Ingrediente:
3 kg făină albă
1 kg zahăr
40 g sare
1,5 l lapte
12 ouă
400 g unt
150 g drojdie proaspătă
500 g stafide
Coaja rasă de la două sau trei lămâi
Esență de vanilie sau zahăr vanilat
Mod de preparare:
Incălzim laptele pus într-un vas mare, până ajunge la o temperatură de 37 – 38 de grade C. Se adaugă apoi drojdia și amestecăm bine, (ca la toate rețetele de cozonac Gourmandine), până când se dizolvă complet.
In alt vas, mixăm untul moale împreună cu zahărul, ouăle, sarea, coaja rasă de lămâie și esența de vanilie ori zahărul vanilat, până când obținem o compozitie omogenă.
Se adaugă, treptat, făină – în ploaie, în compozitia cu ouă și unt, amestecând continuu, până la omogenzizarea aluatului.
Adăugăm stafidele și se frământă acest aluat de rețetă, pentru încă 5-10 minute, până când stafidele sunt uniform distribuite în compoziția de cozonac
Se lasă aluatul să dospească, într-un loc cald, acoperit cu un prosop curat, timp de aproximativ o oră, ori până când acesta își dublează volumul.
Împărțim aluatul în 6 părți egale și se modelează, dându-i forma de cozonac. Se pun cozonacii într-o tavă de copt unsă cu unt și se lasă la crescut încă o dată, timp de 20-30 de minute.
În cuptorul preîncălzit la 180 de grade C. se cococ cozonacii timp de aproximativ 50-60 de minute, până când par niște cozonaci rumeniți.
Lăsăm apoi cozonacii cu stafide clasici să se răcească în tava timp de 10-15 minute, după care se scot pe un grătar pentru a se răcii complet.
Iată deci, o rețetă clasică de cozonaci, fie pentru sărbătoarea de Paște, fie pentru Crăciun.