In fiecare an pe data de 9 martie se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta. Acestei sarbatori i se mai spune si “Ziua celor fara nume”, a tuturor celor care nu-si au prenumele dintre sfinti sau Ziua barbatilor. In aceasta zi se rememoreaza uciderea celor 40 de mucenici care traiau pe vremea imparatului Licinius si care au fost martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la Crestinism.
Tot pe data de 9 martie incepe si Anul Nou Agrar, din aceasta zi se poate incepe aratul, lucratul pamantului.
In ziua de Mucenici, conform traditiei, barbatii trebuie sa bea 40 de pahare cu vin rosu, vin ce reprezinta jertfa celor 40 de Mucenici, cei ce nu pot bea cele 40 de pahare, trebuie macar sa guste sau sa fie stropiti cu vin, pentru a avea sanatate si putere de munca peste an.
In ziua de 9 martie, femeile pregatesc 40 de mucenici. In unele zone mucenicii sunt facuti din aluat care se coace in forma cifrei 8 si se unge apoi cu miere si se presara cu nuca nacinata. Mucenicii pot lua mai multe forme nu doar forma cifrei 8, se mai fac si in forma de porumbel, forma de om sau albina.
In alte zone mucenicii se fac dintr-un aluat tot in forma cifrei 8, care se fierbe intr-o zeama dulce in care se pune miere, zahar, nuca macinata, scortisoara si diferite esente.
Mucenicii sunt foarte gustosi sub orice forma se prepara, se obisnuieste sa fie dati spre pomenirea mortilor.
De la o zona la alta a tarii, mucenicilor li se schimba denumirea: in Bucovina sunt numiti sfintisori, in Moldova sfinti sau sfintisori, in Muntenia macenici sau macinici iar in Tara Romaneasca brandusi sau brandusei.
In continuare, am postat reteta de mucenici pe care am facut-o eu, va recomand cu toata placerea sa o incercati, iasa niste mucenici foarte gustosi si pufosi, o minunatie.
Mucenicii se pregatesc in ziua de 9 martie, eu i-am facut mai devreme pentru a posta reteta, in caz ca cineva doreste sa faca si este interesat. Din aceste ingrediente ies 20 mucenici, pentru 40, dublati ingredientele. Daca ii pregatiti in perioada de post (si doriti) puteti sa inlocuiti ingredinetele de dulce cu alternativele precizate in reteta, in lista de ingrediente (precizez insa ca micenicii pe care i-am postat eu pe site sunt cu ingredinete de dulce, nu am incercat inca cu ingrediente de post).
Pentru aluat:
550g faina
1 plic drojdie uscata
125ml lapte caldut (pentru varianta de post inlocuiti laptele cu apa)
125ml apa calduta
150g zahar tos
1 ou (pentru varianta de post excludeti oul din reteta)
80g unt (pentru varianta de post inlocuiti untul cu ulei)
1 lingurita rasa sare
Pentru uns mucenicii inainte de a-i introduce la cuptor:
50ml lapte
1galbenus crud
(pentru varianta de post ungeti mucenicii cu pensula inmuiata in putina apa in care ati dizolvat un pliculet de zahar vanilinat)
Pentru sirop:
300ml apa
150g zahar tos
1 plic zahar vanilinat
1 esenta de rom
Coaja rasa de la o lamiae
Pentru uns deasupra:
Miere
Pentru presarat deasupra:
Miez de nuca macinat
Mod de preparare:
Incepem prin a pregati compozitia pentru uns mucenicii inainte de ai pune in cuptor. Punem intr-un castronel un galbenus crud, adaugam 50ml lapte si amestecam pana la omogenizare.
Urmeaza sa macinam samburii de nuca, ii dati prin masina de macinat nuca.
Dam pe razatoarea mica coaja de la o lamaie.
Intr-o craticioara punem 300ml apa, adaugam 150g zahar tos, un pliculet de zahar vanilinat, 1 esenta de rom si lasam sa fiarma totul pana obtinem un sirop.
Siropul obtinut, il punem intr-un bol, il lasam putin la racit, si cand ajunge la o temperatura calaie, adaugam in el coaja rasa de la o lamaie.
Avand pregatite toate acestea, incepem sa preparam aluatul.
La masina de paine, puneti ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine, laptele, apa, untul (pe care il topim in prealabil in cuptorul cu microunde), oul, zaharul tos, pliculetul de drojdie uscata, paina si lingurita de sare. Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si lasam masina de paine sa-si faca treaba. La masina mea de paine ciclul a durat 1ora si 30 minute.
