Treccia Russa – Cozonaci cu nuca si stafide

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Ingrediente:

Treccia Russa

400g faina
90g unt
90g zahar tos
2 oua (de preferat ar fi sa fie oua de casa pentru a da culoare)
Un praf de sare
30g unt pentru uns foaia

Pentru maia:
200g faina
30g zahar tos
200ml lapte
1 pliculet si ½ drojdie uscata

Pentru umplutura 1:
120g nuca macinata
4 linguri lapte
5 linguri cu varf zahar tos
2 esente de rom Dr. Qeker
1 lingura cu varf de cacao

Pentru umplutura 2:
120g stafide
50g zahar brun

Pentru uns:
1 galbenus crud
80ml lapte

Mod de preparare:
Stafidele le punem intr-un castron, adaugm peste ele apa cat sa le acopere si le lasam sa se inmoaie cel putin 30 – 45 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator.

Treccia Russa

Treccia Russa

Intr-un castron punem nuca pe care o macinam in prealabil, adaugam zaharul tos si amestecam pana la omogenizare.

Treccia Russa

Adaugam peste nuca cu zahar laptele, esentele de rom, olingura cu varf de cacao si amestecam pana la omogenizare.

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Pentru a pregati maiaua, punem intr-un bol 200g faina si adaugam peste drojdia uscata. Amestecam si lasam la odihnit acest amestec pentru 15 minute.

Treccia Russa

Dupa 15 minute, adaugam peste faina amestecata cu drojdie, zaharul tos si laptele, amestecam bine si lsam la dospit maiaua pana isi dubleaza volumul.

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Dupa ce maiaua a crescut indeajuns, in cuva aparatului de facut paine punem ouale, zaharul tos, untul topit in prealabil (atentie il lasam la racit pana devine doar caldut), adaugam maiaua, faina si un praf de sare, dupa care lasam aluatul in masina la dospit si framantata timp de 1 ora 30 minute.
Daca faceti aluatul fara a folosi masina de paine, puneti faina intr-un castron, adaugati zaharul tos, sarea, untul topit si racit, ouale si maiaua si framantati cu mana aluatul timp de 30 minute dupa care il lasati la dospit 1 ora, acoperit cu prosoape intr-un loc caldut.

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Dupa ce aluatul a crescut frumos, infainam usor uprafata de lucru, turnam aluatul si il impartim in 2 parti egale.

Treccia Russa

Luam o jumatate din aluat si incepem sa pregatim primul cozonac. Intindem aluatul intr-o patura dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 1cm. Ungem cu o pensula intrega suprafata a foii de aluat cu unt, topit in prealabil.

Treccia Russa

Presaram pe suprafata foii de aluat nuca amestecata cu zahar.

Treccia Russa

Incepem sa rulam foaia pe lung pana obtinem un rulou.

Treccia Russa

Taiem dintr-un capat al ruloului o bucata cam de 5cm.

Treccia Russa

Taiem ruloul pe lung, pe mijloc, avand grija ca taietura sa inceapa la 5 cm de capatul netaiat al ruloului. Taiem pana la capat in cealalta parte a ruloului.

Treccia Russa

Rasucim capatul netaiat al ruloului pe sub cele 2 fasii de aluat (aplecam capatul spre exteriorul fasiilor si il aducem in interiorul lor). Apoi, impletim cele 2 fasii pornind de la capatul rasucit. Cand ajungem cu impletitura la celalalt capat, unim fasiile, strangandu-le putin cu degetele si adaugam deasupra capatul de rulou taiat.

Treccia Russa

Punem cozonacelul astfel format intr-o tava pentru cozonac tapetata in prealabil cu hartie de copt si lasam la dospit acoperit cu o folie alimentara, pana isi dubleaza volumul.

Treccia Russa

Trecem la formarea celui de al doilea cozonac. Eu pe al doilea l-am umplut cu stafide.
Luam cealalta jumatate de aluat, intindem aluatul intr-o patura dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 1cm. Ungem cu o pensula intrega suprafata a foii de aluat cu unt, topit in prealabil.

Treccia Russa

Presaram pe suprafata foii de aluat stafidele.

Treccia Russa

Peste stafide presaram zaharul brun.

Treccia Russa

Incepem sa rulam foaia pe lung pana obtinem un rulou.

Treccia Russa

Taiem dintr-n capat al ruloului o bucata cam de 5cm.

Treccia Russa

Taiem ruloul pe lung, pe mijloc, avand grija ca taietura sa inceapa la 5 cm de capatul netaiat al ruloului. Taiem pana la capat in cealalta parte a ruloului.

