Ingrediente:
Pentru blatul de rulada:
3 oua
80g zahar tos
100g faina
1 plic zahar vanilinat
Ulei pentru uns tava
4-5 linguri dulceata de capsuni pentru umplut rulada
Pentru blatul capac:
3 oua
80g zahar tos
100g faina
1 plic zahar vanilinat
Ulei pentru uns tava
3-4 linguri dulceata de capsuni pentru uns blatul
Pentru crema:
500g branza proaspata de vaci.
200g margarina Rama
200g zahar pudra
1 plic zahar vanilinat
200g capsuni pentru pasat
450g capsuni
Pentru uns tortul, la final:
2 linguri miere
3 linguri suc de lamaie
Frisca si capsuni, pentru ornat
Mod de preparare:
Pentru a pregati rulada, punem intr-un castron albusurile si le batem spuma cu mixerul. Cand incepe sa se intareasca, adaugam in ploaie zaharul tos si mixam pana obtinem o spuma consistenta. Adaugam zaharul vanilinat, galbenusurile si amestecam, pana la incorporare. Adaugam faina in ploaie si amestecam incet, de sus in jos cu paleta, pana se incorporeaza totul.
Ungem o tava cu ulei, o tapetam cu faina si turnam compozitia rezultata in tava. O lasam la cuptor pentru 10-15 minute. Se poate face testul cu scobitoarea pentru a verifica daca blatul este copt.
Dupa ce s-a copt, scoatem blatul pe un prosop umed, il ungem repede cu dulceata de capsuni pe partea care a stat in fundul tavii, si rulam strans si repede, ajutandu-ne de prosop. Lasam rulada rezultata sa se raceasca si o punem in frigider, pana ne ocupam de restul.
Pentru blatul rotund, punem intr-un castron albusurile, le batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul tos si mixam in continuare pana obtinem o spuma consistenta. Adaugam zaharul vanilinat, galbenusurile, mixam, apoi adaugam in ploaie faina si amestecam cu paleta de jos in sus, usor pana la o incorporare completa.
Ungem o tava rotunda cu ulei, o tapetam cu faina si turnam compozitia preparata mai inainte, dupa care nivelam. Lasam blatul la cuptor aproximativ 20 minute, dupa care il scoatem, il lasam la racit.
Intr-un castron punem margarina, adaugam zaharul pudra si frecam pana se incorporeaza. Adaugam zaharul vanilinat, branza dulce de vaca si amestecam pana obtinem o crema omogena.
Atat capsunile pentru pasat cat si cele pe care le incorporam in crema de branza le spalam, le indepartam codita si le taiem in sferturi.
200g capsuni le punem intr-un alt bol si le pasam cu blenderul vertical, pana obtinem un pireu.
Pireul de capsuni obtinut prin pasare, il adugam peste crema de branza preparata mai inainte si amestecam pana la omogenizare. Adaugam si capsunile pe care le-am taiat in sfrturi in prealabil si amestecam usor, fara sa le zdrobim.
Dupa ce avem totul pregatit trecem la formarea tortului. Trebuie sa stim ca acest tort va trebui rasturnat la final.
Taiem rulada in feliute de un centimetru grosime.
Luam un castron mare, cu fundul rotund si acoperim interiorul cu o punga sau un celofan. Incepem de la fundul bolului sa tapetam peretii interiori cu feliute de rulada.
Dupa ce am tapetat intreg interiorul vasului, adaugam in interior crema de branza cu capsuni.
Deasupra vom pune blatul rotund si uns in prealabil cu dulceata de capsuni, cu partea unsa peste crema, apoi strangem punga spre interior si dam la frigider 12 ore – cam pana a doua zi.
A doua zi, scoate tortul din frigider, desfacem punga, punem peste blatul rotund un platou si intoarcem castronul cu fundul in sus. Inlaturam castronul, apoi desfacem punga usor de pe suprafata cupolei tortului.
Intr-un castronel punem doua linguri de miere peste care adaugam 3 linguri suc de lamaie, amestecam si ungem cupola torului cu pensula cu aceasta compozitie. La baza, imprejur, putem orna cu frisca si deasupra cu capsuni.