Ingrediente:
Pentru aluat:
500g faina
140ml apa calduta
2 plicule drojdie uscata
100g margarina sau unt
100g zahar tos
Un praf de sare
2 oua
Pentru umplutura:
10 linguri nuca macinata
30ml lapte
150-200g zahar
Aceste cantitati pentru umplutura pot varia, dupa cum va place, cu mai multa nuca sau mai putina, mai dulce sau nu. Deasemenea putem inlocui nuca cu alte umpluturi gemuri, nutella sau altceva.
Pentru uns:
1 ou
50ml lapte
Zahar pudra pentru pudrat.
Mod de preparare:
Aluatul eu l-am pus la framantat si dospit in masina de paine. Am pus ingredientele in cuva in urmatoarea ordine: laptele caldut, galbenusurile, zaharul tos, margarina, drojdia, faina si sare si am lasat aluatul la framantat si dospit 1ora jumatate.
Aluatul puteti sa-l framantati la fel de bine si cu mana. Daca faceti aluatul cu mana procedati in felul urmator:
Intr-un castron punem 150g faina (din cantitatea de faina necesara), 1 pliculet de drojdie uscata si 90 ml apa (din cantitatea de apa necesara). Framantam din aceste ingrediente o maia pe care o punem la dospit pentru 20 minute intr-un loc caldut.
Dupa ce maiaua a dospit, intr-un castron mai mare adaugam restul de ingrediente necesare pentru aluat, punem maiaua in mijloc si incepem sa framantam bine aluatul. Lasati apoi aluatul la dospit pentru o ora.
Intre timp, intr-un castron punem nuca macinata, zaharul tos si amestecam pana la omogenizare.
Dupa ce aluatul a dospit frumos, turnam aluatul pe suprafata de lucru bine infainata si intindem o foaie dreptunghiulara de 0,5 cm grosime.
Presaram deasupra foii de aluat, nuca marinata si amestecata cu zahar si lapte si impartim foaia in 12 patratele/dreptungiuri.
Luam fiecare dreptunghi/patratel in parte si il rulam.
Incepem sa-l intindem pana ce atinge o lungime de aroximativ 60 cm.
Dupa care il taiem in doua, astfel incat sa obtinem 2 rulouri de aproximativ 30 cm. Luam fiecare rulou in parte si incepem sa-l incolacim, astfel incat – la sfarsit – sa rezulte o spirala ca o cochilie de melc.
Dupa ceam rulat, punem briosa spiralata rezultata intr-o tava speciala de brioche, pe care am tapetat-o in prealabil cu hartiute speciale. Lasam briochele la dospit timp de o ora.
Intre timp, intr-un castron, spargem un ou, adaugam 50 ml lapte si amestecam foarte bine pana la omogenizare.
Dupa o ora, ungem briochele cu amestecul din ou si lapte si le punem in cuptorul preincalzit, pentru 15-20 minute, pana se rumenesc frumos.
Dupa ce le scoatem din cuptor le lasam pe un gratar la racorit si apoi le pudram cu zahar pudra.
15 comentarii. Leave new
arata bestial ca si intreg blogul pe care il urmaresc cu mare placere si pofta…….dar am o intrebare…”pliculetele” de drojdie sunt de fapt doar unul !?…
Ce dragute au iesit! Iau si eu unul de pofta 😉
foarte ,foarte bune…ti-au iesit perfecte
felicitari Iulia…pipice
Andreea, iti multumesc mult pentru aprecieri, ma bucur ca ma vizitezi. Te mai astept in vizita!!!! Pliculetele sunt 2 (eu 2 am folosit, asa mi-a venit mie) 🙂 dar sa sti ca pentru cantitatea de faina folosita in reteta se poate folosi si 1singur pliculet.
Kris, esti o scumpa 🙂 !!! Cu multa placere te-as servi!! Te pup!!
Multumesc Lory si pentru aprecieri si pentru vizita. Pupppp!! :)X
Excelent arata briosele astea!!!
Multumesc, Maya!!! 🙂
Arata super. Eu ma uitam dupa o reteta de cozonac pt.sarbatori dar cu asa briose cine mai face cozonac?Dar cine mai asteapta pana la sarbatori?Zilele astea o sa incerc si eu reteta.Sarbatori fericite!
🙂 Ma bucur ca-ti plac, sper sa-ti placa si la gust. Te pup si te astept sa-mi spui cum au fost.
buna. am si eu o intrebare: nu am inteles cum se pun ouale.. doar galbenusurile sau intregi?
Desi am fost putin in dubiu vis a vis de cantitatea de drojdie, am pastrat reteta care a iesit super! Am facut si o mica modificare: pt ca imi place mult nuca umplutura am facut-o mai pastoasa si am intins-o. O sa mai icerc si alte retete de la tine. Pe curand!
Arata foarte bine! :-bd
tava folosita a fost de 12 sau 24 buc?… pentru ca sunt forme cu dimensiuni (gramaj) diferite…. clar la cea cu 24 gramajul este in jumatate, cat la cea cu 12… si felicitari pentru claritatea postarii retetelor, tot ce am facut de ac. site mi-a reusit.
Te rog, da mai multe amanunte. Ai spus ca ai taiat in 12 patrate. Pe urma ai zis ca fiecare rulou l-ai intins pana la 60 cm si l-ai taiat in doua, rezultand 2 brioche? Deci ai facut 24 bucati? Merci de raspuns. Violeta