Treccia Russa

Rasucim capatul netaiat al ruloului pe sub cele 2 fasii de aluat (aplecam capatul spre exteriorul fasiilor si il aducem in interiorul lor). Apoi, impletim cele 2 fasii pornind de la capatul rasucit. Cand ajungem cu impletitura la celalalt capat, unim fasiile, strangandu-le putin cu degetele si adaugam deasupra capatul de rulou taiat.

Treccia Russa

Punem cozonacelul astfel format intr-o tava pentru cozonac tapetata in prealabil cu hartie de copt si lasam la dospit acoperit cu o folie alimentara, pana isi dubleaza volumul.

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Intre timp, untr-un castron punem un galbenus si lapte si amestecam, pana la omogenizare.

Treccia Russa

Dupa ce cozonaceii au dospit frumos, ii ungem cu galbenusul cu lapte si ii introducem in cuptorul preincalzit, pentru 30 – 35 minute, pana incep sa se rumeneasca frumos. Focul il lasam pentru inceput la mai mic, dupa 10 minute crestem flacara.

Treccia Russa

Treccia Russa

Dupa ce cozonaceii s-au copt ii scoatem din cuptor si ii lasam la odihnit acoperiti cu un prosopel, pana se racesc. Sunt foarte pufosi. Pastrati intr-o punguta de celofan raman moi si a treia si a 4 zi.

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

Treccia Russa

, , , , , , , , ,
Articolul precedent
Briose Chelsea
Articolul următor
Covrigi dulci

Retete diverse

23 de comentarii. Leave new

  • Absolut minunat !!! Nu cred ca sunt in stare sa fac asa ceva ….FELICITARI !!!!

    Răspunde
  • Iulia, sunt suuuupeeeerbi!
    Felicitari, arata minunat!
    Da-mi voie, te rog, sa-ti imprumut reteta!
    Intrucat cozonacii mei s-au terminat de ieri, vreau sa mai fac un rand pana de Revelion, asa ca tocmai bine voi pregati ceva nou!
    Te pup si inca o data felicitari!

    Răspunde
  • Reteta asta am vazut-o pt prima data la Laura A si am facut-o si eu sapt. trecuta. Ne cam nimerim parca noi trei cu retetele, nu? … Eu credeam ca de la Laura ai reteta dar vad ca e de pe cook. Un an nou fericit iti doresc!

    Răspunde
  • Multumesc mult, Ginette!! Este foarte bun cozonacelu si stiu sigur ca daca il incerci, iti iasa minunat, pentru ca si tu pregatesti numai retete super reusite. Te pup!!!

    Răspunde
  • Draga Dana, ma bucur ca-ti place cum mi-au iesit cozonaceii. Reteta poti sa o imprumuti linistita, nu-mi apartine, e de pe http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=70006 . E o minunatie de cozonacel. Te pup si iti doresc sa-ti iasa cat mai pufosi si deliciosi!!!

    Răspunde
  • Draga mea Ina, si eu am facut cozanaceii astia cu 2 zile inainte de Craciun, reteta eu o am de pe http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=70006 , obisnuiesc sa intru aici pentru ca e site in limba italiana si mie una mi-e mult mai accesibila (ma descurc mai usor cu italiana decat cu alte limbi, asta ma ajuta sa-mi traduc mai usor ingredientele si modul de preparare), pe langa asta am vazut ca sunt o sumedenie de retete foarte delicioase si aratoase acolo. Am vazut si eu ca ai facut cozonaceii, ti-au iesit minunati, de Laura n-am stiut ca are si ea reteta, pana nu am vazut lucru asta precizat la tine, probabil mi-a scapat pentru ca este o reteta postata de ea mai de mult. Ina, iti doresc si eu un An Nou fericit, plin de bucurii si realizari!!

    Răspunde
  • Iulia, superbi! Bravo, felicitari pt indemanare.. Eu nu cred sa reusesc sa fac vreodata asa ceva 😀

    Răspunde
  • Multumesc Edith!! La cate minunatii faci, sunt convinsa ca iti reusesc si cozonaceii!!! Incearca!!! Pup!! 🙂

    Răspunde
  • Neaaa, nici prin gand nu-mi trece sa ma apuc de asa cevam ca stiu sin start ca nu o sa-mi iasa 😀

    Răspunde
  • Masina de paine face totul, Edith :)) , nu-ti ramane decat sa pui aluatul in tava, in forma dorita !! Puppp!!

