Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Ingrediente:

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Pentru foi:
10 albusuri
300g zahar tos
100g faina
300g nuci macinate

Pentru crema:
10 galbenusuri
4 linguri lapte
4 pliculete zahar vanilinat
300g zahar tos sau pudra
250g unt sau margarina

Ciocolata Milka pentru ras deasupra prajiturii

Mod de preparare:
Intr-un castron mai mare, punem albusurile si le batem spuma cu telul sau mixerul.

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Cand albusurile s-au intartit si au devenit spuma, adaugam zaharul tos si mixam in continuare, pana se inglobeaza complet.

Prajitura Ileana

Urmatorul pas este sa adaugam nuca macinata si amestecam din nou pana se incorporeaza, dar de aceasta data amestecam cu o spatula.

Prajitura Ileana

Adaugam si cantitatea de faina necesara, 100 g si amestecam din nou usor, de jos in sus pana obtinem o compozitie omogena.

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Din compozitia obtinuta, se fac 4 foi de prajitura care se coc pe dosul tavii.
Luam o tava, ungem dosul tavii cu margarina sau unt, il tapetam cu faina, impartim in 4 parti egale compozitia de mai sus si o parte o intindem uniform pe dosul tavii. O introducem in cuptor si o lasam 10-15 minute, pana se coace. La fel procedam si cu celelalte 3 foi.

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Intr-un castron de sticla termorezistenta, punem galbenusurile, adaugam zaharul tos, zaharul vanilinat si amestecam pana se incorporeaza, atentie nu trebuie sa devina spuma.

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Adaugam 4 linguri de lapte peste compozitia de galbenusuri obtinuta.

Prajitura Ileana

Punem castronul cu compozitia de galbenusuri pe baie de aburi, deasupra unei cratite cu apa fierbinte. Lasam pe foc si amestecam incontinu pana se topeste zaharul si incepe sa se ingroase putin, dupa care lasam compozitia la racit.

Prajitura Ileana

Intr-un alt castron punem margarina, care trebuie sa fie la temperatura camerei, frecam marrgarina spuma cu o spatula si adaugam peste compozitia de galbenusuri. Amestecam totul pana se omogenizeaza.

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Dupa ce am copt cele 4 foi de prajitura, iar crema este si ea preparata, trecem la umplerea foilor de prajitura. Punem prima foaie de prajitura pe un platou, o ungem cu crema.

Prajitura Ileana

Urmeaza a doua foaie, ungem din nou.

Prajitura Ileana

A treia foaie, ungem din nou.

Prajitura Ileana

A patra foaie si ungem unca o data.

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Deasupra prajiturii, peste ultimul strat de crema, razalim pe razatoarea mica ciocolata, peste toata suprafata prajiturii.

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

Prajitura Ileana

, , , , ,
Articolul precedent
Torta di ricotta
Articolul următor
Prajitura Kinder Pinguin

Retete diverse

45 de comentarii. Leave new

  • buna.arat ffff bine prajitura,dar poti sa-mi spui cata cantitate de faina trebuie?

    Răspunde
  • Dana, imi cer scuze, nu mi-am dat seama ca am uitat sa scriu cantitatea de faina necesara pentru foi. Am pus 3 linguri de faina (100g). 🙂

    Răspunde
    • Draga Iulia,

      In lumea asta, in care totul se vinde si se cumpara, am avut bucuria sa gasesc pe cineva atit de deschis si sincer (mai ales in bucatarie!).
      Intai de toate, toata admiratia pentru harul tau! apoi, si nu in ultimul rind, multumiri pentru site!
      Acum 20 de ani am pierdut carnetelul cu retete de prajituri, pe care l-am avut cu mine cind am venit aici. Am incercat sa refac citeva din ele dar citeva retete au gust sau textura diferita, din cauza zaharului (este din trestie, si nu la fel de dulce) si cred eu, din cauza fainei (am impresia ca este mai uscata). Dar, multe prajituri reusesc bine si ne bucuram de ele sau ii rasfatam pe altii!

      La multi ani! cu multa sanatate si multe bucurii!

