Sticky belly of pork with baked potatoes – Piept de porc lipicios cu cartofi copti

Sticky pork belly with baked potatoes – Piept de porc lipicios cu cartofi copti

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

Ingrediente:

Sticky belly of pork with baked potatoes

12 felii burta de porc fara soric (cantitatea este la alegere, mai mult sau mai putin)

Pentru sosul in care se marineaza carnea:
Pentru aceasta reteta eu am folosit urmatoarele ingrediente, am mentionat si marca pentru ca si gustul sosurilor este diferit de la o marca la alta. Pentru un gust deplin eu va recomand sa folositi ceea ce am folosit si eu, insa nu este obligatoriu, puteti inlocui orice ingredient cu orice altceva doriti dumneavoastra.
Totodata cantitatile de sosuri le puteti adauga si din ochi, dupa cum simtiti la gust, eu am folosit cu proximatie urmatoarele cantitati:

30ml Soja Sos de la Heinz
30ml Worcester Sauce de la Fuchs
50ml Salsa Cinese de la Develey
10ml Chilli Sauce de la Vifon
50ml ulei de masline
600ml vin alb Grasa de Cotnari
1 lingura baza pentru mancaruri (daca o preparati in casa, este si mai sanatoasa)
1 lingura busuioc uscat
1 lingura cimbru uscat
1 lingura boia dulce de ardei
Sare si piper dupa gust
1 ardei foarte iute rosu
10 catei de usturoi

Pentru cartofii copti:
1kg si jumatate de cartofi (cantitatea este la alegere)
100g unt
Sare si piper dupa gust
1 lingura baza pentru mancaruri (daca o preparati in casa este si mai sanatoasa)
1 lingura patrunjel uscat
1 lingura boia dulce de ardei

Mod de preparare:
Separati cateii de usturoi din capatana (ATENTIE: nu indepartati coaja de pe ei), dupa care punetii pe fiecare in parte sub lama unui cutit si zdrobitii cu podul palmei.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Spalam ardeiul iute, ii indepartam cotorul, il curatam de seminte si il taiem foarte, foarte marunt.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Pregatim pieptul de porc, ii inlaturam soricul (daca are), il taiem felii (daca este bucata mare si nu a fost portionata initial).

Sticky belly of pork with baked potatoes

Intr-o cratita mai incapatoare, pregatim marinata. Punem Soja Sos, Worcester Sauce, Salsa Cinese Sos, Chilli Sauce, uleiul de masline si vinul alb.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Adaugam apoi peste aceste sosuri: 1 lingura baza pentru mancaruri (daca o preparati in casa este si mai sanatoasa), 1 lingura busuioc uscat, 1 lingura cimbru uscat, 1 lingura boia dulce de ardei, sare si piper dupa gust, ardeiul iute pe care l-am taiat in prealabil foarte marunt si 10 catei de usturoi pe care ii spargem cu cutitul fara ai decoji.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Amestecam toate aceste sosuri si condimente cu o spatula, pana se omogenizeaza bine de tot.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Dupa care adaugam in aceasta marinata feliile de piept de porc. Avem grija sa le pozitionam astfel incat sa fie acoperite bine de aceasta marinata.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Lasam pieptul de porc in aceasta marinata, acoperit cu un capac sau cu o folie alimentara, la frigider, pana a doua zi.

Sticky belly of pork with baked potatoes

A doua zi, se scoate cratita cu marinata si pieptul de porc si se pune pe foc, la fiert, acoperita, pentru 10 minute cu un capac.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Dupa 10 minute ridicam capacul si mai lasam la fiert inca 20 minute pe aragaz, pana se mai reduce usor din marinata.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Dupa ce am fiert in total 30 minute, pieptul de porc pe aragaz, luam cratita si o introducem in cuptorul preincalzit, unde mai lasam friptura pentru inca 25-30 minute, pana incape sa se ingroase sosul bine si sa ia o textura … mmmm lipicioasa, iar felioarele de piept arata usor rumenii. Timpul de coacere in cuptor poate diferii de la aragaz la aragaz, trebuie verificata friptura din cand in cand, iar cand ajunge sa fie pe placul dumneavoastra o puteti scoate din cuptor.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

Alaturi de aceasta bestiala friptura, de te lingi de-a dreptul pe degete, merg extraordinar de bine cartofii copti intr-o punga speciala la cuptor.
Curatam cartofii de coaja si ii taiem in 4 (nu mai mici).

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

Punem cartofii intr-un castron incapator, ii condimentam cu sare si piper dupa gust, adaugam si boia dulce de ardei, 1 lingura baza pentru mancaruri (daca o preparati in casa este si mai sanatoasa), 1 lingura de patrunjel uscat si cubulete de unt, dupa care amestecam bine, pana ce cartofii sunt imbalsamati cu aceste ingrediente pe toate partile.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

Ungem cu unt pe interior o punga speciala pentru copt in cuptor si introducem cartofii in punga. Legam punga la gura cu sigiliul special, o punem intr-o tava, impungem ici colo cu un cutit si o introducem in cuptorul preincalzit pentru 30 minute.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Dupa 30 minute verificam cartofii, daca ni se par copti, spargem punga si mai introducem cartofii in cuptor pentru inca 10 minute pentru a se rumenii usor.

Sticky belly of pork with baked potatoes

Dupa ce sunt copti, cartofii se servesc alaturi de friptura de piept de porc cu sos… sunt o bunatate… desi reteta contine ceva calorii merita sacrificiul….

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

Sticky belly of pork with baked potatoes

, , , , , , ,
Articolul precedent
Pulpe crocante la cuptor cu cartofi prăjiţi
Articolul următor
Snitel vienez cu cartofi copti si sos alb cu porumb, ciuperci si usturoi

Retete diverse

9 comentarii. Leave new

  • Wow, spectacular meal! Thanks for sharing the recipe and these beautiful pics! Kisses!

    Răspunde
  • Thanks, Maria!! Kisses and greatings from Romania!! 😉 🙂

    Răspunde
  • singura ta problema e ca vorbesti si scrii cam o engleza de balta:) si nu o zic cu rautate:D
    titlul, corect in engleza ar fi fost “sticky pork belly with baked potatoes” vezi tu, in acest caz “pork” este un atribut care sta inaintea substantivului “belly” asa e mereu in engleza 😉 a, si am mai vazut undeva “poolish” corect ar fi fost “polish”…bn , mai sunt multe, dar n-am stat sa puric tot, doar ce am citit 🙂 in rest, respecte pentru talent, retetele sunt extra-delicioase:)
    toate bune din ploiesti 😉

    Răspunde
  • Draga Bianca, referitor la engleza de balta, incerc si eu sa ma descurc cat pot de bine, nu am afirmat nicaieri ca sunt un expert in engleza, sunt unele greseli pe care le fac, este adevarat.
    La reteta cu piept de porc, drept este ca am cam dat-o intr-o engleza de balta, cum spui tu, insa la Poolish sunt sigura ca ai cam gresit tu… eu cred ca uneori, noua oamenilor ne cam lipseste putin modestia, sau poate farama aia de intelegere si toleranta, sunt convinsa ca nu sunt perfecta si nu voi fi vreodata, incerc mereu sa ma perfectionez si sa ascult sfaturile care vin din orice parte.
    Gourmandine este un site de retete, in care crede-ma ca imi dau toata silinta sa fac totul asa cum trebuie, de la poze, prezentarea retetei, pana la o exprimare corecta, insa sunt om si cu siguranta nu imi iasa totul ca la carte mereu, mai sunt si litere lipsa, greseli, poze mai nereusite… poate chiar si retete nu chiar atat de inspirate. Imi cer scuze si mi-am cerut mereu, atunci cand am gresit ceva… insa niciodata nu am incercat sa “puric” pe nimeni, cu siguranta daca as face-o as gasi si eu oricui greseli mai mici sau mai mari, dar nu imi sta in fire… cat despre talent, nu sunt nici pe departe talentata, incerc doar sa exploatez un hobby, fotografia si apoi arta culinara in care precizez de pe acum ca nu sunt expert ci le practic la nivel de incepator.
    Iti multumesc mult atat pentru vizita cat si pentru critici, uneori sunt constructive…
    O saptamana frumoasa iti doresc!!

    Răspunde
  • Draga Iulia, am descoperit site-ul tau acum vreo 4 luni… sunt absolut fascinata… si vreau sa te felicit pentru tot ce faci… sa stii ca am facut si eu cateva retete, unele le-am facut exact cu le-ai dat tu, dar la altele am mai schimbat cate ceva pentru ca nu am gasit intotdeauna ingredientele pe care le-ai folosit tu (stau intr-un orasel mic). Cat despre ce a spus Bianca poate are dreptate, poate nu, dar oricum sa ii fie rusine pentru modul in care s-a exprimat… se pare ca facem ce facem si tot incercam sa sanctionam micile greseli ale altora in loc sa le apreciem talentul sau lucrurile pe care le fac extraordinar… dar na… asa sunt unii, vad paiul din ochiul altora in loc sa vada barna din ochiul lor… (P.S. Nu ti-am scris pana acum pentru ca oricum primesti sute de felicitari si tu raspunzi la toate si ma gandeam sa nu mai pierzi timpul si cu mine… dar nu m-am putut abtine cand am vazut comentariul Biancai)

    FELICITARI!!! >:D< 😉 ;;)

    Răspunde
  • Cum adica piept de porc daca e burta toata ziua? Belly means burta, nu? 😥

    Răspunde
  • Bianca, poolish si Polish sunt doua lucruri diferite. Ar fi bine sa te documentezi putin inainte sa critici pe cineva, indiferent cat de buna te crezi la engleza sau la arta culinara.

    Răspunde
  • Radu Tudor
    13 iunie 2012 18:49

    Bianca, in momentul in care Iulia o sa aplice la un job in firma in care cu mindrie esti piarista poti sa ii critici engleza sau micile scapari. Aici insa nu, pentru ca nu iti ia bani pentru membership sau pentru retete. Pe scurt esti o nesimtita care nu stie sa aprecieze ceva ce i se da…cadou. Bunul simt al Iuliei te-a salvat de ceea ce meriti insa eu nu am de ce sa te iert. Iti multumesc Iulia pentru aceasta abundenta de retete EXCEPTIONAL explicate.

    Răspunde
  • Iulia, esti o doamna si la propriu si la figurat! mai mult ca sigur, criticile vin de la tinerele cu aere de atotstiutoare. ma bucur ca nu le pui la inima. Respect pasiunea ta si iti multumesc ca o imparti cu noi pe gratis! Sunt de 23 de ani in America dar caut sa gatesc numai mancaruri romanesti; si cum lista mea de retete e cam limitata, tu esti cea care-mi vii cel mai des in ajutor! Te pup! :-bd

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu