În Roma antică, panis focacius era o pâine plană, coaptă pe vatră. Cuvântul este derivat din latina, care înseamnă „vatră, loc pentru coacere”. Rețeta de bază este considerată de unii ca având originea în etrusci, dar astăzi este asociată cu bucătăria din Liguria. Iată reţeta în varianta poloneză.
Ingrediente:
Pentru maia:
402g faina (2 ½ cup)
333ml apa calda(1 ½ cup)
1 lingurita drojdie uscata.
Pentru aluat:
Maiaua rezultata plus urmatoarele ingrediente
420g faina (2 2/3 cup)
1 pliculet drojdie uscata
2 lingurite sare
6 linguri ulei de masline (250 ml)
170ml apa calda ( ¾ cup )
3 linguri oregano uscat
Mod de preparare:
Pregatire maia:
Incepem reteta prin a pregatii maiaua, cu o seara inainte, pentru ca trebuie sa dospeasca 12 ore. Punem intr-un castron mai mare toate ingredientele necesare pentru a prepara maiaua, respectiv: faina, sarea, drojdia si apa calda, incepem sa amesecam ingredientele bine de tot pana la o omogenizare completa. Apoi infoliem castronul cu folie alimentara si lasam la dospit intr-un loc caldut pana a doua zi (12 ore).
Pregatire ulei aromat:
Uleiul aromat il pregatim tot de cu seara, punem uleiul intr-un castron, adaugam oregano uscat si amestecam pana se inglobeaza complet.
Pregatire aluat:
A doua zi, dupa ce au expirat cele 12 ore, maiaua a dospit si este plina de bule de aer.
Punem intr-un castron 420g faina, adaugam maiaua, peste adaugam 170ml apa calda si 6 linguri de ulei de masline.
Incepem sa framantam aluatul timp de 10 minute pana ce acesta incepe sa se desprinda mai usor de pe peretii vasului si nu mai este chiar atat de fluid.
Dupa ce ati framantat bine aluatul, infainati bine suprafata de lucru si turnati aluatul pe ea. Presarati aluatul cu faina si incepeti sa-l modelati cu mana in forma de patrat/dreptunghi. Lasati aluaul astfel format 5 minute la odihnit.
Dupa 5 minute pliati aluatul ca pe o scrisoare. Impartiti aluatul imaginar in 3 si aduceti parta stanga peste partea din mijloc, apoi partea dreapta peste partea stanga…. Ca in poze. Pe partile plansetei ramase goale presarati faina din belsug, ungeti aluatul cu o pensula cu ulei de masline, acoperiti-l cu o folie alimentara si lasati-l la dospit 30 minute.
Dupa 30 de minute, indepartam folia de pe aluat, presam aluatul cu mana dandu-i din nou o forma patrata/dreptunghiulara, pliem din nou aluatul ca pe o scrisoare, dar de data asta aducem partea de sus peste mijloc si partea de jos peste partea de sus, infainam din nou bine suprafata din jurul aluatului, ungem aluatul cu ulei de masline, il acoperim cu folia alimentara si il lasam la dospit inca 30 minute.
A treia oara (pentru ca operatiunea de pliere se repeta de 3 ori) inlaturam folia de pe suprafata aluatului, intindem din nou aluatul cu mana pana il aducem intr-o forma patrat/dreptunghiulara, il pliem din nou, de aceasta data tot ca prima data, aducem partea din stanga spre mijloc apoi aducem partea din dreapta peste cea din stanga, infainam bine suprafata din jurul aluatului, dupa care ungem aluatul cu ulei de masline si acoperim din nou cu folia. Lasam la dospit de aceasta data 1 ora.
Intre timp, tapetam tava cu hartie de copt, pe care o ungem cu ulei.
Dupa o ora aluatul a crescut frumos, incep sa apara basicutele de aer. Mutam aluatul in tava, atentie trebuie sa va miscati repede si sa trageti tava cat mai aproape de suprafata de lucru.
Intindem frumos aluatul in tava, cu mana, dupa care turnam peste aluat ½ din cantitatea de ulei aromatizat, pregatit cu o seara in urma.
Incepem sa facem gropite in aluat folosind degetele, ne implantam usor degetele in aluat, astfel imprastiind si uleiul uniform pe suprafata aluatului. Infoliem tava cu folie alimentara, dar fara a o strange prea tare si lasam aluatul la dospit 2 ore.
Peste 2 ore, indepartam folia, turnam deasupra restul de ulei aromatizat, din nou facem gropite cu degetele si mai lasam aluatul la odihnit inca 15 minute. Dupa 15 minute introducem tava in cuptorul preincalzit si lasati foccacia la copt pentru 30 minute, pana ce se rumeneste usor la suprafata.
Dupa ce s-a copt o scoateti din tava pe un gratar si o lasati la odihnit 20 minute dupa care o puteti servi, simpla, cu branza, rosii sau cu orice doriti dumneavoastra.