Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Ingrediente:

Prajitura cu ness

Pentru foi:
4 oua
100g zahar tos
2 linguri ulei
110g faina

Pentru blat:
3 oua
80g zahar tos
50g nuca macinata
90g faina

Pentru glazura:
150g zahar pudra
5 – 8 linguri apa fierbinte
Unt cat o nuca
2 linguri rase de cacao

Prajitura cu ness

Pentru bezea:
6 albusuri
200g zahar tos
1 lingura suc de lamaie

Pentru crema de ness:
6 galbenusuri
200 g de zahar tos
4 pliculete de zahar vanilinat
2 linguri apa
250g margarina Rama

Mod de preparare:

Prepararea foilor de prajitura
Intr-un castron batem cu mixerul albusurile. Cand s-a format spuma, adaugam zaharul tos in ploaie si mixam in continuare, pana obtinem o spuma mai vartoasa.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Galbenusul il punem intr-un castron si il omogenizam cu o spatula.

Prajitura cu ness

Turnam galbenusurile peste albusurile batute spuma cu zahar si amestecam cu spatula, pana la omogenizare.

Prajitura cu ness

In spuma obtinuta adaugam uleiul si amestecam din nou.

Prajitura cu ness

Adaugam si faina in ploaie, amestecam iar cu spatula usor de jos in sus, pana se inglobeza toata faina si obtinem o compozitie omogena.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Luam o tava, o intoarcem cu dosul in sus, o ungem cu ulei si o tapetam cu faina, impartim compozitia de foi de placinte in doua parti egale, luam jumatate de compozitie si o intindem cu spatula pe dosul tavii. Punem foaia de placinta la opt in cuptorul preincalzit si o coacem 10 -15 minute (timp in care supraveghem coacerea). Dupa ce foaia s-a copt, o desprindem cu grija de pe dosul tavii, folosindu-ne de un cutit cu lama lunga si o lasam la racit pe un fund mare de lemn.

Prajitura cu ness

Coacem si a doua foaie de placinta, procedand exact ca la prima foaie.

Prajitura cu ness

Dupa ce am copt ambele foi le lasam la racit pe un fund mare de lemn.

Prajitura cu ness

Pregatirea blatului
Galbenusul il punem intr-un castron si il omogenizam cu o spatula.

Prajitura cu ness

Intr-un castron batem cu mixerul albusurile. Cand s-a format spuma adaugam zaharul tos in ploaie si mixam in continuare pana obtinem o spuma mai vartoasa.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Turnam galbenusurile peste albusurile batute spuma cu zahar si amestecam cu spatula pana la omogenizare.

Prajitura cu ness

Peste, adaugam faina in ploaie si amestecam usor cu o spatula de jos in sus pana se incorporeaza complet.

Prajitura cu ness

Adaugam si miezul de nuca macinata si amestecam din nou cu spatuila folosind aceeasi miscare de jos in sus pana la omogenizare.

Prajitura cu ness

Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina, apoi turnam blatul in tava si il intindem uniform cu o spatula. Punem blatul in cuptorul preincalzit pentru 20 -25 de minute (dpinde de cuptor). Cand observam ca s-a copt il scoatem si il punem la racit pe un fund de lemn.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Pregatirea cremei de ness:
Punem apa intr-un bol, adaugam ness-ul si amestecam, pana la omogenizare.

Prajitura cu ness

Punem galbenusurile intr-un bol termorezistent, agaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si mixam pana se incorporeaza (atentie nu trebuie batut pana devine spuma). Adaugam si ness-ul frecat cu apa. Punem vasul deasupra unei cratite in care am pus initial apa si am adus-o la temperatura de fierbere (vasul nu trebuie sa atinga cu fundul apa), si fierbem pe baie de aburi acesta crema pana ce zaharul se topeste si incepe sa prinda crema putina consistenta aproximativ 15 minute, amestecand incontinu cu telul.