    Răspunde
  • tre sa incercccccccccccccccccccccccccc ca mor de pofta !

    Răspunde
  • Dani, chiar iti recomand sa incerci acesti cozonacei, sunt absolut deliciosi!! Spor la treaba!! 🙂

    Răspunde
  • vai ce faini mi-au iesitttttttt …..mor de dragul lor ! am mai pus sa mai fac 2 :))

    Răspunde
  • Ma bucur tare mult, Dani, sa aud ca ti-au reusit atat de bine cozonacii!! Te pup si te mai astept in vizita!! 😉

    Răspunde
  • Iulia,

    Am o intrebare la cozonacii acestia care arata absolut superbi si pe care vreau sa si eu sa ii fac insa as vrea sa stiu la ce temperatura sa fie cuptorul ( electric) si pe mijloc sau pe cel mai jos nivel….. arata foarte nam nam… 🙂

    Răspunde
  • Meli, draga, nu cunosc cuptorul electric, din pacate nu am asa ceva acasa, eu folosesc cuptorul clasic pe gaz. Cozonaceii i-am copt pe nivelul de mijloc, iar focul a fost mic spre mediu, de obicei, eu reglez focul dupa ochi… La multi ani!!

    Răspunde
  • Iulia, de o mie de ori spun “sarut-mana!” pt reteta asta minunata. am facut ieri cozonacii pt Paste si au iesit super fragezi si extraodinar de buni. munca a fost de 100 de ori mai putina decat daca ii framantam cu mana caci i-am facut la masina. oricum reteta se noteaza si se mai face si cu alte ocazii. imi place la nebunie faptul ca nu are multe oua (am in familie membrii cu probleme cu colesterolul si reteta asta e minunata pt toata lumea). Paste Fericit!

    Meli: eu am cuptor electric. Am incalzit cuptorul inainte sa pun cozonacii la 350 grade Farenheit. Cand i-am bagat la cuptor, am coborat temperatura la 300F pentru 20 minute (in timpul asta cozonacii au mai crescut) iar dupa 20 minute am ridicat temperatura cuptorului la 350F. I-am tinut la cuptor cam 45 minute per total pe gratarul de sus (oricum trebuie sa te mai uiti la ei, dar nu deschide usa cuptorului, aprinde doar becul si te uiti prin geamul de la cuptor).

    Răspunde
  • Draga Monica, cat ma bucur ca ti-au reusit cozonaceii! Felicitari!! Un paste fericit cu multa liniste in suflet iti doresc!!

    Răspunde
  • Reteta este buna la modul ca intr-adevar cozonacul iese pufos, insa pentru un cozonac este prea putin dulce, fara arome, si cred ca si cu mai multe oua ar fi mai bun. Nu am mai facut pana acum alta reteta in afara de aceasta, dar ma raportez la cozonacii clasici facuti in casa ( a la mama sa le zic asa ). Insa, poate asa trebuie sa fie aceasta reteta, mai “usoara”. Iulia, daca ma poti ajuta cu o reteta de cozonac clasic, din acela pufos si aromat si galben 😆 ti-as fi tare recunoscatoare. Numai bine si sper sa nu iei comentariul in nume de rau, am pus si eu impresiile dupa bucatareala. Te pup

    Răspunde
  • MONICA AGAVRILOAI
    18 aprilie 2011 16:44

    FOARTE FRUMOSI COZONACII ASTIA. CRED CA O SA FUR RETETA ANUL ASTA 🙂 FELICITARI

    Răspunde
  • Multumesc foarte mult pentru toate retetele minunate si munca depusa. A facut citeva din el si au iesit minunat. Pentru acest cozonac am putea folosii drojdie proaspata? si daca da, in ce cantitate. Poate cineva a incercat si poate sa-mi spuna. Multumesc

    Răspunde
  • Buna, Iulia! Desi m-am mai inspirat din retetele tale, abia acum m-am hotarat sa iti scriu. Am si eu o intrebare: ingredientele sunt pentru 2 cozonaci sau doar unul? Eu vreau sa fac doar unul, sa incerc cum iese si mi se pare cam putina faina doar pentru un singur cozonac. Multumesc si felicitari pentru retete!

    Răspunde
  • Oana, am facut acum cozonacul si cantitatile sunt pt un cozonac de 30 cm si vreo 5 cornulete. Asta mi-a iesit mie.
    La masina mea de paine pt fix cantitatile din retetat asta i-am mai pus inca vreo 150 g faina, altfel aluatul nu se lucra…

    Răspunde

Lasă un răspuns la Oana Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu