Ingrediente:
Pentru aluat:
500 g făină
250 g unt rece tăiat cubulețe
1 ou
2-3 linguri apă rece
Un praf de sare
Pentru umplutură:
400 g cârnați picanți
2 dovlecei mari
1 ceapă mare
2-3 căței de usturoi
200 g brânză (de preferat brânză telemea sau feta)
3 ouă
200 ml smântână
2-3 linguri ulei de măsline
sare și piper, după gust
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță boia dulce
Mod de preparare:
Pregătirea aluatului:
Într-un bol mare, amestecă făina cu praful de sare. Adaugă untul rece și frământă până obții un amestec nisipos. Adaugă oul și apa rece, frământând până obții un aluat omogen.
Învelește aluatul în folie de plastic și lasă-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Pregătirea umpluturii: Taie ceapa și usturoiul mărunt. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare și călește ceapa și usturoiul până devin translucide. Adaugă cârnații picanți tăiați bucăți și gătește-i până se rumenesc.
Taie dovleceii felii subțiri sau dă-i pe răzătoare. Adaugă-i în tigaie și călește-i până se înmoaie ușor. Condimentează cu sare, piper, cimbru și boia dulce.
Într-un bol separat, bate ouăle și amestecă-le cu smântâna și brânza mărunțită.
Preîncălzește cuptorul la 180°C, întinde aluatul într-o foaie subțire și așază-l într-o tavă de plăcintă, ridicând aluatul și pe margini. Pune amestecul de cârnați și dovlecei peste aluat, distribuindu-l uniform. Toarnă deasupra amestecul de ouă, smântână și brânză.
Coace plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de 40-45 de minute, până când devine aurie și umplutura este bine închegată. Lasă plăcinta să se răcească puțin înainte de a o tăia.