Prajitura cu ness

Dupa 15 minute, luam crema de pe baia de aburi si o lasam la racit.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Intre timp pana se raceste crema, punem margarina (care trebuie sa fie scoasa din frigider cu o seara inainte) intr-un castronel si o frecam spuma.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Cand compozitia cu ness este rece, adaugam putin cate putin margarina frecata in ea si amestecam cu o spatula intr-o singura directie pana se omogenizeaza.

Prajitura cu ness

Prepararea bezelei:
Punem intr-un castron termorezistent albusurile, le batem spuma cu mixerul pana obtinem o spuma consistenta, apoi adaugam zeama de lamaie si zaharul tos si mixam pana obtinem o bezea vartoasa.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Punem vasul cu bezeaua deasupra unei cratite in care am pus initial apa si am adus-o la temperatura de fierbere (vasul nu trebuie sa atinga cu fundul apa), si fierbem pe baie de aburi aproximativ 5 minute.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Dupa ce am pregatit totul, incepem sa asamblam prajitura. Pe o tava mare, punem o foaie de prajitura. Ungem foaia cu ½ din cantitatea de bezea.

Prajitura cu ness

Peste bezea intindem ½ din cantitatea de crema de ness (atentie este destul de dificil de intins, dar cu multa rabdare se poate).

Prajitura cu ness

Peste crema de ness punem blatul.

Prajitura cu ness

Peste blat punem restul de crema de ness si o intindem uniform pe toata suprafata.

Prajitura cu ness

Peste crema de ness punem restul de bezea si o intindem deasemenea pe toata suprafata.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Peste bezea punem si cea de a doua foaie de prajitura, iar prajiturica este asamblata, mai lipseste sa punem deasupra glazura.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Punem zaharul pudra intr-un bol, adaugam cacaoa si amestecam pana la omogenizare.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Intr-un ibric punem apa si untul si lasam pe foc, pana da in clocot.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Adaugam peste amestecul de zahar cu cacao untul topit cu apa si amestecam repede, pana se omogenizeaza, dupa care, la fel de rapid turnam glazura peste prajitura si o repartizam cu o spatula uniform pe toata suprafata – atentie cu aceasta glazura trebuie sa lucram foarte repede. Peste glazura inca calda, putem presara repede paiete de ciocolata fondanta sau fulgi de ciocolata pentru prajituri, asta pentru un plus de efect. Prajitura se lasa de pe o zi pe alta, abia a doua zi poate fi servita.

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

Prajitura cu ness

28 de comentarii. Leave new

Arata minunat prajiturica! Cred ca e delicioasa! Imi place foarte mult site-ul tau si modul in care prezinti retele, esti extraordinara! Sarbatori fericite! 🙂

Răspunde

Iar ai facut o prajiturica super, Iulia!
Am trecut in fuga sa-ti urez un Paste Fericit!
Pupici!

Răspunde

Multumesc mult draga Diana pentru cuvintele tale frumoase!! Prajiturica are un gust absolut minunat. Paste fericit alaturi de cei dragi!!!! Te puppp!! 🙂

Răspunde

Edith, prajiturica este delicioasa, ness-ul ii da o aroma extraordinara. Paste fericit si tie!! Te pupp!!!

Răspunde

salve! e delicioasa prajitura! Astept si alte retete minunate! PASTE FERICIT!

Răspunde

Carmen, prajiturica e tare bunutza, o sa mai vina si alte prajitu 😉 rele. Te pup si te mai astept in vizita!!

Răspunde

Paste fericit!Te vizitez pt prima data.Felicitari si spor pt ca faci lucruri minunate.Te rog sa-mi zici daca la crema de ness se pun 200 linguri de zahar pudra.Multumesc!!!!

Răspunde

Paste fericit Rodica, multumesc mult pentru aprecieri. Acolo unde am scris 200 linguri, este greseala, sunt 200g zahar tos, care poate fi inlocuit si cu zahar pudra, fara nici o problema. Te pup si te mai astept!! 😉

Răspunde

Multumesc pt raspuns.Daca ai timp terog sa intri pe http://WWW.BGH.com unde gasesti retete minunate dar in lb engleza.Te pup si te mai vizitez!!!!

