Prăjitură „Ileana”

Dacă îți place această rețetă, distribui-o și prietenilor tăi!

Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Ingrediente:
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Pentru foi:
10 albusuri
300g zahar tos
100g faina
300g nuci macinate

Pentru crema:
10 galbenusuri
4 linguri lapte
4 pliculete zahar vanilinat
300g zahar tos sau pudra
250g unt sau margarina

Ciocolata Milka pentru ras deasupra prajiturii

Mod de preparare:
Intr-un castron mai mare, punem albusurile si le batem spuma cu telul sau mixerul.
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Cand albusurile s-au intartit si au devenit spuma, adaugam zaharul tos si mixam in continuare, pana se inglobeaza complet.
Prajitura Ileana
Urmatorul pas este sa adaugam nuca macinata si amestecam din nou pana se incorporeaza, dar de aceasta data amestecam cu o spatula.
Prajitura Ileana
Adaugam si cantitatea de faina necesara, 100 g si amestecam din nou usor, de jos in sus pana obtinem o compozitie omogena.
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Din compozitia obtinuta, se fac 4 foi de prajitura care se coc pe dosul tavii.
Luam o tava, ungem dosul tavii cu margarina sau unt, il tapetam cu faina, impartim in 4 parti egale compozitia de mai sus si o parte o intindem uniform pe dosul tavii. O introducem in cuptor si o lasam 10-15 minute, pana se coace. La fel procedam si cu celelalte 3 foi.
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Intr-un castron de sticla termorezistenta, punem galbenusurile, adaugam zaharul tos, zaharul vanilinat si amestecam pana se incorporeaza, atentie nu trebuie sa devina spuma.
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Adaugam 4 linguri de lapte peste compozitia de galbenusuri obtinuta.
Prajitura Ileana
Punem castronul cu compozitia de galbenusuri pe baie de aburi, deasupra unei cratite cu apa fierbinte. Lasam pe foc si amestecam incontinu pana se topeste zaharul si incepe sa se ingroase putin, dupa care lasam compozitia la racit.
Prajitura Ileana
Intr-un alt castron punem margarina, care trebuie sa fie la temperatura camerei, frecam marrgarina spuma cu o spatula si adaugam peste compozitia de galbenusuri. Amestecam totul pana se omogenizeaza.
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Dupa ce am copt cele 4 foi de prajitura, iar crema este si ea preparata, trecem la umplerea foilor de prajitura. Punem prima foaie de prajitura pe un platou, o ungem cu crema.
Prajitura Ileana
Urmeaza a doua foaie, ungem din nou.
Prajitura Ileana
A treia foaie, ungem din nou.
Prajitura Ileana
A patra foaie si ungem unca o data.
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Deasupra prajiturii, peste ultimul strat de crema, razalim pe razatoarea mica ciocolata, peste toata suprafata prajiturii.
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana
Prajitura Ileana

3 comentarii. Leave new

  • Súper arata, am facut si eu dar am problema cu crema, 😭 mi s-a zaharisit, Cum as putea sa o repar?

    Răspunde
    • Nu te grăbi să arunci crema atunci când ți se taie. Există mai multe metode prin care poți încerca să o redresezi.

      Pune vasul în care ai preparat crema de unt pe aragaz și las-o până când se încălzește ușor. Crema nu ar trebui să stea la bain-marie mai mult de un minut, iar în acest timp o poți amesteca ușor cu telul. Când o iei de pe foc, folosește mixerul la o treaptă de viteză mică pentru a o omogeniza. Las-o apoi o oră la frigider, pentru a se întări puțin, apoi ar trebui să o poți întinde pe blaturi.

      O cremă care s-a lichefiat poate fi întărită cu un praf de gelatină, doua-trei lingurițe de lapte praf sau puțină pudră de cacao. Această metodă funcționează doar în cazul în care crema nu și-a lăsat multă apă, iar ingredientele pe care le adaugi vor absorbi excesul de sirop.

      Un truc care garantează o cremă perfectă este să faci un amestec din: zahărul pe care urmează să-l adaugi în compoziția cremei, o lingură cu vârf de amidon alimentar și 3-5 linguri de lapte. Trebuie să rezulte un amestec de consistența unei smântâni subțiri. Totul se pune pe foc la bain-marie. Amestecă energic cu o furculiță până ce amestecul devine gros si dens. Când este fierbinte, încă poți adăuga ciocolată, cacao și arome (esență de rom, vanilie sau ce vrei tu). Omogenizează bine și lasă să se răcească bine, până ajunge la temperatura camerei. pasta aceasta se poate adăuga în untul înspumat înainte și GARANTAT crema nu se va tăia.

      Poți să folosesti compoziția pentru orice cremă care s-a tăiat și o poți prepara cu sau fără zahăr, după nevoie.

      Încearcă să adaugi un ingredient extra în funcție de gustul pe care vrei să îl aibă crema. Dacă faci una cu aromă de vanilie, folosește pudră de vanilie sau lapte praf; o cremă de ciocolată poate fi dreasă cu pudră cacao, iar una cu aromă de cafea se rezolvă rapid cu ness, fără să i se schimbe dramatic gustul.

      Răspunde
  • Super! Bunica prăjea nuca (în cuptor, răsfirată pe o tavă) înainte să o macine. Atenție să nu o ardeți! Se scoate din cuptor imediat ce s-a închis puțin la culoare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete, referitor la ciocolata pentru prajituri, creme, ileana