Ingrediente:
Pentru ciulama:
1,5 kg hribi
3 cepe medii
1 lingura faina
3 linguri smantana
1 lingura vegeta
Patrunjel proaspat
Sare, piper dupa gust
Pentru mamaliguta:
500g malai
1l si 1/2l apa
Sare
Mod de preparare:
Spalam ciupercile si le curatam.
Curatam 2 catei de usturoi.
Intr-o oala punem apa cu sare, o dam in clocot si punem la oparit ciupercutele si doi cati de usturoi – eu catei de usturoi i-am pus sa verific comestibilitatea ciupercilor, daca se inverzeau cateii de usturoi, ciupercutele nu ar fi fost comestibile – si lasam la fiert 5 minute.
Dupa ce s-au fiert, punem ciupercile in strecurator la scurs iar cand sunt scurse le tocam cubulete.
Curatam ceapa, o tocam marunt si o punem la calit intr-o cratita cu ulei.
Cand ceapa devine sticloasa, adaugam si ciupercutele taiate cubulete.
Condimentam cu o lingura de vegeta, sare si piper, dupa gust si lasam sa fiarba 30 minute.
Intr-un castronel punem o lingura de faina si 3 linguri de smantana si amestecam, pana la omogenizare.
Cu 10 minute inainte de a lua ciulamaua de pe foc, adaugam smantana si faina omogenizate in prealabil si amestecam continu.
Cand ciulamaua este gata, o luam de pe foc si adaugam patrunjelul tocat murant. Amestecam si este gata de servit.
Alaturi de ciulamaua de ciuperci, este minunata o mamaliguta. Pentru prepararea mamaligutei, punem la fiert 500g malai intr-un litru si jumatate apa cu sare si o lasam pe foc timp de 25 minute.
20 de comentarii. Leave new
Nemaipoment de buna reteta , tocmai ma gandeam sa caut o reteta de ciulama cu carne de pui . Dar pentru maine am sa pregatesc acesta reteta cu ciulama de ciuperci ! Multumesc mult Gourmandine
Multumim de aceasta reteta. E foarte bun 🙂
Draga Daniela, ma bucur ca esti incantata de retete si ca te gandesti sa o pregatesti. Te astept sa-mi spui cum va placut. 🙂
si gustoasa si aspectoasa, multumim pt postare
Draga Maria Elena, iti multumesc pentru vizita si pentru aprecieri. Te mai astept!! 🙂
Descrierea si pozele sint deosebite. Am cumparat deja ciupercile. Cred ca va iesi ceva super. Mersi pentru efortul depus.
Arpi, iti multumesc pentru vizita si aprecieri, ti-am vizitat siteul, am vazut fotografii de exceptie, foarte frumoase, ce mai un profesionist, cu un portofoliu minunat. 🙂
😆 foarte mult profesionism ,frumos prezentate retzetele pe intzelesul fiecarui.multzumesc f mult si sarbatori fericite de aici din austria.
foarte mult profesionalism,descriere detailiata cu poze ceea ce ne ajuta f mult.felicitari.sint foarte multzumita ,va urez srbatori fericite de aici din austria.la multzi ani.
Gerti, ma bucur ca iti place site-ul si ca iti este de folos!! Sarbatori fericite, cu multa liniste si bucurii!! Te mai astept in vizita!!
cred ca e super buna reteta aceasta,ceva in genul asta facem si noi,dar noi nu le opaream ci le foloseam ciupercile ca atare,in special pe cele mai mici,cele mai mari de obicei se usuca intinse pe ata pt iarna…imi place foarte mult blogul tau,de ceva vreme tot incerc retetele tale si sunt foarte incantata de rezultate!esti deosebita!felicitari!!! 😉
Getaarad, multumesc mult!! Puppp!
Daca ai postat reteta asta as putea sa pun pariu ca esti din Ardeal, Cluj poate :p. …. Ce aparat folosesti??? Faci niste poze suupppeeerrr!!! Cred ca asta e rezultatul cand faci ceva cu pasiune. Felicitari
Lira, multumesc mult pentru aprecieri, nu sunt din Cluj… dar de pe aproape Deva, Hunedoara. Pozele din prima parte a retetelor de pe site le-am facut cu un Canon Power Shot A550, acum, in ultimele 6 luni am folosit un Canon 500D. Puppp si te mai astept in vizita!!!! 😉
Salut
Cineva mi-a adus niste hribi minunati zilele trecute. Habar n-aveam cum se fac asa ca am cautat pe net si am gasit reteta asta. Eu nu-s cine stie ce bucatar dar au iesit absolut minunat. Sa stii ca o sa-ti mai ” fur” retete de pe site. 🙂
Mult succes mai departe!
in loc de hribi nu se pot pune ciuperci din conserva? si daca da, in acest caz cat trebuie lasate la fiert impreuna cu ceapa?… sunt o incepatoare, multumesc
La ingrediente nu este trecut si ustoroiul, poti corecta? In seara asta fac si eu, astept sa iasa minunata! 🙂
e reteta super simpla! la fel i-am gatit, si nu pot sa cred ca tot acest proces de gatire trebuie atat de mult explicat. n-as fi crezut ca ce stiu de la mama de acasa sa gatesc, se poate gasi pe net! pentru mine pur si simplu le gatesc! da! e ceva sa depui asa efort sa poti transmite ceva atat de simplu, natural si normal.
pai, nu sunteti romani? daca atatea probleme va faceti pentru a gati hribi romanesti, cum o fi cand faci o reteta chinezeasca? oricum, e de apreciat cel care a stat sa va marunteasca asa bine o reteta romaneasca, pe care fetele o invata de la 6-7 ani sa o gateasca! Romania are viitor, cu asa romani talentati!
faina reteta, originala, e un deliciu.