Ingrediente:
1kg ficatei de pasare
Lapte, cat sa acopere ficateii (eu am folosit 250ml lapte)
125g unt pentru prajit ficateii
Ulei pentru prajit ficateii
Pentru tavalit ficateii:
80g faina
Piper si sare, dupa gust
1 lingura boia dulce de ardei
1 lingurita zahar tos
Pentru ceapa calita:
2 cepe mari
Ulei pentru calit
Pentru maioneza:
1 galbenus crud
1 lingurita mustar
Sare
Ulei
Pentru sos:
5 linguri de maioneza
3 linguri smantana
10 catei de usturoi
Sare, dupa gust
Pentru cartofi:
1kg cartofi
Sare si piper, dupa gust
1 lingura boia dulce de ardei
Ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Spalam si curatam ficateii dupa care ii punem la scurs intr-o strecuratoare.
Dupa ce s-au scurs de apa, punem ficateii intr-un castron, adaugam lapte cat sa-i acopere si ii lasam in lapte pentru 1 ora.
Intre timp, pana ce ficateii stau in lapte, trecem la pregatirea celorlalte necesare la reteta.
Cateii de usturoi ii curatam si ii dam pe razatoarea mica.
Ceapa o curatam si o taiem pestisori.
Intr-o cratita punem ulei si adaugam ceapa. Lasam sa se caleasca pana devine usor rumenie.
Dupa ce ceapa s-a calit o punem intr-o strecuratoare pentru a se scurge surplusul de ulei.
Maioneza. Pentru prepararea maionezei punem intr-un bol 1 lingurita mustar, 1 galbenus crud de ou si un praf de sare. Amestecam cu o lingura de lemn, dupa care turnam ulei putin cate putin si amestecam repede intr-o singura directie, pana obtinem cantitatea de maioneza dorita (in cazul nostrum 5 linguri).
Sosul de maioneza. Dupa ce avem ingredientele necesare pentru a prepara sosul, incepem sa-l pregatim. Intr-un bol punem 5 linguri maioneza, adaugam 3 linguri smantana, usturoiul dat pe razatoare si condimentam cu sare dupa gust. Amestecam bine si am obtinut sosul.
Faina condimenntata prin care tavlim ficateii
Punem faina intr-o farfurie, adaugam boiaua dulce de ardei, zaharul si condimentam cu sare si piper dupa gust. Amestecam pana se incorporeaza bine toate ingredientele.
Dupa 1 ora de stat in lapte, punem ficateii la scurs intr-un strecurator.
Dupa ce s-au scurs bine, ii trecem prin faina amestecata cu condimente, astfel incat sa fie acoperiti pe toate partile cu faina..
Intr-o cratita punem la incins untul si putin ulei si adaugam ficateii trecuti prin faina condimentata. Prajim ficateii amestecand continu pentru a se praji pe toate partile, putem chiar sa ii zdrobim putin, darn u exagerat. Aproximativ 4-5 minute ii tinem la prajit, nu mai mult pentru ca se intaresc, dar atentie nici sa nu ramana cruzi..
Dupa ce s-au prajit, scoatem ficateii intr-o strecuratoare sa se scurga surplusul de ulei si ii saram, dupa gust.
Dupa ce avem toul pregatit, punem ficateii intr-un castron – atentie nu lasam ficateii la racit, lucram repede cu ei.
Turnam peste ficateii prajiti sosul de maioneza preparat, in prealabil.
Peste sos adaugam ceapa calita.
Asa arata castronul din laterala. Daca pregatiti reteta pentru o masa mai importanta, puteti folosi un castron transparent, arata mult mai bine ca prezentare.
Dupa ce am pus in catron ficateii, sosul si ceapa, obligatoriu vom acoperii castronul cu o farfurie si lasam la odihnit pentru 10 – 15 minute, dupa care ii putem servi. Aceasta reteta este DELICIOASA. Nu va puteti imagina cat de gustosi sunt, va recomand sa-i incaercati cat mai repede, nu o sa va mai saturati de ei. Langa acesti ficatei am pregatit si o garniture de cartofi trasi in ulei.
Cartofii trasi in ulei
Curatam si spalam cartofii.