      Răspunde
  • multumesc mult….o sa incerc si eu ca prea arata bine…..

    Răspunde
  • super buna am facut si eu prajitura chiar acum

    Răspunde
  • Ma bucur ca ti-a placut, Gianina. Te pupp!! Craciun fericit si un An Nou plin de bucurii si impliniri alaturi de familie si de toti cei dragi tie!! 🙂

    Răspunde
  • MOSPANIC RODICA
    8 ianuarie 2009 22:16


           la multi ani si d-nul sa te binecuvinteze cu multa sanatate simulta putere sa mai faci prajituri asa bune…te pup RODICA ..LUPENI   JUD. HD…..SI EU SUNT DE MESERIE   COFETAR BUCATAR  …

    Răspunde
  • Iti multumesc mult, draga Rodica, ma bucur sa citesc aceste cuvinte frumoase din partea unei specialiste intr-ale bucatariei si cofetariei. La multi ani si tie si iti doresc un An nou cu sanatate bucurii si multe impliniri!! Te pup!!!

    Răspunde
  • Am facut aceasta prajitura exact dupa reteta. Vreau sa va spun ca nu mi-a iesit. Daca va uitati cu atentie din compozitie si la foi si la crema lipseste faina. La un moment dat la foi se specifica ca, se adauga cantitatea necesara de faina. Asa ceva nu se face. La prajituri nu merge ca si la mancare sa pui dupa gust. Daca tot dati retete de ce nu le dati toate ingredientele, mai bine nu le dati asa?

    Răspunde
    • Scrie, doar ca trebuie citita reteta corect…. si anume cantitatea de faina necesara, 100 gr… si totusi foi din albus cu nuca??? Eventual mai poti cauta si pe alte site-uri prajitura si poti gasi ceea ce nu iti e in clar.

      Răspunde
  • Draga Loredana, imi cer scuze pentru ca am omis faina din lista de ingrediente, nu a fost voit, ci din greseala. Am adaugat acum la ingrediente cantitatea de faina necesara. Imi pare foarte rau pentru nereusita ta si imi cer inca o data mii de scuze, pur si simplu mi-a scapat, nu e vorba ca ar fi trebuit sa pui faina dupa gust. 😳 O saptamana frumoasa iti doresc!!

    Răspunde
  • Acceasi prajitura o fac si eu, dars enumeste “Americana”, iar la crema adaug esenta de migdale. Este o bunatate.

    Răspunde
  • Da, Irina, ai dreptate, este foarte buna prajiturica. Cu esenta de migdale nu am incercat-o dar cu siguranta este minunata si in varianta ta, eu o am de printr-un caiet vechi de retete al mamei 😉 . Te pup si te mai astept in vizita!!

    Răspunde
  • Am incercat si eu prajitura, mai ales fiindca in poza arata grozav. Nu acelasi lucru pot spune despre corectitudinea retetei. Am o matusa, care face la fel; de cate ori iti place ceva facut de ea, si ii ceri reteta, iti da reteta …. incomplecta.
    Faina de la foi, lipseste, iar 4 foi din compozitia respectiva, chiar si cu 100 gr faina, ies extrem de subtiri. Hai sa analizam si crema, unde ar trebui sa existe ceva faina , si ar trebui fiarta pe foc, nu doar la bain marin, pana se topeste untul ( parerea mea). Am executat crema dupa indicatiile date si a iesit….. ceva curgator, in plus, daca scoti prajitura de la frigider, unde se mai intareste crema putin, imediat incepe sa curga, sa se topeasca. As vrea sa stiu unde am gresit si cu ce, avand in vedere ca am respectat cele scrise de tine referitor la reteta si executie.