Răspunde

Rodica, cu multa placere, oricand ai intrebari, sunt aici si voi raspunde, o sa ma uit pe link-ul pe care mi l-ai dat, multumesc. Te pup si te mai astept in vizita!! 🙂

Răspunde

toate bune i frumoase pana la cantitatea de ness.da na improvizeaza omu 😐

Răspunde

Teo, imi cer scuze, am omis cantitatea de ness … nu mi-am dat seama, o sa corectez. Chiar imi pare rau, sper ca ti-a reusit prajitura in final. Sarbatori fericite, cu multa liniste si bucurii, alaturi de cei dragi tie!!

Răspunde

poti spune cantitatea de ness te rog. mersi. arata grozav prajitura

Răspunde

buna,am facut si eu zilele trecute prajiturica asta,dar crema era cam curgatoare chiar si a doua zi iar zaharul din crema se simtea destul d bine inca,e normal asa?sau nu am tinut-o eu destul la aburi?a stat mai mult d 15 minute totusi..in rest a iesit totul bine si ne-a placut d numa!:)multumesc.ramona

Răspunde

Ramona,
cred ca la crema ar fi trebuit sa pui zahar pudra…sau macinat cat de cat in rsnita de cafea..succesul cremei e asigurat in mult mai mare masura…asta am invatat-o si eu,tot facand fel si fel de retete…. La fel si consistenta cremei…trebuie s-o lasi la baine-marie pana se leaga bine de tot, felicitari oricum:) Cu timpul o sa rezolvi problemele astea din ochi!

Răspunde

…and by the way….prajitura e foarte gustoasa!

Răspunde

Nicoleta, scuze, vad ca am uitat sa precizez, 2 lingurite de ness trebuie!! Pupp! 😉

Răspunde

Ramona, crema o ti pe aburi pana ce zharul se topeste si prinde consistenta. Imi pare rau ca nu ti-a reusit ca la carte, poate data viitoare o sa fie OK. Ma bucur ca ai incercat-o si ca totusi v-a placut!! Si June, ti-a dat mai sus niste sfaturi bune! Puppp! 😉

Răspunde

June, multumim pentru sfaturi! Un week-end frumos iti doresc si te mai astept in vizita!

Răspunde

Super, imi place aroma intepatoare de cafea in prajituri. viziteaza si blogul meu daca ai timp te rog, sunt noua pe aici 😀

Răspunde

Doamne ce retete delicioase,si eu sunt foarte suparata deoarece nu am cuptor si nu pot sa fac!!te pup!felicitari!

Răspunde

eu nu inteleg de ce crema de bezea intra in foi. eu m-am plictisit sa stau cu ea pe baie de aburi. nu s-a intamplat nimic cu ea in 10min. doar s-a incalzit. 😐

Răspunde

Am facut ft multe retete de-aici, sunt superbe si pe intelesul tuturor. multumim si la mai multe 😉 un Paste fericit tuturor si in special tie, iulia. pup

Răspunde

Am uitat sa intreb cum sa fac eu cu bezeaua, ca niciodata nu imi iese tare, sa nu cada din bol. Imi iese, dar nu tare, cum ar trebui. E un secret mai aparte ❓

Răspunde

buna ziua! vreau si eu sa adaug felicitarile mele pt prajitura aceasta… la inceput mi s-a parut cam complicata, dar e stiut ca tot ce e bun necesita munca si atentie… apoi, in timp ce o pregateam, gandeam ca nu se va merita e si costisitoare… dar finalul a fost UIMITOR… si de aceea meriti toate felicitarile mele… e o prajitura reusita si foarte frumos explicata!

multumim pt reteta!

Răspunde

am facut si eu prajitura. A iesit super. Multumesc pentru reteta.

Răspunde

cat ness se pune in crema?

Răspunde

Foarte interesanta prajitura. As avea si eu o intrebare: ce marime are tava? As putea face foile cu o zi inainte?

Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu