Ingrediente:
Pentru blat:
6 oua
250g zahar tos
250ml ulei
360g faina
1 pliculet praf de copt
2 pliculete zahar vanilinat
Pentru umplutura:
1kg mere (aici puteti pune mai multe sau mai putine mere, depinde de cum va place, cu mai mult sau mai putin mar)
4 linguri pesmet
200g zahar tos (sau dupa gust, mai putin zahar daca vi se pare prea dulce)
3 linguri pesmet pentru pudrat blatul
Margarina pentru uns tava
Faina pentru tapetat tava
Zahar pudra pentru pudrat prajitura
Mod de preparare:
Spalam merele si le curatam de coaja.
Dupa ce am curatat merele, le dam pe razatoarea mare, apoi le stoarcem in pumni pentru a scurge surplusul de suc.
Punem merele razalite si stoarse intr-o cratita, adaugam 200g zahar tos, amestecam si lasam la calit intre 5 – 10 minute, pana se inmoaie.
Dupa ce merele s-au calit, adaugam in cratita 4 linguri de pesmet si amestecam pana se incorporeaza bine, apoi le lasam la racit.
Dupa ce avem umplutura de mar pregatita, incepem sa ne ocupam de compozitia pentru blat.
Intr-un castron punem faina, adaugam apoi un plic de praf de copt si amestecam pana se inglobeaza.
Intr-un castron incapator punem 6 oua, adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si mixam pana se omogenizeaza foarte bine.
Adaugam in compozitia rezultata uleiul si mixam din nou, pana se omogenizeaza.
Urmeaza faina, pe care o adaugam in ploaie si amestecam cu spatula, fara oprire pana se inglobeaza complet.
Ungem o tava cu margarina si o tapetam cu faina (tava mea are 24/28cm si 4cm inaltime) si turnam in tava jumatate din compozitia de blat, o intindem uniform cu spatula, daca mai este nevoie, apoi presaram deasupra 3 linguri de pesmet.
Peste primul strat de blat, presarat cu pesmet, adaugam merele calite, uniform pe toata suprafata.
Peste stratul de mere adaugam si cea de-a doua parte din compozitia de blat, pe care la fel o intindem uniform.
Coacem prajitura in cuptorul incins la 180 grade Celsius, pentru aproximativ 40minute, pana trece testul scobitorii.
Dupa ce s-a copt, scoatem prajitura din cuptor, o lasam la racit, o pudram cu zahar si o sevim, este delicioasa.
Reteta preluata de la Teo