Ingrediente:
1 blat vanilie (eu am folosit blat cumparat, avea 3 foi, am folosit doar doua dintre ele, puteti folosi si un blat pregatit in casa de voi)
1 plic praf de frisca (pentru ornat)
150ml lapte pentru frisca
Sucul de la compotul de piersici pentru insiropat blatul
50ml apa (pentru diluat sucul de compot)
Cateva feliute de piersica din compot pentru ornat
Pentru crema cu piersici:
375g pulpa piersici din compot
3oua
300g zahar tos
200ml lapte
4 pliculete zahar vanilinat
3 pliculete gelatina Dr. Qetker
200ml apa pentru dizolvat gelatina
1 plic praf de frisca Dr. Qetker
150ml lapte pentru frisca
Pentru mousse-ul de pepene galben:
1 pepene galben 1kg 200g a avut al meu (pentru ca tortul sa fie de vis, va recomand sa luati un pepene bine copt, dulce, aromat, nu unul cu gust de castravete 🙂 , va spun asta pentru ca sunt patita)
3 pliculete gelatina Dr. Qetker
200ml apa pentru dizolvat gelatina
1 plic praf de frisca Dr. Qetker
150ml lapte pentru frisca
175g zahar pudra
2 esente de lamaie (optional)
Mod de preparare:
Crema cu piersici
Scoatem pulpa de piersica din borcan si o lasam la scurs intr-o strecuratoare.
Dupa ce piersicile s-au scurs, le taiem cubulete.
Punem albusurile intr-un castron si le batem spuma cu mixerul.
Punem intr-un castron 150 ml lapte, adaugam praful de frisca si mixam pana se intareste.
Punem galbenusurile intr-un castron de sticla, termorezistent, adaugam pliculetele de zahar vanilinat, zaharul tos si mixam pana la omogenizare.
Peste galbenusurile cu zahar si vanilie apaugam laptele (200ml), mixam pana se omogenizeaza.
Apoi, punem castronul cu aceasta crema pe foc, pe baie de aburi si il lasam pana zaharul se topeste, atentie nu se fierbe si se amesteca in permanenta crema cu un tel.
Intre timp, punem pliculetele de gelatina intr-un bol, adaugam peste 200ml apa, amestecam cu o lingura si punem gelatina la topit in cuptorul cu microunde pentru maxim 1 minut, scoatem apoi bolul si amestecam sa omogenizam bine.
Turnam gelatina dizolvata in crema de galbenusuri cu zahar, amestecam cu bine cu telul pana se incorporeaza, pentru a nu ramane cocoloase de gelatina, apoi puneti bolul cu fundul in chiuveta si lasati apa rece sa curga pe langa bol, pentru a grabi procesul de racire.
Doar cand crema a ajuns la temperatura camerei, adaugati albusurile si amestecati cu telul usor, de jos in sus, pana se incorporeaza complet.
Adaugati apoi frisca batuta, amestecati din nou cu telul, usor, de jos in sus, pana se incorporeaza complet.
Adaugam apoi cubuletele de pulpa de piersici si amestecam usor cu o spatula. Cema obtinuta o pastrati la frigider pana terminate sic ea de a doua crema. Va recomand sa va grabiti cu prepararea celei de a doua creme, pentru ca prima crema sa nu se intareasca prea tare si sa aveti probleme cand asamblati tortul.
Mousse de pepene galben
Punem intr-un castron 150ml lapte, adaugam praful de frisca si mixam, pana se intareste.
Taiem pepenele in doua, il curatam de coaja si seminte.
Taiem pulpa de pepene in cubulete.
Punem cubuletele de pepene intr-un bol si le pasam cu blenderul, pana se transforma intr-un piure fin.
Adaugam in piureul de pepene 2 fiole esenta de lamaie, zaharul pudra si mixam cu blenderul din nou pana se omogenizeaza.
Intre timp, punem pliculetele de geletina intr-un bol, adaugam peste 200ml apa, amestecam cu o lingura si punem gelatina la topit in cuptorul cu microunde pentru maxim 1 minut, scoatem apoi bolul si amestecam sa omogenizam bine.
Turnam piureul de pepene intr-un bol incapator, adaugam peste gelatina dizolvata si amestecam compozitia bine cu o spatula.
Lasam piureul de pepene la racit(in cazul in care s-a incalzit de la geltina dizolvata in microunde), iar cand ajunge la temperatura camerei adaugam in pireul de pepene, frisca batuta spuma si amestecam cu un tel de jos in sus, usor, pana se inglobeaza complet.
Peste siropul din compot in care au stat piersicile, adaugam putina apa pentru al dilua si amestecam (acest proces este optional, puteti sa nu diluati siropul).
Dupa ce avem pregatite ambele crème, incepem sa incorporam tortul. Luam o tava rotunda cu diametrul de 28 cm si peretele detasabil, asezam in mijlocul tavii, o foaie de blat, insiropam cu cateva linguri din siropul de compot si turnam crema cu piersici peste primul blat, ATENTIE, turnati doar o parte din crema, atat cat sa va permita sa mai adaugati in aceeasi tava pe langa asta, inca un blat si o parte din crema de pepene.
Peste crema cu piersici, adaugati inca o foaie de blat, insiropam din nou blatu; cu cateva linguri de sirop de compot, apoi turnam o parte din mousse-ul de pepene, pana umplem tava. Astea fiind facute, nu ne ramane decat sa punem tortul in frigider si sa il lasam pana a doua zi.
A doua zi, scoatem tortul din frigider, indepartam peretele detasabil al tavii, ornam tortul cu frisca si feliute de piersica dupa inspiratia fiecaruia si servim cu pofta o felie mare. Este un tort foarte racoros si usor.
Din crema cu piersici, mousse-ul de pepene si foaia de blat care a mai ramas(mie mi-a mai ramas o foaie de blat pentru ca am cumparat un blat cu 3 foi, doar asa am gasit), putem face cateva cupe exceptionale.
Luam 6 cupe, sfaramam pe fundul fiecareia cate o parte din blatul ramas, insiropam cu 1-2 linguri compot, adaugam peste cateva linguri din crema cu piersici, apoi cateva linguri din mousse-ul de pepene (impartim blatul si cremele in asa fel incat sa ne iasa cupele egal umplute). Punem cupele la rece pentru cateva ore sau pana a doua zi, apoi ornam cu frisca si piersici sau orice altceva, dupa bunul plac.