Mucenici moldovenești – Sfințișori

Dacă îți place această rețetă, distribui-o și prietenilor tăi!

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

In fiecare an pe data de 9 martie se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta. Acestei sarbatori i se mai spune si “Ziua celor fara nume”, a tuturor celor care nu-si au prenumele dintre sfinti sau Ziua barbatilor. In aceasta zi se rememoreaza uciderea celor 40 de mucenici care traiau pe vremea imparatului Licinius si care au fost martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la Crestinism.

Tot pe data de 9 martie incepe si Anul Nou Agrar, din aceasta zi se poate incepe aratul, lucratul pamantului.

In ziua de Mucenici, conform traditiei, barbatii trebuie sa bea 40 de pahare cu vin rosu, vin ce reprezinta jertfa celor 40 de Mucenici, cei ce nu pot bea cele 40 de pahare, trebuie macar sa guste sau sa fie stropiti cu vin, pentru a avea sanatate si putere de munca peste an.

In ziua de 9 martie, femeile pregatesc 40 de mucenici. In unele zone mucenicii sunt facuti din aluat care se coace in forma cifrei 8 si se unge apoi cu miere si se presara cu nuca nacinata. Mucenicii pot lua mai multe forme nu doar forma cifrei 8, se mai fac si in forma de porumbel, forma de om sau albina.

In alte zone mucenicii se fac dintr-un aluat tot in forma cifrei 8, care se fierbe intr-o zeama dulce in care se pune miere, zahar, nuca macinata, scortisoara si diferite esente.

Mucenicii sunt foarte gustosi sub orice forma se prepara, se obisnuieste sa fie dati spre pomenirea mortilor.
De la o zona la alta a tarii, mucenicilor li se schimba denumirea: in Bucovina sunt numiti sfintisori, in Moldova sfinti sau sfintisori, in Muntenia macenici sau macinici iar in Tara Romaneasca brandusi sau brandusei.

In continuare, am postat reteta de mucenici pe care am facut-o eu, va recomand cu toata placerea sa o incercati, iasa niste mucenici foarte gustosi si pufosi, o minunatie.

Mucenicii se pregatesc in ziua de 9 martie, eu i-am facut mai devreme pentru a posta reteta, in caz ca cineva doreste sa faca si este interesat. Din aceste ingrediente ies 20 mucenici, pentru 40, dublati ingredientele. Daca ii pregatiti in perioada de post (si doriti) puteti sa inlocuiti ingredinetele de dulce cu alternativele precizate in reteta, in lista de ingrediente (precizez insa ca micenicii pe care i-am postat eu pe site sunt cu ingredinete de dulce, nu am incercat inca cu ingrediente de post).

Ingrediente:
Mucenici

Pentru aluat:
550g faina
1 plic drojdie uscata
125ml lapte caldut (pentru varianta de post inlocuiti laptele cu apa)
125ml apa calduta
150g zahar tos
1 ou (pentru varianta de post excludeti oul din reteta)
80g unt (pentru varianta de post inlocuiti untul cu ulei)
1 lingurita rasa sare

Pentru uns mucenicii inainte de a-i introduce la cuptor:
50ml lapte
1galbenus crud
(pentru varianta de post ungeti mucenicii cu pensula inmuiata in putina apa in care ati dizolvat un pliculet de zahar vanilinat)

Pentru sirop:
300ml apa
150g zahar tos
1 plic zahar vanilinat
1 esenta de rom
Coaja rasa de la o lamiae

Pentru uns deasupra:
Miere

Pentru presarat deasupra:
Miez de nuca macinat

Mod de preparare:

Incepem prin a pregati compozitia pentru uns mucenicii inainte de ai pune in cuptor. Punem intr-un castronel un galbenus crud, adaugam 50ml lapte si amestecam pana la omogenizare.
Mucenici

Mucenici

Urmeaza sa macinam samburii de nuca, ii dati prin masina de macinat nuca.
Mucenici

Dam pe razatoarea mica coaja de la o lamaie.
Mucenici

Intr-o craticioara punem 300ml apa, adaugam 150g zahar tos, un pliculet de zahar vanilinat, 1 esenta de rom si lasam sa fiarma totul pana obtinem un sirop.
Mucenici

Siropul obtinut, il punem intr-un bol, il lasam putin la racit, si cand ajunge la o temperatura calaie, adaugam in el coaja rasa de la o lamaie.
Mucenici

Mucenici

Avand pregatite toate acestea, incepem sa preparam aluatul.
La masina de paine, puneti ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine, laptele, apa, untul (pe care il topim in prealabil in cuptorul cu microunde), oul, zaharul tos, pliculetul de drojdie uscata, paina si lingurita de sare. Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si lasam masina de paine sa-si faca treaba. La masina mea de paine ciclul a durat 1ora si 30 minute.
Daca framantati aluatul cu mana, atunci, puneti intr-un castron incapator faina, faceti cu mana in mijlocul fainii o gropita, adaugati pliculketul de drojdie uscata, zaharul tos, sarea, oul, untul, laptele si apa si incepeti sa framantati, cam 25 – 30 minute (ca sa obtineti un rezultat foarte bun trebuie sa framantati aluatul foarte bine), pana obtineti un aluat elastic, care sa nu se lipeasca de mana. Lasam aluatul in castronul in care l-am framantat, il acoperim cu un prosopel curat si il punem la dospit intr-un loc caldut. Il lasam la dospit timp de 1 ora. In cazul in care aluatul vi se pare lipicios mai puteti adauga 1-2 linguri de faina.
Mucenici

Mucenici

Dupa 1 ora si 30 minute, aluatul a dospit frumos. Arata nemaipomenit.
Mucenici

Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru pe care o infainam in prealabil si incepem sa formam 20 bilute de marimi aproximativ egale. Va recomand sa cantariti aluatul rezultat sis a impartiti cantitatea rezultata la 20, cam atatia mucenici mi-au iesit mie. Eu am facut bilute de 55-58 g. aproximativ.
Mucenici

Mucenici

Suprafata pe care formam mucenicii, nu trebuie sa fie neaparat infainata (aluatul mie mi-a iesit foarte bine, nu a fost lipicios, ca atare l-am putut lucra cu foarte mare usurinta.). Luam fiecare bucatica de aluat in parte, il rulam intre suprafata de lucru si podul palmelor pana obtinem un rulou lung (50cm) si subtire.
Mucenici

Indoim ruloul in doua, tinem cu un deget de capatul unde este indoitura, si incepem sa inpletim.
Mucenici

Mucenici

Dupa ce am obtinut inpletitura, formam un cerc, unind capetele impletiturii.
Mucenici

Dupa ce am obtinut cercul, il incolacim in forma de opt si punem mucenicii astfel obtinuti intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Mucenici

Lasam mucenicii la crescut inca o ora, la loc caldut.
Mucenici

Mucenici

Mucenicii dospiti.
Mucenici

Mucenici

Dupa ce au dospi, ungem mucenicii cu o pensula, cu com,pozitia obtinuta din lapte si galbenus si ii punem in cuptor pentru 20 minute, pana se rumenesc usor.
Mucenici

Dupa ce sunt indeajuns de rumeni, scoatem mucenicii din cuptor.
Mucenici

Insiropam bine mucenicii cu siropul preparat mai sus, eu i-am pensulat bile cu o pensula inmuiata in siropul respective, daca doriti, puteti chiar sa ii scufundati in sirop.
Mucenici

Dupa ce ii insiropam, ii ungem cu miere.
Mucenici

Apoi presaram peste ei nuca macinata. Sunt un deliciu, se pot servi atat calzi cat si reci. Se pastreaza foarte bine daca ii puneti intr-o farfurie peste care trageti o punga de plastic.
Nu va pot spune cat de frumos miroase in casa, cand sunt mucenicii in cuptor si incep sa se coaca, mmm… o minunatie de mireasma. O sa urmeze si reteta de mucenici fierti. Pofta buna !!
Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

10 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mai multe rețete, referitor la retete de mucenici
View My Stats