Ingrediente:
Pentru foi:
4 oua
100g zahar tos
2 linguri ulei
110g faina
Pentru blat:
3 oua
80g zahar tos
50g nuca macinata
90g faina
Pentru glazura:
150g zahar pudra
5 – 8 linguri apa fierbinte
Unt cat o nuca
2 linguri rase de cacao
Pentru bezea:
6 albusuri
200g zahar tos
1 lingura suc de lamaie
Pentru crema de ness:
6 galbenusuri
200 g de zahar tos
4 pliculete de zahar vanilinat
2 linguri apa
250g margarina Rama
Mod de preparare:
Prepararea foilor de prajitura
Intr-un castron batem cu mixerul albusurile. Cand s-a format spuma, adaugam zaharul tos in ploaie si mixam in continuare, pana obtinem o spuma mai vartoasa.
Galbenusul il punem intr-un castron si il omogenizam cu o spatula.
Turnam galbenusurile peste albusurile batute spuma cu zahar si amestecam cu spatula, pana la omogenizare.
In spuma obtinuta adaugam uleiul si amestecam din nou.
Adaugam si faina in ploaie, amestecam iar cu spatula usor de jos in sus, pana se inglobeza toata faina si obtinem o compozitie omogena.
Luam o tava, o intoarcem cu dosul in sus, o ungem cu ulei si o tapetam cu faina, impartim compozitia de foi de placinte in doua parti egale, luam jumatate de compozitie si o intindem cu spatula pe dosul tavii. Punem foaia de placinta la opt in cuptorul preincalzit si o coacem 10 -15 minute (timp in care supraveghem coacerea). Dupa ce foaia s-a copt, o desprindem cu grija de pe dosul tavii, folosindu-ne de un cutit cu lama lunga si o lasam la racit pe un fund mare de lemn.
Coacem si a doua foaie de placinta, procedand exact ca la prima foaie.
Dupa ce am copt ambele foi le lasam la racit pe un fund mare de lemn.
Pregatirea blatului
Galbenusul il punem intr-un castron si il omogenizam cu o spatula.
Intr-un castron batem cu mixerul albusurile. Cand s-a format spuma adaugam zaharul tos in ploaie si mixam in continuare pana obtinem o spuma mai vartoasa.
Turnam galbenusurile peste albusurile batute spuma cu zahar si amestecam cu spatula pana la omogenizare.
Peste, adaugam faina in ploaie si amestecam usor cu o spatula de jos in sus pana se incorporeaza complet.
Adaugam si miezul de nuca macinata si amestecam din nou cu spatuila folosind aceeasi miscare de jos in sus pana la omogenizare.
Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina, apoi turnam blatul in tava si il intindem uniform cu o spatula. Punem blatul in cuptorul preincalzit pentru 20 -25 de minute (dpinde de cuptor). Cand observam ca s-a copt il scoatem si il punem la racit pe un fund de lemn.
Pregatirea cremei de ness:
Punem apa intr-un bol, adaugam ness-ul si amestecam, pana la omogenizare.
Punem galbenusurile intr-un bol termorezistent, agaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si mixam pana se incorporeaza (atentie nu trebuie batut pana devine spuma). Adaugam si ness-ul frecat cu apa. Punem vasul deasupra unei cratite in care am pus initial apa si am adus-o la temperatura de fierbere (vasul nu trebuie sa atinga cu fundul apa), si fierbem pe baie de aburi acesta crema pana ce zaharul se topeste si incepe sa prinda crema putina consistenta aproximativ 15 minute, amestecand incontinu cu telul.
Dupa 15 minute, luam crema de pe baia de aburi si o lasam la racit.
Intre timp pana se raceste crema, punem margarina (care trebuie sa fie scoasa din frigider cu o seara inainte) intr-un castronel si o frecam spuma.
Cand compozitia cu ness este rece, adaugam putin cate putin margarina frecata in ea si amestecam cu o spatula intr-o singura directie pana se omogenizeaza.
Prepararea bezelei:
Punem intr-un castron termorezistent albusurile, le batem spuma cu mixerul pana obtinem o spuma consistenta, apoi adaugam zeama de lamaie si zaharul tos si mixam pana obtinem o bezea vartoasa.
Punem vasul cu bezeaua deasupra unei cratite in care am pus initial apa si am adus-o la temperatura de fierbere (vasul nu trebuie sa atinga cu fundul apa), si fierbem pe baie de aburi aproximativ 5 minute.
Dupa ce am pregatit totul, incepem sa asamblam prajitura. Pe o tava mare, punem o foaie de prajitura. Ungem foaia cu ½ din cantitatea de bezea.
Peste bezea intindem ½ din cantitatea de crema de ness (atentie este destul de dificil de intins, dar cu multa rabdare se poate).
Peste crema de ness punem blatul.
Peste blat punem restul de crema de ness si o intindem uniform pe toata suprafata.
Peste crema de ness punem restul de bezea si o intindem deasemenea pe toata suprafata.
Peste bezea punem si cea de a doua foaie de prajitura, iar prajiturica este asamblata, mai lipseste sa punem deasupra glazura.
Punem zaharul pudra intr-un bol, adaugam cacaoa si amestecam pana la omogenizare.
Intr-un ibric punem apa si untul si lasam pe foc, pana da in clocot.
Adaugam peste amestecul de zahar cu cacao untul topit cu apa si amestecam repede, pana se omogenizeaza, dupa care, la fel de rapid turnam glazura peste prajitura si o repartizam cu o spatula uniform pe toata suprafata – atentie cu aceasta glazura trebuie sa lucram foarte repede. Peste glazura inca calda, putem presara repede paiete de ciocolata fondanta sau fulgi de ciocolata pentru prajituri, asta pentru un plus de efect. Prajitura se lasa de pe o zi pe alta, abia a doua zi poate fi servita.
Incercați o a doua prăjitură cu ness și bezea aici: https://gourmandine.ro/prajituri/prajitura-cu-ness-si-bezea/