Risotto cu leurda – Orez cu legume

Risotto cu leurda

Risotto cu leurda

Ingrediente:

Risotto cu leurda

Pentru supa de legume:
1 morcov mare
1 pastranac mare
150g telina
1 ceapa
1,5 litrii apa
Sare, dupa gust

Pentru risotto:
1 ceapa medie
100g unt pentru calit
50g unt pentru adaugat la final in risotto
2 cesti orez (aproximariv 190g)
150ml vin spumant
80g parmesan
o mana buna de leurda
sare si piper, dupa gust
supa de legume

Mod de preparare:
Curatam si spalam ceapa si zarzavaturile.

Risotto cu leurda

Intr-o oala punem la fiert 1,5 litrii apa, adaugam ceapa si zarzavaturile pe care le taiem in bucatele mai mici si condimentam cu sare dupa gust.

Risotto cu leurda

Lasam la fiert pana ce zarzavaturile sunt fierte bine, dupa care luam oala de pe foc si strecuram supa.

Risotto cu leurda

Spalam bine leurda, dupa care o rupem in bucatele mai mici, o punem in robotul de bucatarie si o maruntim bine de tot.

Risotto cu leurda

Risotto cu leurda

Risotto cu leurda

Orezul il alegem si il spalam.

Risotto cu leurda

Ceapa o curatam si o taiem marunt.

Risotto cu leurda

Intr-o cratita punem 100g unt, adaugam ceapa si o lasam la calit pana devine sticloasa.

Risotto cu leurda

Risotto cu leurda

Dupa ce s-a calit ceapa, adaugam si orezul, amestecat mat sa-l acoperim cu o pelicula de unt si il lasam la calit, pana devine sticlos.

Risotto cu leurda

Dupa ce s-a calit orezul, stingem cu vinul spumant si amestecam incontinu pana ce vinul este absorbit in totalitate.

Risotto cu leurda

Continuam apoi cu supa, punem cate 250ml supa, asteptam sa fie absorbita in totalitate, condimentam cu sare si piper dupa gust, dupa care adaugam din nou 250ml supa si tot asa pana ce orezul s-a unflat dar in acelasi timp ramane aldente.

Risotto cu leurda

Risotto cu leurda

Cand orezul este aproape fiert adaugam leurda maruntita bine, amestecam si lasam pe foc inca 3-5 minute.

Risotto cu leurda

Dupa 3-5 minute, tragem cratita de pe foc, adaugam parmesanul si amestecam bine.

Risotto cu leurda

Adaugam si untul, cele 50g, si batem orezul pana se incorporeaza untul, ca si cand am bate albusul de ou.

Risotto cu leurda

Risotto cu leurda

Risotto cu leurda

Risotto cu leurda

, , , ,
Articolul precedent
Frigarui
Articolul următor
Jumari

Retete diverse

8 comentarii. Leave new

  • Iulia, abia acum am vazut ca ai incercat risotto-ul 🙂 Cum ti-a placut?

    Răspunde
  • Edith, foarte bun risotto-ul pregatit asa. Leurda ii da un gust nemaipomenit, deosebit. Te pup si merci pentru reteta!!! 😉 🙂

    Răspunde
  • orezul folosit de tine nu este cel mai bun pentru risotto, e prea sarac in proteina. de fapt sa le fie rusine ca vand toate mizeriile la pret de orez de calitate. cele mai bune tipuri de orez sunt Carnaroli, Arborio si Vialone Nano, acesta din urma este special pentru risotto cu legume.

    Răspunde
  • Elena, cu siguranta orezul folosit de mine nu este cel mai bun orez, dar eu, atunci cand prepar o reteta mai folosesc si ce am prin casa, nu cumpar intotdeauna un ingredient anume pentru o reteta, mai si adaptez… O saptamana frumoasa iti doresc!!!

    Răspunde
  • Elena Odagiu
    8 mai 2011 11:45

    😛 😉 Tare as manca o portie de rizoto, mi-ati adus aminte de retetele bunici mele ce traia in Niculitel Rominia. Le facea primavara in zilele de post. Mergeam in padure impreuna si adunam leurda macris si alte plante pe care le cunostea. Pacat ca aici nu am de unde sa gasesc leurda. dar mi-a facut o mare placere sa gasesc aceasta reteta !

    Răspunde
  • O intrebare de 1000 de puncte: ce este leurda? Are vreun alt nume in romaneste sau poate echivalentul in engleza? merci

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu