania Opera Windows says:

    Am incercat si eu retata si au iesit extraordinare!
    Multumesc! :)

  26. elisabeta Romania Mozilla Firefox Windows says:

    ai retete minunate, esti de nota 10, tine-o tot asa. am facut multe retete de la tine si au fost minunate. am o intrebare daca nu te superi pt 100 de persoane 6 kg de carne ajunge si orez cit multumesc mult sa ai o primavara frumoasa

  27. maria Italy Internet Explorer Windows says:

    foarte super, exact cum facea mama. succes in continuare. un 10 de la mine

  28. tatiana Spain Internet Explorer Windows says:

    O super reteta… am facut-o si eu si mi-au iesit sarmalele delicioaseee :) … tine-o tot asa :wink: :wink:

  29. Lena Moldova Republic of Google Chrome Windows says:

    Sarea de lamaie o inlocuiesc cu bors acru de casa din tarita. Ceapa o puteti inlocui cu praj un gust deosebit.

  30. anca Ireland Mozilla Firefox Windows says:

    Am incercat reteta si chiar nu se desfac, nu iese umplutura daca le inchizi numai la un capat, au iesit minunat de bune, iti multumesc mult pt retetele minunate….. si incerc in fiecare zi cate ceva…… :wink:

  31. Ioana Italy Google Chrome Windows says:

    iulia, minunata ideea acestui blog.. Eu locuiesc in Italia si weekendul acesta am musafiri italieni, ma gandeam sa prepar doar mancare traditionala romaneasca… Sunt fericita ca am dat peste blogul tau!! Minunat!! Felicitari!! :-bd

  32. nicol Romania Google Chrome Windows says:

    ;;) am sa incerc si eu sarmalele m-ai ales dupa atitea felicitari mmmmmm

  33. madalina Portugal Internet Explorer Windows says:

    felicitarii pentru blog. este fantastic, eu deja am incercat sa fac niste sarmale, dar mi s-a intamplat un mic incident. mi s-au desfacut cateva sarmale, mi s-au desfacut, dar m-iau iesit bune pentru o fata de 13 ani. te pwp si multa bafta pentru blog. :-bd :-bd

  34. daniela Italy Internet Explorer Windows says:

    :-bd

  35. daniela Italy Internet Explorer Windows says:

    BRAVA…. sunt foarte bune. ;;)

  36. eugen Spain Google Chrome Windows says:

    Draga doamna, eu deja salivez la sarmalute, mie imi plac cum ar fi, cu boia, fara boia, cu afumatura, fara afumatura, sarmalute sa fie. In schimb, intrebarea mea este: pentru cate persoane este valabila reteta? Nu de alta, dar eu cand sunt stresat intru la bucatarie si umplu cu mancaruri toate oalele pe care le gasesc. Multe salutari.

  37. eugen Spain Google Chrome Windows says:

    Draga Iulia, m-am dus la bucatarie si am facut sarmale. am dat o fuga in oras si am cumparat repede ce-mi trebuia si am pregatit exact 60 de sarmalute, potrivite ca sa am pe doua zile. numai bine.

  38. cristin@ Romania Mozilla Firefox Windows says:

    sunteti foarte tari,stiti ce imi place cel mai mult la voi?faptul ca in momentul in care scrieti retetele care sunt cu adevarat delicioase…postati si imagini care ,mie cel putin,imi este de foarte mare ajutor,ma ajuta sa gatesc mult mai rapid si mai eficient(sunt la inceput de drum in ale gatitului)………tine-o tot asa…felicitari

  39. cristin@ Romania Mozilla Firefox Windows says:

    :-bd

  40. ovidiu pop United States Google Chrome Windows says:

    Totul facut ca la mama acasa, iar prezentarea, pozele, etc.. de exceptie. Orice gospodina cat de cat” ratacita” prin bucatarie, numai vazand nuantele pozelor deja poate visa si simtii mirosul produselor.Foarte foarte frumoasa pagina. Eu am cateva retetare dragii ,nu ultimul fiind retetarul ministerului comertului interior,in care ai cam tot ce-ti trebuie.In State, unde imi duc veacul momentan, un simplu DVD pe linie gastronomica e destul de platit si nu stiu daca are reusita pozelor sau cadrelor d-voastra.Ar trebui sa incercati.Iarasi comentariile, in 99% din cazuri sunt de bun simt si la subiect, acest lucru facand dovada a nu stiu cata oara ca, gatitul si mancatul este un act de cultura.Felicitari si un Craciun Fericit tuturor.

  41. Jolanda Hungary Mozilla Firefox Windows says:

    Eu sint unguraica din BUDAPEST si miem place foarte mult reteta ta, Iulia!

    Bocs de nem valami jól beszélek románul. Gratulálok.

    CRACUN FERICIT TUTUROR! <:-P ;;)

    KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET MINDENKINEK! <:-P

  42. iulia United Arab Emirates Internet Explorer Windows says:

    Buna
    Imi poti spune cam cate sarmale ies din cantitatile date?
    Multumesc

  43. valentina Romania Google Chrome Windows says:

    salut!maine ma voi alatura si eu celor ce incearca aceasta reteta.abia astept!
    pt iulia: spunea cineva anterior ca ies 60. acum cred ca depinde si de cat de mari le faci, unii prefera sarmalutele minuscule,altii pe cele care iti umplu farfuria cu doar 2-3 bucati.oricum,legat de cele micute,ca sa le faci sa arate mai deosebit,am vazut undeva ca le poti face maruntele si apoi sa pui cate 3-4 si sa le invelesti intr-o foaie mai mare.obtii astfel un fel de kinder cu surprize…dar, bineinteles,pentru asta iti trebuie timp si rabdare din belsug!!spor la treaba va doresc si sarbatori fericite!!!

  44. mihuflorin Romania Google Chrome Windows says:

    ………..unde ii ciolanu ……..?
    sau costita afumata …….in rest reteta ii ok

  45. kukoshel69 Romania Google Chrome Windows says:

    in sfarsit, un site unde se explica ca la prosti cu poze cu tot ce trebuie… sa traiesti fain si mult cu retete cat mai inspirate :-bd

  46. Stefania Romania Internet Explorer Windows says:

    Prezentarea e super iar sarmalutele arata superb! Felicitari si multumesc. Ma duc sa ma apuc de treaba!

  47. ionela Mexico Opera Linux says:

    Buna, Iulia. De 8 ani stau in Mexic si nu am facut niciodata sarmale. Citind reteta ta mi-am dat seama ca nu e chiar asa dificil de pregatit. Multumesc tare mult.
    O sa le fac si o sa le disfrut cu familia si prieteni. Felicitari!

  48. Ingrid Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Buna, Iulia.
    Reteta este super. Am incercat-o si eu numai ca le-am fiert in vin demi dulce. Au iesit nemaipomenite.
    Multumesc.

  49. claudiu 21 Spain Internet Explorer Windows says:

    eu am facut si au iesit super buuuuuuuneeee. multumesc pentru reteta

  50. Ade Belgium Mozilla Firefox Windows says:

    acuma incerc sa le fac, sper sa imi iasa bune, e prima data cand fac sarmalute!

  51. mimi Spain Google Chrome Windows says:

    Buna.Ce gust au cu sarmalele cu boia?Nu am mancat niciodata.

  52. Mona Romania Mozilla Firefox Windows says:

    In sfarsit, am reusit sa impaturesc sarmale, fara sa ma jur ca o fac ultima oara!!! multumesc

  53. alinaavon Romania Mozilla Firefox Windows says:

    mi-au iesit niste sarmale grozave! multumesc

  54. lili United Kingdom Mozilla Firefox Windows says:

    au iesit super si toti au fost multumiti ….

  55. Otilia Romania Mozilla Firefox Windows says:

    Foarte bune, mi-au iesit perfect, desi eu le-am impachetat la ambele capete, mi-a fost teama sa nu se desfaca. A fost prima oara cand am gatit sarmale si mi-a fost destul de greu sa le impaturesc, mai ales in varza dulce, care este mai cotoroasa decat cea murata- cel putin asa mi se pare mie.
    O singura remarca as putea adauga, cu riscul de a parea critica, desi nu acesta este scopul meu si anume ca ar trebui sa aiba si pasta de tomate in compozitia carnii. Erau bune insa parca le lipsea ceva, nu erau ca ale mamei. Tot ea mi-a spus ca se pune si pasta de tomate in compozitia de carne.
    Succes Iulia si multumim pentru retetele minunate. Atunci cand vreau sa incerc ceva nou cu siguranta reteta ta are prioritate.

  56. nicolae octavian Czech Republic Mozilla Firefox Windows says:

    buna. eu am facut astazi si.. ce pot spune, sunt foarte bune, mai ales cu invelitul numai intr-un capat. super, bazati-va pe reteta asta :-bd =P~

  57. iryna Italy Google Chrome Windows says:

    multumesc pentru reteta.. esti nr. 1

  58. mirela Romania Google Chrome Windows says:

    Buna fetelor!…. vreau sa fac sarmalute si am dat peste ac site; foarte buna reteta, se pare ca acum o voi incerca. Felicitari.

  59. ana Romania Mozilla Firefox Windows says:

    suuuper reteta!!! am incercat si eu azi… si mi-a iesit o bunatate de sarmale! =P~

  60. tiberiu-sorin Romania Google Chrome Windows says:

    Prea bun prea ca la tara…!!! Desi sunt barbat, am respectat reteta ta si au iesit nemaipomenite!!! o mancare pe cinste!!! < :-P :P

  61. Aldebaran United States Google Chrome Windows says:

    Am si eu o intrebare si anume, sarmalele mele ies gustoase dar sunt putin tari. Ce sa fac sa-mi iasa moi si pufoase? Astept un raspuns. Multumesc, Aldebaran,Texas

  62. Luci United Kingdom Mozilla Firefox Windows says:

    Foarte bun site ul

  63. Milan Germany Google Chrome Windows says:

    Hi you lovely people,
    is it possible, to translate this fantastic recipe to german?
    Please!!

Speak Your Mind

*

=P~ <:-P ;;) :wink: :oops: :cry: :X :P :D :-bd :-? :) :(