    Răspunde
  • Multumesc mult pentru reteta, prajitura a iesit extraordinar de buna. Apreciez foarte mult timpul pe care il pui in postarea retetelor pas cu pas. Pentru persoanele care au facut comentarii relativ rautacioase: Si eu am avut problema negasirii fainei pe lista de ingrediente, dar m-am uitat la comentarii si imediat am gasit cele 100 g faina. Nu cred ca faina a fost exclusa intentionat. Mi se pare rautacios sa facem comentarii de genul asta avand in vedere cat efort pune detinatoarea paginii in postarea atator retete pas cu pas. Crema intr-adevar se inmoaie daca prajitura este lasata afara din frigider, asa ca eu o scot doar imediat inainte de servire. Prima data cand am facut prajitura nu am ascultat sfatul sa nu se bata galbenusurile cu zaharul, si mi-a iesit crema foarte moale. A doua oara am urmat indicatiile si mi-a iesit mult mai bine. Multumesc mult pentru aceasta reteta care face senzatie printre prietenii mei.

    Răspunde
  • Draga mea Liliana, imi pare tare rau ca esti atat de suparata pe mine pentru nereusita acestei reteta. Reteta pe care eu am postat-o pe site este exact asa cum am pregatit-o, cu cantitatile de rigoare si pasii respectivi 😥 .
    … Nu stiu de ce spui ca faina de la foi nu este precizata pentru ca la ingrediente vad ca este scrisa cantitatea… iar la crema nu este nevoie de faina…
    Uite, pentru ati pune la dispozitie reteta originala, asa cum o am scrisa in caietul mamei de prajituri, am scanat foaia respectiva (ingalbenita de timp) si o voi posta in reteta la sectiunea ingrediente. Singura diferenta dintre reteta scrisa in caiet si cea de pe site este ca in caiet ingredientele sunt masurate in linguri, iar eu, cand le-am folosit, le-am cantarit si le-am postat in grame, tocmai pentru a usura si mai mult reusita retetei.
    Crede-ma, draga mea, ca imi doresc mai mult decat orice ca toata lumea care incearca retete de pe acest site sa fie incantat de reusita si sa revina mereu, nici intr-un caz nu-mi doresc sa dau retetele gresit doar pentru a da gres cei ce le incearca. Cu cat voi vizitatorii sunteti mai incantati de reusita retetelor, cu atat munca pe care eu o depun pentru acest site are un sens.
    Imi cer mii de scuze, Liliana, si imi pare sincer rau pentru neplacerile cauzate!! O saptamana frumoasa iti doresc si sper sa ma mai vizitezi!!

    Răspunde
  • Draga Paula, iti multumesc mult pentru cuvintele tale frumoase, esti o draguta. Ma bucur mult ca apreciezi munca pe care o depun pentru acest site si sper sa-ti faca placere sa ma vizitezi in continuare. Cat ma bucur ca ti-a reusit prajiturica si ca a fost pe gustul vostru!! Pupici si o saptamana frumoasa iti doresc!! 😉

    Răspunde
  • Cristiana
    1 iunie 2010 17:36

    Foarte buna este aceasta prajitura.Mie mi-a iesit foarte bine.Crema mi s-a parut cam moale dar am pus in ea un plic de gelatina preparata dupa instructiunile de pe plic si s-a intarit.Familia me a fost foarte incantata si sambata ma pregatesc sa o fac din noi pt ca asa mi s-a cerut.Si prajiturica cu ness si bezea este foarte gustoasa si fina.Multumesc din suflet pt aceste retete minunate.Toate cele bune!

    Răspunde
  • Cristiana, ma bucur ca iti plac retetele de prajituri postate pe site. Pupici si spor la tot ceea ce gatesti!! O saptamana frumoasa iti doresc!! 😉

    Răspunde
  • E foarte buna! Dar eu am avut o mare problema cu foile. 😐 S-au lipit de hartia de copt si m-am chinuit cu ele, s-au rupt … uof 😥 sincera sa fiu niciodata la nicio prajitura nu mi s-a intamplat asa ceva. Mi-am facut niste nervi, dar…macar e buna si asa. Chit ca arata vai mama ei 🙂

    Răspunde
  • SI EU STIU RETETA ASTA! TOT ILEANA O DENUMIM SI NOI. APROAPE TOT TIMPU O FAC ESTE FOOOOARTE BUNA!