Daca framantati aluatul cu mana, atunci, puneti intr-un castron incapator faina, faceti cu mana in mijlocul fainii o gropita, adaugati pliculketul de drojdie uscata, zaharul tos, sarea, oul, untul, laptele si apa si incepeti sa framantati, cam 25 – 30 minute (ca sa obtineti un rezultat foarte bun trebuie sa framantati aluatul foarte bine), pana obtineti un aluat elastic, care sa nu se lipeasca de mana. Lasam aluatul in castronul in care l-am framantat, il acoperim cu un prosopel curat si il punem la dospit intr-un loc caldut. Il lasam la dospit timp de 1 ora. In cazul in care aluatul vi se pare lipicios mai puteti adauga 1-2 linguri de faina.
Dupa 1 ora si 30 minute, aluatul a dospit frumos. Arata nemaipomenit.
Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru pe care o infainam in prealabil si incepem sa formam 20 bilute de marimi aproximativ egale. Va recomand sa cantariti aluatul rezultat sis a impartiti cantitatea rezultata la 20, cam atatia mucenici mi-au iesit mie. Eu am facut bilute de 55-58 g. aproximativ.
Suprafata pe care formam mucenicii, nu trebuie sa fie neaparat infainata (aluatul mie mi-a iesit foarte bine, nu a fost lipicios, ca atare l-am putut lucra cu foarte mare usurinta.). Luam fiecare bucatica de aluat in parte, il rulam intre suprafata de lucru si podul palmelor pana obtinem un rulou lung (50cm) si subtire.
Indoim ruloul in doua, tinem cu un deget de capatul unde este indoitura, si incepem sa inpletim.
Dupa ce am obtinut inpletitura, formam un cerc, unind capetele impletiturii.
Dupa ce am obtinut cercul, il incolacim in forma de opt si punem mucenicii astfel obtinuti intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Lasam mucenicii la crescut inca o ora, la loc caldut.
Dupa ce au dospi, ungem mucenicii cu o pensula, cu com,pozitia obtinuta din lapte si galbenus si ii punem in cuptor pentru 20 minute, pana se rumenesc usor.
Dupa ce sunt indeajuns de rumeni, scoatem mucenicii din cuptor.
Insiropam bine mucenicii cu siropul preparat mai sus, eu i-am pensulat bile cu o pensula inmuiata in siropul respective, daca doriti, puteti chiar sa ii scufundati in sirop.
Dupa ce ii insiropam, ii ungem cu miere.
Apoi presaram peste ei nuca macinata. Sunt un deliciu, se pot servi atat calzi cat si reci. Se pastreaza foarte bine daca ii puneti intr-o farfurie peste care trageti o punga de plastic.
Nu va pot spune cat de frumos miroase in casa, cand sunt mucenicii in cuptor si incep sa se coaca, mmm… o minunatie de mireasma. O sa urmeze si reteta de mucenici fierti. Pofta buna !!
10 comentarii. Leave new
O secțiune separată cu rețete de post ar fi de mare folos in aceasta perioada, si nu numai. Direcția este, cat mai puține produse animale și cât mai multe fructe și legume. Suntem in 2020. Ar fi trebuit sa va adaptati deja la acest trend – retete vegane, vegetariene, fara gluten etc.
Mulțumiri de sugestii. Site-ul este în perioada de reorganizare.
Stiu, comentez dupa 3 ani. Roxana, asa te exprimi tu dimineata inainte de apa calda cu lamaie? Sau este trendul celor care inventeaza roata rotunda cu alimentatia bio/eco/vegana/etc…., ca va salva nemurirea, cu gretuta in frunte? Nu-ti convine ce/cum citesti la altii, meri in lumea ta si desfasoara-te acolo ????
Bravo. Felicitari din Iasi. Bine te ai reintors cu acest site culinar nemaipomenit. Succes in continuare.
Mulțumiri. Poti vizita noua pagina oficiala, pe Facebook. https://www.facebook.com/Gourmandine-Oficial-102973287998219/
Felicitari pt reteta ! I- am descopert la tine pe pagina si i – am incercat . Sunt minunaatii !😍! Cei mai buni ce i – am mancat vreodata 😊Esti o gospodina desavârsita 👏🏻. Iti multumim frumos pt deliciile tale
Multumiri, Claudia! Esti oricand binevenita pe aici 🙂
Buna seara! Fac aceasta reteta de ani de zile de aici de la dumneavoastra! Am facut aceasta reteta si cozonac. Vroiam sa va multumesc!
Cu drag! Poti incerca si alte retete, apoi sa ni le trimiti. Le vom publica la sectiunea cu retete incercate. ( https://gourmandine.ro/category/retete-incercate/ ). Multumim!
Am facut si varianta de post si nu este nici o diferenta!!! 🥰🥰🥰