Punem cartofii la fiert intr-o oala cu apa si adaugam o lingurita de sare. Lasam sa fiarba 10 minute.
Dupa 10 minute scoatem cartofii intr-un strecurator.
Taiem cartofii pe lung in 4.
Intr-o cratita punem foarte putin ulei la incins, adaugam cartofii, condimentam cu sare si piper dupa gust, adaugam si boiaua dulce de ardei, amestecam si ii lasam la prajit pana devin usor aurii.
Dupa ce s-au prajit, ii scoatem intr-un strecurator si ii servim alaturi de minunatii ficatei cu sos de maioneza. Mmmm….. o reteta de te lingi pe degete!!!
17 comentarii. Leave new
Arata asa de bine. Si eu fac ficatei astazi, la aperitiv. Data urmatoare o sa incerc reteta ta cu siguranta. Pupici.
Marcela, sunt foarte gustosi ficateii gatiti asa. Sa ii incerci sunt deliciosi!! Pup si o saptamna frumoasa iti doresc!! 🙂
Am facut ficateii.Sunt deliciosi.Bravo.Inca o reteta de nota 10 😀
Robert multumesc pentru 10 si ma bucur ca ti-au placut!! O saptamana frumoasa iti doresc!!! 😉
o reteta sofisticata dar trebuie neaparat incercata!! saptamana asta o incerc
Ramona, reteta asta este foarte gustoasa, sper sa fie si pe placul tau!! Te mai astept in vizita si o saptamana frumoasa iti doresc!!:)
as vrea sa va intreb …dar la sfirsit dupa ce am pus straturi ficateii sosul si ceapa calit , vasul vine intors invers si linga compozitie se pun cartofii (cum e in ultima poza) sau se serveste direct din fasul transparent de sticla…
mersi mult
Vio, eu in farfurie, am incercat sa pun o portie, am luat cateva linguri din ficateii cu sos si ceapa, am pus in mijloc, iar de jur imprejur am pus feliute de cartofi.
Nu este o regula cum sa servesti, ideea este ca atunci cand pui in farfurie, sa pui atat ficatei cat si ceapa, sos de maioneza si cartofiori, este o combinatie de vis, nu vei regreta daca incerci aceasta reteta…. poti servi totodata si direct din vas, cum iti cade bine. Spor la gatit si pofta mare!! Te pup si te mai astept in vizita!!!
Super ficateii cu ceapa si cu maioneza de casa. Mai vreau retete din acestea. nota 10+ 😛
superb ficateii. felicitari i-am incercat aseara ca am avut musafiri si sau plans de ce au doar 10 degete asa ca toate felicitarile mele
Felicitari pentru tot ceea ce faci. Am facut in weekend ficateii dupa reteta ta si au fost excelenti.
foarte buni ficateii
ai avut dreptate cu reteta de ficatei cu sos de maioneza. a iesit delicioasa. multumim mult pentru idei si mai ales pentru fotografii. sincer fara ele nu ne-am fi descurtatsintem la a treia reteta facuta si continuam. multumim inca o data.
Am facut si eu reteta! Din pacate sunt gurmanda! Mananc cate putin deoarece devin “suplicii” nu “delicii” culinare! Absolut delicioasa! Multumesc, Gourmandine! Am facut atat de multe retete incat nu le mai stiu numarul. Si tot nu renunt!O primavara frumoasa si delicioasa tuturor doamnelor si domnisoarelor! Ok! Si domnilor!!!
iulia, azi am incercat reteta de ficatei si mi-a iesit foarte buna. iubitului meu i-a placut la nebunie. nu e prima reteta de-a ta pe care o incerc si mereu ma intreaba de unde scot mancarurile astea asa de bune. multumesc mult, imi esti de mare ajutor mereu. ador sa gatesc, dar adevarul e ca mai raman uneori in pana de idei. te pup.
ah, pana si cartofii i-am asezat la fel in farfurie. ador sa-i fac iubitului meu tot felul de surprize culinare si atata timp cat el e multumit si eu sunt fericita. si asta multumita tie. pupici.
am terminat de mancat ficateii cu cartofi; sunt deliciosi, ii recomand, si nu sunt greu de facut