    Răspunde
  • brumariu alexandra
    13 martie 2011 17:53

    SUPER BUNA AM FACUTO SAMBATA TRECUTA AU FOST SI BUNICI A MINE SI NU LEA VENIT SA CCREADA CA NEPOTIKA LOR FACE PRAJITURI

    Răspunde
  • dar de albusuri nu spui nimic cf cu el
    nu le folosim nu vad 😡 nicaieri sa spui de el

    Răspunde
  • Cotea Adriana
    11 aprilie 2011 9:13

    Arata fff.bine. Ce dimensiune are tava de copt?

    Răspunde
  • Draga Alexandra, citeste cu mai multa atentie reteta si vei vedea ce trebuie facut cu albusul. nu poti posta un comentariu inainte de citii cu multa atentie reteta. si inca un sfat: cel mai bine ptr fiecare dintre noi este ca atunci cand iti place o reteta dar crezi ca ceva nu e in regula, intreaba cu 3-4 zile inainte de a face acea prajiturica. spun cu 3-4 zile inainte ptr a-i da timp sa-ti raspunda. drept este ca munca in bucatarie e foarte migaloasa, chiar si daca iti place sa gatesti. multa bafta. MULTE FELICITARI, IULIA SI NU TE DESCURAJA, PANA LA URMA SUNTEM TOTI OAMENI SI MAI SI GRESIM, CHIAR SI FARA VOIE. CRACIUN FERICIT TUTUROR SI UN AN NOU, IMBELSUGAT CU SANATATE SI IMPLINIRI SUFLETESTI. >:D<

    Răspunde
  • Junghiatu Gabriela
    17 decembrie 2011 22:07

    NU IMI IES 4 FOI. DE CE? 😥 CE NU FAC DE NU IES? SAU MAI EXACT CARE ESTE CANTITATEA?

    Răspunde
  • Prajitura este grozava!Am citit comentariile si am ramas uimita ca nu au reusit unele fete sa o faca. Eu am facut-o anul trecut si de atunci am dat reteta la foarte multe prietene si sunt foarte incantate de ea. Iti multumesc foarte frumos, esti o fata harnica ca o furnicuta! Sarbatori fericite iti doresc alaturi de cei dragi tie!

    Răspunde
  • nu mia iesit crema de ce 😥

    Răspunde
  • prajitura este foarte buna, numai ca este o prajitura din categoria “grea”, nu e indicata persoanelor care acum pun prima data mana pe un tel…sau celor care nici macar nu au rabdare sa citeasca foarte atent tot “procesul tehnologic”. In primul rand, de unde ideea ca lipseste faina din crema?! Inchipuiti-va, dragi doamne bucatarese, ca exista si crema doar din galbenus de ou, zahar si unt… e o crema extraordinar de buna si de fina; secretul reusitei acestei creme este ca ea trebuie fiarta foarte mult, la bain-marie, la foc mic, iar proba se face “tragand” cu lingura de lemn o “linie” prin mijlocul vasului in care fierbem; daca cele doua jumatati de crema astfel obtinute “se tin”, adica nu au tendinta de a se re-impreuna rapid, crema este fiarta. Apoi, untul care se adauga trebuie sa fie foarte moale, iar temperaturile celor doua componente trebuie sa fie aproximativ egale… daca vom pune un pachet de unt “beton” de la frigider, intr-o crema de-abia luata de pe foc… adio!
    Deci, in niciun caz nu pot fi de acord cu niciunul din comentariile absolut neadecvate la aceasta reteta. Blogul este foarte bun, retetele detaliate si corecte… felicitari si astept noutati, macar pe masura retetelor de pana acum!

    Răspunde
  • O sa o fac si sper sa-mi iasa foile. Acestea se iau de pe tava cand sunt calde sau dupa ce se racesc? In ceea ce priveste crema, parerea mea este ca se poate pune o lingura de faina, sa fie mai tare, ca nu cred ca o sa strice gustul. Asta asa, pentru cei care vor sa le iasa crema mai tare.

    Răspunde
  • ‘Sarut-mana’ pentru reteta! 😀 Mai intai trebuie sa va fac complimente pentru site… Am intrat de curand in lumea gospodinelor si prefer retetele detaliate, fotografiile pas cu pas ma ajuta foarte mult! Abia am terminat de ornamentat prajiturica… Trebuie sa recunosc, m-a ajutat mama 😳 Vroiam sa va intreb temperatura cuptorului si dimensiunile foilor… Cu cuptorul ne-am descurcat, cu 180° si urmarind tot timpul. Dar foile au iesit doar 3, si tot asa si crema, nu era ca in fotografiile dumneavoastra 🙁 Desi pot sa va asigur ca am urmarit exact toate instructiunile. Pot fi de vina ingredientele? Locuiesc in Italia si m’am descurcat cu ce am gasit. Doar Milka era aceeasi 😀 Oricum, doar maine voi putea spune cum a iesit, dar am incredere 😀 Multumesc pentru retete si va urez un Paste fericit! ;;)

    Răspunde
  • E foarte buna prajitura 😡 e chiar preferata mea! Am vazut ca pe aici nu scrie.. dar daca topiti niste zahar pana devine caramel si apoi puneti pe foi cate putin, va avea un gust si mai bun 🙂

    Răspunde
  • Mama mea are reteta asta cu numele de Adela… dar e superba… 🙂

    Răspunde
  • Draga mea, felicitari pentru site!
    In ceea ce priveste prajitura e foarte buna, putin cam dulce mi s-a parut, dar aceasta nu ar fi o pb. 🙂 In schimb, si mie mi-a iesit crema destul de moale, desi am lasat o vreo 2 ore in baie de aburi, poate poate sa se ingroase mai mult, dar nu s-a intamplat acest lucru din pacate. Tu cam cat lasi crema pe foc? In foile mi s-au cam lipit cu tot uleiul uns pe tava si cu toata faina tapetata 🙁 . Cred ca nu sunt facuta pt bucatarie…. dar totusi vreu sa-i bucur pe cei dragi cu bunatati. Ce sfat imi dai? Multumesc mult de tot si inca odata, felicitari!

    Răspunde
  • eu o fac fara faina si este foarte buna, dar trebuie sa ai indeminare si sa te misti foarte repede. cantitatile sunt putin diferite. si mai am o intrebare: cat este de mare tava?

    Răspunde
  • Prajitura este suuuuper buna, recomand! Delicioasa.. ce sa mai.. 😀 :-bd

    Răspunde
  • Nu se pune bicarbonat de sodiu in foi?

    Răspunde
  • Foarte buna prajitura, are o finete aparte. A avut succes. Este adevarat ca nu am impartit foarte bine foile si mi-au iesit doar 3 in loc de 4 foi, dar data viitoare stiu cum trebuie sa fac. Umatoarea pe lista este prajitura desteapta. Mersi ptr retete.

    Răspunde
  • foarte buna prajitura. :-bd

    Răspunde
  • fffffff buna prajitura. aseara am facut si eu si mi-a iesit. am schimbat putin reteta si am pus coaja de portocala in crema. a iesit ffff buna. Si foarte bine spune Daniela, “pentru cine pune mana prima data pe un tel, este grea”. este chiar usoara, nu trebuie sa fi vreun cofetar.

    Răspunde
  • Sooper prajitura, la noi se numeste “Prajitura cu 10 oua”. E foarte buna, e prajitura mea preferata! Felicitari bucataresei, arata foarte bine ! 😀

    Răspunde
  • ce dimensiune are tava?

    Răspunde
  • Vasile Alexandra
    26 septembrie 2014 18:50

    😉 pffff… am terminat si eu prajiturica! deci… crema a iesit, foile mi-au cam dat bataie de cap (si mi-au iesit decat 3).. uitandu-ma la ea, arata ca cea din fotografiile tale. multumesc de reteta. dupa ce o sa gust din ea, o sa sp mai multe. Am uitat sa mentionez ca sunt NOUA in bucatarie si ma mandresc ca mi-a iesit prajiturik… hihiiiihiii.

    Răspunde
  • MARIA MARCU
    27 iunie 2016 6:28

    Am sa o încerc și eu …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu