Tocăniță de vită în sos cu ceapă

Dacă îți place această rețetă, distribui-o și prietenilor tăi!

Tocăniță de vită în sos cu ceapă
Ingrediente:

– 600 g carne de vită (pulpa, rasol sau spată – tăiată cuburi)
– 4-5 cepe mari
– 3-4 linguri ulei sau untură
– 1 lingură făină (opțional – pentru îngroșarea sosului)
– 3-4 căței de usturoi
– 1 linguriță boia dulce
– 100 ml vin roșu sec (opțional)
– 1 foi de dafin
– 1 crenguță de cimbru
– Sare și piper, după gust
– Apă sau supă de carne
– Pătrunjel verde tocat (pentru servit)

Mod de preparare:

La pregătirea cărnii, taie carnea de vită în cuburi potrivite. Șterge-o cu un prosop de hârtie ca să nu stropească la prăjit.

Rumenește carnea. Într-o cratiță sau oală cu fund gros, încinge uleiul. Adaugă carnea și prăjește-o pe toate părțile până capătă o crustă ușoară. Scoate-o pe o farfurie.

În aceeași cratiță, adaugă ceapa tăiată julienne (solzi subțiri) și un praf de sare. Gătește-o la foc mic-mediu până se înmoaie și devine aurie (15–20 minute).

Adaugă aromele. Pune usturoiul pisat, boiaua dulce, făina (dacă folosești), apoi amestecă bine timp de 1 minut.

Pune carnea înapoi în oală, adaugă vinul și lasă-l să se evapore puțin (3-4 minute).

Toarnă apă (sau supă) cât să acopere totul. Adaugă foaia de dafin și crenguța de cimbru. Acoperă cu capac și lasă la fiert la foc mic 1,5–2 ore, până când carnea e fragedă și sosul scade.

Când e gata, potrivește, după gust, cantitatea de sare și piper. Dacă vrei sosul mai gros, poți lăsa să mai fiarbă descoperit câteva minute.

Se servește caldă, presărată cu pătrunjel verde, alături de: piure de cartofi, mămăliguță, orez fiert sau paste late (tagliatelle simple cu unt).

Tocăniță de vită în sos cu ceapă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete, referitor la sos tocanita, tocanita vaca