Poolish Focaccia

În Roma antică, panis focacius era o pâine plană, coaptă pe vatră. Cuvântul este derivat din latina, care înseamnă “vatră, loc pentru coacere”. Rețeta de bază este considerată de unii ca având originea în etrusci, dar astăzi este asociată cu bucătăria din Liguria. Iată reţeta în varianta poloneză.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Ingrediente:

Poolish Focaccia

Pentru maia:
402g faina (2 ½ cup)
333ml apa calda(1 ½ cup)
1 lingurita drojdie uscata.

Pentru aluat:
Maiaua rezultata plus urmatoarele ingrediente
420g faina (2 2/3 cup)
1 pliculet drojdie uscata
2 lingurite sare
6 linguri ulei de masline
170ml apa calda ( ¾ cup )
250ml ulei masline
3 linguri oregano uscat

Mod de preparare:

Pregatire maia:
Incepem reteta prin a pregatii maiaua, cu o seara inainte, pentru ca trebuie sa dospeasca 12 ore.
Punem intr-un castron mai mare toate ingredientele necesare pentru a prepara maiaua, respectiv: faina, sarea, drojdia si apa calda, incepem sa amesecam ingredientele bine de tot pana la o omogenizare completa. Apoi infoliem castronul cu folie alimentara si lasam la dospit intr-un loc caldut pana a doua zi (12 ore).

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Pregatire ulei aromat:
Uleiul aromat il pregatim tot de cu seara, punem uleiul intr-un castron, adaugam oregano uscat si amestecam pana se inglobeaza complet.

Poolish Focaccia

Pregatire aluat:
A doua zi, dupa ce au expirat cele 12 ore, maiaua a dospit si este plina de bule de aer.
Punem intr-un castron 420g faina, adaugam maiaua, peste adaugam 170ml apa calda si 6 linguri de ulei de masline.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Incepem sa framantam aluatul timp de 10 minute pana ce acesta incepe sa se desprinda mai usor de pe peretii vasului si nu mai este chiar atat de fluid.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Dupa ce ati framantat bine aluatul, infainati bine suprafata de lucru si turnati aluatul pe ea. Presarati aluatul cu faina si incepeti sa-l modelati cu mana in forma de patrat/dreptunghi. Lasati aluaul astfel format 5 minute la odihnit.

Poolish Focaccia

Dupa 5 minute pliati aluatul ca pe o scrisoare. Impartiti aluatul imaginar in 3 si aduceti parta stanga peste partea din mijloc, apoi partea dreapta peste partea stanga…. Ca in poze. Pe partile plansetei ramase goale presarati faina din belsug, ungeti aluatul cu o pensula cu ulei de masline, acoperiti-l cu o folie alimentara si lasati-l la dospit 30 minute.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Dupa 30 de minute, indepartam folia de pe aluat, presam aluatul cu mana dandu-i din nou o forma patrata/dreptunghiulara, pliem din nou aluatul ca pe o scrisoare, dar de data asta aducem partea de sus peste mijloc si partea de jos peste partea de sus, infainam din nou bine suprafata din jurul aluatului, ungem aluatul cu ulei de masline, il acoperim cu folia alimentara si il lasam la dospit inca 30 minute.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

A treia oara (pentru ca operatiunea de pliere se repeta de 3 ori) inlaturam folia de pe suprafata aluatului, intindem din nou aluatul cu mana pana il aducem intr-o forma patrat/dreptunghiulara, il pliem din nou, de aceasta data tot ca prima data, aducem partea din stanga spre mijloc apoi aducem partea din dreapta peste cea din stanga, infainam bine suprafata din jurul aluatului, dupa care ungem aluatul cu ulei de masline si acoperim din nou cu folia. Lasam la dospit de aceasta data 1 ora.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Intre timp, tapetam tava cu hartie de copt, pe care o ungem cu ulei.

Poolish Focaccia

Dupa o ora aluatul a crescut frumos, incep sa apara basicutele de aer. Mutam aluatul in tava, atentie trebuie sa va miscati repede si sa trageti tava cat mai aproape de suprafata de lucru.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Intindem frumos aluatul in tava, cu mana, dupa care turnam peste aluat ½ din cantitatea de ulei aromatizat, pregatit cu o seara in urma.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Incepem sa facem gropite in aluat folosind degetele, ne implantam usor degetele in aluat, astfel imprastiind si uleiul uniform pe suprafata aluatului. Infoliem tava cu folie alimentara, dar fara a o strange prea tare si lasam aluatul la dospit 2 ore.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Peste 2 ore, indepartam folia, turnam deasupra restul de ulei aromatizat, din nou facem gropite cu degetele si mai lasam aluatul la odihnit inca 15 minute. Dupa 15 minute introducem tava in cuptorul preincalzit si lasati foccacia la copt pentru 30 minute, pana ce se rumeneste usor la suprafata.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Dupa ce s-a copt o scoateti din tava pe un gratar si o lasati la odihnit 20 minute dupa care o puteti servi, simpla, cu branza, rosii sau cu orice doriti dumneavoastra.

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

Poolish Focaccia

, , , ,
Articolul precedent
Cartofi in doua culori la cuptor
Articolul următor
Scallion pancakes (clatite China)

Retete diverse

7 comentarii. Leave new

  • Grozava !!! Cand vine vorba de paine, focaccia sau pizza…hop si eu….as manca tot timpul, iar asta a ta arata minunat. Trebuie sa-mi schimb obiceiul sa intru la tine pe blog cand sunt la birou, ca imi vine sa lesin pe aici de pofta…mmmmmmmmmmmm…… Te pup !!!!

    Răspunde
  • :)) Ginette, sa sti ca este tare bunuta, are un gust deosebit. Te puppp!!!

    Răspunde
  • Iulia draga !!!! A iesit perfecta! :-* Asa ca e buuuna??? Trebuie sa o repet si eu! Numai bine si te pup!

    Răspunde
  • Ina, foccacia a fost minunata, buna buna si eu o sa o mai fac ca tare ne-a mai placut. Te pup!! 🙂

    Răspunde
  • Did u mean foolish pocaccia? lolll? Sorry, just being mean.
    Oricum, frumos site, retete bune si mai ales poze de calitate, dar…engleza nu e prima ta limba, nici macar a doua cu sigurantza, asa ca stick with what u know k sa zic asha!

    Sarbatori fericite

    Răspunde
  • Nu inteleg rostul comentariului de mai sus; nu numai ca este rautacios, dar e rautacios fara noima (daca trebuie explicatii suplimentare, se poate cauta “poolish” in dictionar). In fine, am incercat reteta, a iesit buna, dar cred ca data viitoare voi folosi mai putin ulei.

    Răspunde
  • Poolish este un termen de patiserie, aviz expertilor in limba engleza care se grabesc cu comentariile. Sfanta Wikipedia va poate lamuri ce semnificatie are.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu